5 dec. 2018

Decizia Curții ConstituționaleActul normativArticolSumar
D.C.C. pronunțată în ședința din 5 decembrie 2018Legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normativeArt. 4 alin. (2) lit. c) și art. 5 alin. (1) lit. i)Sintagma „cu excepția organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, membre ale Consiliului Minorităților Naționale” – Neconstituțională

Potrivit site-ului oficial (www.ccr.ro), la data 5 decembrie 2018, CCR s-a reunit pentru a dezbate, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, în ansamblul său, precum și, în special, a dispozițiilor art. 4 alin. (2) lit. c), art. 5 alin. (1) lit. i), art. 18, art. 53 pct. 17 [referitor la introducerea art. 344 și art. 345 în O.G. nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații], și art. 53 pct. 21 [referitor la modificarea art. 56 din O.G. nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații] și ale art. 63 din lege.

Obiecția controlului de neconstiruționalitate

Dispozițiile Legii pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, în ansamblul său, precum și, în special, dispozițiile art. 4 alin. (2) lit. c), art. 5 alin. (1) lit. i), art. 18, art. 53 pct. 17 [referitor la introducerea art. 344 și art. 345 în O.G. nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații], și art. 53 pct. 21 [referitor la modificarea art. 56 din O.G. nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații] și art. 63 din lege.

D.C.C. pronunțată în ședința din 5 decembrie 2018

Prin Decizia pronunțată în ședința din 5 decembrie 2018, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată și a constatat că sintagma „cu excepția organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, membre ale Consiliului Minorităților Naționale” din cuprinsul art. 4 alin. (2) lit. c) și art. 5 alin. (1) lit. i) din Legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative este neconstituțională.

De asemenea, prin aceeași decizie, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată și a constatat că celelalte dispoziții din Legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

Neconstituționalitate (Comunicat CCR): Sintagma „cu excepția organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, membre ale Consiliului Minorităților Naționale” din art. 4 alin. (2) lit. c) și art. 5 alin. (1) lit. i) din Legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului was last modified: decembrie 5th, 2018 by Redacția ProLege