Neplata taxelor judiciare de timbru. Anularea contestaţiei privind tergiversarea procesului ca fiind netimbrată

27 mai 2024
Vizualizari: 97
  • NCPC: art. 197
  • NCPC: art. 248 alin. (1)
  • O.U.G. nr. 80/2013: art. 1 alin. (1)
  • O.U.G. nr. 80/2013: art. 11 alin. (1) lit. c)
  • O.U.G. nr. 80/2013: art. 33 alin. (1)

La data de 25 octombrie 2023, contestatoarea A. a transmis prin e-mail o contestație privind tergiversarea procesului, arătând că termenul legal de motivare a deciziei pronunțate la 14 iunie 2023, de către Curtea de Apel București, secția a III-a civilă și pentru cauze cu minori și de familie, în dosarul nr. x/2021, s-a împlinit, însă aceasta nu a fost redactată.

La data de 26 octombrie 2023, această contestație a fost înregistrată pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, secția I civilă, sub nr. x/2021/a1.

Prin rezoluția administrativă din 27 octombrie 2023, s-a stabilit în sarcina contestatoarei obligația de a achita taxa judiciară de timbru în cuantum de 20 RON, conform art. 11 alin. (1) lit. c) din O.U.G. nr. 80/2013, sub sancțiunea anulării.

Această obligație a fost comunicată contestatoarei la 3 noiembrie 2023, astfel cum rezultă din procesul-verbal de îndeplinire a procedurii aflat la fila x.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 2303 din 23 noiembrie 2023)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Având a se pronunța cu prioritate asupra excepției netimbrării, în conformitate cu dispozițiile art. 248 alin. (1) din C. proc. civ., Înalta Curte va anula ca netimbrată contestația privind tergiversarea procesului.

Potrivit art. 1 alin. (1) din O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, „acțiunile și cererile introduse la instanțele judecătorești (…) sunt supuse taxelor judiciare de timbru prevăzute în prezenta ordonanță de urgență”, iar, conform art. 11 alin. (1) lit. c) din același act normativ, contestația privind tergiversarea procesului se taxează cu 20 RON. De asemenea, potrivit art. 33 alin. (1) din O.U.G. nr. 80/2013, „taxele judiciare de timbru se plătesc anticipat”, iar, conform art. 197 din C. proc. civ., „în cazul în care cererea este supusă timbrării, dovada achitării taxelor datorate se atașează cererii, iar netimbrarea sau timbrarea insuficientă atrage anularea cererii, în condițiile legii”.

În cauză, se constată că, până la termenul de judecată din 23 noiembrie 2023, contestatoarea nu a depus la dosar dovada achitării taxei judiciare de timbru în cuantum de 20 RON, deși a fost legal citată cu mențiunea de a-și îndeplini această obligație. Totodată, contestatoarea nu a formulat cerere de reexaminare a modului de stabilire a taxei judiciare de timbru și nici cerere de acordare a ajutorului public judiciar, sub forma scutirii, reducerii sau eșalonării.

Față de aceste considerente, în raport cu dispozițiile art. 33 alin. (1) din O.U.G. nr. 80/2013 și ale art. 197 din C. proc. civ., Înalta Curte va anula ca netimbrată contestația privind tergiversarea procesului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Neplata taxelor judiciare de timbru. Anularea contestației privind tergiversarea procesului ca fiind netimbrată was last modified: mai 27th, 2024 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.