Neconstituționalitate (M. Of. nr. 1000/13.12.2016): Dispoziţiile articolului unic pct. 1 din Legea pentru modificarea şi completarea Legii dialogului social
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
Decizia CCR | Actul normativ | Articol | Sumar |
D.C.C. nr. 681/2016 | Legea pentru modificarea și completarea Legii dialogului social | Articolul unic pct. 1 | Dispozițiile articolului unic pct. 1 din Legea pentru modificarea și completarea Legii dialogului social nr. 62/2011 sunt neconstituționale |
În M. Of. nr. 1000 din 13 decembrie 2016, a fost publicată Decizia CCR nr. 681/2016 din 23 noiembrie 2016 asupra sesizării de neconstituționalitate referitoare la dispozițiile articolului unic pct. 1 din Legea pentru modificarea și completarea Legii dialogului social.
Obiectul excepției de neconstituționalitateInițiativa legislativă pentru modificarea și completarea Legii dialogului social nr. 62/2011, formulată de Guvernul României.
„La articolul 10, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
«(1^1) Este interzisă, sub sancțiunea nulității absolute a deciziei de concediere, concedierea persoanelor alese în organele de concediere pe toată durata mandatului, precum și pe o perioadă de 2 ani de la încetarea acestuia, pentru motive care nu țin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesională sau pentru motive ce țin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariații din unitate»”.
Prin Decizia nr. 614/2016, Curtea Constituțională a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile articolului unic pct. 1 din Legea pentru modificarea și completarea Legii dialogului social nr. 62/2011 sunt neconstituționale.