Neconstituționalitate (M. Of. nr. 1083/20.12.2018): Art. 595 alin. (1) NCPP („Intervenirea unei legi penale noi”) și art. 4 NCP („Aplicarea legii penale de dezincriminare”)

24 dec. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 923

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Decizia Curții Constituționale

Original Black Friday pe UJmag.ro!
Actul normativArticolSumar
D.C.C. nr. 651/2018 (M. Of. nr. 1083 din 20 decembrie 2018)Codul de procedură penalăArt. 595 alin. (1)Dispozițiile art. 595 alin. (1) din Codul de procedură penală, respectiv cele ale art. 4 din Codul penal sunt neconstituționale
Codul penalArt. 4

În M. Of. nr. 1083 din 20 decembrie 2018, s-a publicat D.C.C. nr. 651/2018 privind excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 595 alin. (4) din Codul de procedură penală, respectiv a dispozițiilor art. 4 din Codul penal.

 

Obiectul excepției de neconstituționalitate

 

Art. 595 alin. (1) din Codul de procedură penală

„Art. 595 (Intervenirea unei legi penale noi)

(1) Când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare sau a hotărârii prin care s-a aplicat o măsură educativă intervine o lege ce nu mai prevede ca infracțiune fapta pentru care s-a pronunțat condamnarea ori o lege care prevede o pedeapsă sau o măsură educativă mai ușoară decât cea care se execută ori urmează a se executa, instanța ia măsuri pentru aducerea la îndeplinire, după caz, a dispozițiilor art.4 și 6 din Codul penal”.

 

Art. 4 din Codul penal

„Art. 4 (Aplicarea legii penale de dezincriminare)

Legea penală nu se aplică faptelor săvârșite sub legea veche, dacă nu mai sunt prevăzute de legea nouă. În acest caz, executarea pedepselor, a măsurilor educative și a măsurilor de siguranță, pronunțate în baza legii vechi, precum și toate consecințele penale ale hotărârilor judecătorești privitoare la aceste fapte încetează prin intrarea în vigoare a legii noi”.

 

D.C.C. 651/2018
 

Original Black Friday pe UJmag.ro!

Prin Decizia nr. 651/2018, CCR, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că:

soluția legislativă cuprinsă în art. 595 alin. (1) din Codul de procedură penală, care nu prevede și decizia Curții Constituționale prin care se constată neconstituționalitatea unei norme de incriminare ca un caz de înlăturare sau modificare a pedepsei/măsurii educative, este neconstituțională;

– soluția legislativă cuprinsă în art. 4 din Codul penal, care nu asimilează efectele unei decizii a Curții Constituționale prin care se constată neconstituționalitatea unei norme de incriminare cu o lege penală de dezincriminare, este neconstituțională.

Neconstituționalitate (M. Of. nr. 1083/20.12.2018): Art. 595 alin. (1) NCPP („Intervenirea unei legi penale noi”) și art. 4 NCP („Aplicarea legii penale de dezincriminare”) was last modified: decembrie 22nd, 2018 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter