Nepronunţarea instanței cu privire la întreg probatoriul administrat şi neindicarea motivelor pentru care a înlăturat probele solicitate de către reclamantă, prin care acesta dorea să dovedească temeinicia acţiunii. Admiterea recursului

13 apr. 2023
885 views
  • Legea nr. 554/2004: art. 20
  • NCPC: art. 425 alin. (1) lit. b)
  • NCPC: art. 488 alin. (1)
  • NCPC: art. 496 alin. (1)
  • O.U.G. nr. 94/2000: art. 4 alin. (3)

Prin acțiunea înregistrată pe rolul Curții de Apel Timișoara sub nr. x/2017, la data de 05 septembrie 2017, reclamanta Episcopia Romano-Catolica de Timisoara în contradictoriu cu pârâtele Comisia Speciala de Retrocedare a Bunurior Imobile și Municipiul Timisoara prin Primar a solicitat instanței de judecată anularea Deciziei nr. 7160/21.07.2017 drept nefondata, constatarea dreptului de proprietate al reclamantei, anterior naționalizării, privitor la imobilul înscris inițial in CF. nr. x Timișoara, situat in Timișoara, str. x si Piața Huniade nr. 2, dezmembrat ulterior pe cheltuiala reclamantei in vederea retrocedării a cel puțin a uneia dintre cele doua construcții identificate in CF. x Timișoara, retrocedarea construcției situata pe str. x, clădire nefuncțională, goala si situata lângă Biserica Romano – Catolica Cetate.

(I.C.C.J., SCAF, decizia nr. 542 din 1 februarie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Analizând actele și lucrările dosarului, precum și sentința recurată, în raport de motivele de casare invocate, Înalta Curte constată că recursul este întemeiat și urmează a-l admite pentru considerentele ce vor fi prezentate în continuare.

Instanța de fond a apreciat că înscrisurile depuse de reclamantă în dosarul administrativ și în fața instanței nu au făcut dovada faptului că imobilul solicitat s-ar fi aflat în proprietatea reclamantei la momentul preluării acestuia de către statul român, în sensul că dreptul de proprietate cu privire la imobilele situate în Timișoara, str. x și Piața Huniade nr. 2 a aparținut A., persoană juridică distinctă.

Instanța a constatat că sunt revelatoare înscrierile din cartea funciară nr. x Timișoara cu privire la imobilul identificat cu nr. top x, apreciind că nici soluția dată acțiunii civile având ca obiect rectificarea C.F. nr. x și nici punctul de vedere al specialistului lingvist B. nu conduc spre concluzia că decizia contestată s-ar baza pe o transcriere greșit tradusă într-o carte funciară nou deschisă.

Instanța de control judiciar apreciază că este incident cazul de casare prevăzut de art. 488 alin. (1) pct. 6 C. proc. civ., prin hotărârea recurată nefiind analizate toate aspectele relevante în speță, astfel că se interpretează că instanța nu a intrat în cercetarea fondului.

Inițial, imobilele în discuție au fost înscrise în cf. top x și y, astfel cum rezultă din coala veche de carte funciară nr. x în limba maghiară, coala de cadastru nr. x al cf. x al clădirii reprezentând Institutul romano-catolic pentru educația fetelor și schița imobilului întocmită la 5.10.1943 pentru cf. x top x și top x.

După preluarea din anul 1964, imobilele au fost transcrise în cf. x top x și y iar în anul 2007 se realizează lucrarea de dezmembrare a nr. top x în top x înscris în cf. x convertit în cf. x și în top. x înscris în cf. x convertit în cf. x Timișoara iar top. x rămâne în cf. x Timișoara.

Conform prevederilor art. 425 alin. (1) lit. b) C. proc. civ., în considerentele hotărârii se vor arăta expunerea situației de fapt reținută de instanță pe baza probelor administrate, motivele de fapt și de drept pe care se întemeiază soluția, arătându-se atât motivele pentru care s-au admis, cât și cele pentru care s-au înlăturat cererile părților.

Motivarea primei instanțe nu îndeplinește exigențele textului legal indicat anterior, instanța nepronunțându-se cu privire la întreg probatoriul administrat și nu a indicat motivele pentru care a înlăturat probele solicitate de către reclamantă, prin care acesta dorea să dovedească temeinicia acțiunii.

Prin omisiunea de a analiza toate probele administrate, instanța nu a stabilit toate împrejurările de fapt esențiale în speță, punând în imposibilitate instanța de control judiciar în a realiza un examen efectiv al hotărârii recurate.

Astfel, se constată că judecătorul fondului nu s-a pronunțat în niciun fel cu privire la cartea funciară originară a imobilului, respectiv asupra faptului că imobilul a fost transcris inițial în cf. x Timișoara, cum a fost menționat în cf. x Timișoara la poziția B1, Observațiuni: Transcriere nr. crt. 2.

Tocmai în vederea aplicării dispozițiilor art. 4 alin. (3) din O.U.G. nr. 94/2000, care permit solicitantului să depună începuturi de dovadă scrisă, declarații de martori autentificate, expertize judiciare precum și orice acte care, coroborate, ar întemeia prezumția existenței dreptului de proprietate al acestuia asupra imobilului, la data preluării abuzive, instanța era datoare să verifice cronologic înscrisurile în cartea funciară a imobilului și să constate că înscrierea originală a denumirii proprietarului era în limba maghiară și era alta decât cea care a fost menționată cu ocazia transcrierii în cartea funciară x Timișoara.

În aceste condiții, se impunea ca prima instanță să coroboreze toate înscrisurile depuse la dosar și nu să aibă în vedere exclusiv înscrierea în cf. x Timișoara, fără să argumenteze motivul pentru care a înlăturat înscrierea originară din cartea funciară.

De altfel, la dosarul de fond se regăsesc depuse înscrisuri asupra cărora prima instanță nu s-a pronunțat în niciun fel iar în cauză se impunea a se stabili dacă imobilul solicitat intră în categoria celor pentru care înscrierea în cartea funciară s-a efectuat eronat, respectiv pe numele școlii romano-catolice.

Reclamanta recurentă deține o traducere autorizată a cărții funciare în limba maghiară, aceasta solicitând o traducere corectă din punct de vedere lingvistic a înscrierii în limba maghiară în cartea funciară.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Instanța de fond trebuie să stabilească o situație de fapt corectă și reală, având în vedere cartea funciară originară a imobilului și traducerea corectă a înscrierii originare a denumirii proprietarului, pentru a stabili dacă proprietarul a fost Școala romano-catolică de fete înființată de episcopul C. sau A..

Față de aceste considerente, în baza dispozițiilor art. 20 din Legea nr. 554/2004 coroborate cu cele ale art. 496 alin. (1) raportat la art. 488 alin. (1) pct. 6 C. proc. civ., se va admite recursul, se va casa sentința recurată și se va trimite cauza spre rejudecare la instanța de fond, care va proceda conform considerentelor din prezenta decizie.

Sursa informației: www.scj.ro.

Nepronunțarea instanței cu privire la întreg probatoriul administrat și neindicarea motivelor pentru care a înlăturat probele solicitate de către reclamantă, prin care acesta dorea să dovedească temeinicia acțiunii. Admiterea recursului was last modified: aprilie 12th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.