Neexecutarea obligaţiilor civile. Revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei (VCP)

6 sept. 2019
Vizualizari: 1857
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 142/2018

VCP: art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a și lit. b), art. 71 alin. (2), art. 84

În primul rând, instanța constată că până la expirarea termenului de încercare mai este o perioadă foarte scurtă, de aproximativ 3 luni de zile, în care inculpatul își poate îndeplini obligațiile civile, iar prorogarea termenului de soluționare a cererii de revocare a suspendării condiționate după împlinirea termenului de încercare nu este oportună având în vedere comportamentul inculpatului până la acest moment.

În acest sens, instanța constată reaua-credință a inculpatului care a avut suficient timp la dispoziție pentru a-și îndeplini obligația de a restitui suma ce face obiectul despăgubirilor civile la care a fost obligat prin sentința penală nr. 327 din 20 octombrie 2015 a Curții de Apel Cluj, menținută prin decizia penală nr. 55/A din 11 februarie 2016 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Astfel, inculpatul A. a avut timp suficient pentru a-și îndeplini obligațiile impuse prin sentința de condamnare, însă se constată că nu a depus nici cea mai mică diligență în a încerca să repare paguba pricinuită prin săvârșirea infracțiunii pentru care a fost condamnat.

Or, în această situație, a acorda inculpatului o perioadă de încă 3 luni de zile, până la împlinirea termenului de încercare, pentru îndeplinirea obligațiilor civile, ar reprezenta un beneficiu acordat unui inculpat care se sustrage, cu rea-credință, de la plata sumelor datorate.

Mai mult decât atât, instanța constată reaua-credință a inculpatului și din însăși activitatea inculpatului, acesta fiind condamnat pentru că și-a însușit suma de bani și nu a restituit-o, în acest sens arătând, în memoriul depus în fața instanței de apel, că nu a folosit în niciun fel această sumă. Or, în acest context în care inculpatul susține că a avut la dispoziție suma de bani pe care și-a însușit-o pe nedrept, trecerea unei perioade foarte îndelungate de timp de la însușirea sumei (6 august 2013) și de 2 ani de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare (11 februarie 2016), în care nu a arătat nicio dispoziție în a-și executa obligațiile, conduce instanța la concluzia că revocarea suspendării condiționate este necesară și nu se impune a aștepta împlinirea termenului de încercare pentru a se dispune în acest sens.

Pentru aceste motive, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis contestația formulată de partea civilă societatea B. împotriva sentinței nr. 189 din 17 noiembrie 2017 a Curții de Apel Cluj, Secția penală și de minori.

A desființat sentința contestată, a reținut cauza spre rejudecare și, în fond:

În temeiul art. 84 C. pen. anterior, a revocat suspendarea condiționată a executării pedepsei de 3 luni închisoare aplicată inculpatului A. prin sentința penală nr. 327 din 20 octombrie 2015 a Curții de Apel Cluj și a dispus executarea acesteia în regim de detenție.

A interzis inculpatului A. exercițiul drepturilor prevăzute în art. 64 alin. (1) lit. a) teza a II-a și lit. b) C. pen. anterior, în condițiile și pe durata prevăzută în art. 71 alin. (2) C. pen. anterior.

A dispus emiterea de forme de executare în baza prezentei decizii.

Sursa informației: www.scj.ro.

Neexecutarea obligațiilor civile. Revocarea suspendării condiționate a executării pedepsei (VCP) was last modified: septembrie 1st, 2019 by Redacția ProLege
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.