17 nov. 2022
Decizia CCRActul normativSumar

D.C.C. pronunțată în ședința din 17 noiembrie 2022

Sintagma „sistemului public de pensii” din titlul Legii nr.8/2006 privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică

În ședința din 17 noiembrie 2022, Curtea Constituțională s-a reunit, în cadrul controlului de constituționalitate a posteriori, pentru a dezbate excepția de neconstituționalitate a sintagmei „sistemului public de pensii” din titlul Legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, precum și din cuprinsul art.1 alin.( 1 ) din această lege.

Obiectul excepției de neconstituționalitate

D.C.C. pronunțată în ședința din 17 noiembrie 2022

În ședința din 17 noiembrie 2022, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională sintagma „sistemului public de pensii” din titlul Legii nr.8/2006 privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, precum și din cuprinsul art.1 alin.( 1 ) din această lege.

În esență,

Esti avocat, magistrat, notar, executor judecatoresc, practician in insolventa sau consilier juridic? Atunci ai nevoie de pachetul Alpha Bank dedicat profesionistilor

Curtea a reținut că sintagma „sistemului public de pensii” din titlul Legii nr.8/2006, precum și din cuprinsul art.1 alin.(1) din această lege are un caracter discriminatoriu, contrar prevederilor art.16 alin.(1) din Constituție, întrucât legea condiționa acordarea indemnizației de apartenența la sistemul public de pensii. Or, ea trebuie acordată indiferent de sistemul public de pensii din care provine asiguratul.

Neconstituționalitate (comunicat CCR): sintagma „sistemului public de pensii” din titlul Legii nr. 8/2006 was last modified: noiembrie 17th, 2022 by Redacția ProLege