Neîndeplinirea condiţiilor de admisibilitate în principiu ale contestației în anulare. Respingerea contastației ca fiind inadmisibilă

19 nov. 2024
Vizualizari: 117
  • NCPP: art. 275 alin. (2)
  • NCPP: art. 396 alin. (1)
  • NCPP: art. 426-432

Prin încheierea nr. 339 din data de 31 mai 2023, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, secția penală, în dosarul nr. x/2023, a fost respinsă, ca tardivă, plângerea formulată de petenta A. împotriva ordonanței nr. 2847/P/2022 din data de 11 octombrie 2022 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, secția de urmărire penală și criminalistică, menținută prin ordonanța nr. 258/II/2/2022 din data de 17 noiembrie 2022 a procurorului-șef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, secția de urmărire penală și criminalistică.

Pentru a dispune această soluție, Înalta Curte a reținut că, prin ordonanța nr. 2847/P/2022 din data de 11 octombrie 2022 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, secția de urmărire penală și criminalistică, în baza art. 315 alin. (1) lit. b) C. proc. pen., raportat la art. 16 alin. (1) lit. a) C. proc. pen., s-a dispus clasarea cauzei cu privire la presupusa săvârșire a infracțiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. (1) C. pen., întrucât fapta sesizată nu există.

(I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 586 din 25 octombrie 2023)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Examinând admisibilitatea în principiu a contestației în anulare formulate de petenta A., în conformitate cu dispozițiile art. 431 din C. proc. pen., Înalta Curte constată că aceasta este inadmisibilă, pentru următoarele considerente:

În cauză, petenta A. a formulat contestație în anulare împotriva încheierii nr. 339 din data de 31 mai 2023, pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție, secția penală, în dosarul nr. x/2023.

Înalta Curte amintește, limitele și specificul căii de atac a contestației în anulare, astfel cum sunt definite în cuprinsul dispozițiilor art. 426-432 din C. proc. pen., norme potrivit cărora contestația în anulare este calea extraordinară de atac ce poate fi exercitată în cazurile strict și limitativ prevăzute de lege, în scopul anulării unei hotărâri definitive pronunțate cu încălcarea normelor procesual penale; fiind o cale de atac de retractare, instanța care a pronunțat hotărârea cu încălcarea legii anulează hotărârea în scopul înlăturării erorilor de procedură ivite în situațiile limitativ prevăzute de legiuitor.

Examinând contestația în anulare, în raport cu dispozițiile art. 426 din C. proc. pen., Înalta Curte constată că cererea formulată de petenta A. nu îndeplinește condițiile de admisibilitate în principiu, conform dispozițiilor art. 431 din C. proc. pen.

Astfel, Înalta Curte subliniază că, în ceea ce privește calea extraordinară de atac a contestației în anulare, indiferent de motivul invocat, poate fi exercitată numai împotriva hotărârilor penale definitive prin care s-a soluționat fondul cauzei, respectiv cele prin care s-a dispus, în mod definitiv, asupra raportului juridic de conflict, pentru că numai aceste hotărâri sunt susceptibile de a fi atacate cu apel. Or, hotărârile judecătorești prin care nu se rezolvă fondul cauzei, nu pot face obiectul unei contestații în anulare.

În speță, încheierea penală împotriva căreia petenta A. a formulat contestație în anulare nu este o hotărâre prin care s-a rezolvat fondul cauzei, în sensul dezlegării unui raport juridic de drept substanțial prin pronunțarea unei soluții de condamnare, renunțare la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei, achitarea sau încetarea procesului penal, conform art. 396 alin. (1) din C. proc. pen.

Petenta a formulat contestație în anulare împotriva încheierii nr. 339 din data de 31 mai 2023, pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție, secția penală, prin care a fost respins, ca nefondată, plângerea formulată împotriva soluției de clasare dispuse de procuror.

Pe cale de consecință, se constată că Înalta Curte de Casație și Justiție a fost învestită de către contestatoarea A. cu soluționarea unei căi extraordinare de atac împotriva unei hotărâri care nu poate fi supusă unui astfel de demers juridic.

Pentru aceste considerente, Înalta Curte, în temeiul art. 431 din C. proc. pen., va respinge, ca inadmisibilă, contestația în anulare formulată de petenta A. împotriva încheierii nr. 339 din data de 31 mai 2023, pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție, secția penală, în dosarul nr. x/2023.

În baza art. 275 alin. (2) din C. proc. pen., va obliga contestatoarea petentă la plata sumei de 200 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Neîndeplinirea condițiilor de admisibilitate în principiu ale contestației în anulare. Respingerea contastației ca fiind inadmisibilă was last modified: noiembrie 18th, 2024 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.