Neconstituționalitate – (comunicat CCR): Legea pentru modificarea Codului civil
Decizia CCR | Actul normativ | Sumar |
D.C.C. pronunțată în ședința din 24 februarie 2025 |
Legea pentru modificarea Legii nr. 287/2009 privind Codul civil |
Neconstituționalitate |
În ședința din 24 februarie 2025, Curtea Constituțională s-a reunit, în cadrul controlului de constituționalitate a priori, pentru a dezbate obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea Legii nr. 287/2009 privind Codul civil.
Obiectul obiecției de neconstituționalitate
Legea pentru modificarea Legii nr. 287/2009 privind Codul civil
Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 287/2009 privind Codul civil (PLX-455/2022) a fost trimis către Președintele României, spre promulgare, în 24 iunie 2023.
D.C.C. pronunțată în ședința din 24 februarie 2025
În ședința din data de 24 februarie 2025, Curtea Constituțională a admis, cu unanimitate de voturi, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională Legea pentru modificarea Legii nr. 287/2009
privind Codul civil.
În esență, Curtea a reținut că instituirea unei durate de minim 7 ani a contractului de arendare, respectiv 14 ani, în situația reînnoirii de drept, fără posibilitatea negocierii valorii arendei, nu îndeplinește exigențele constituționale referitoare la proporționalitatea restrângerii exercițiului dreptului de proprietate privată, prin limitarea dreptului de dispoziție al proprietarilor, precum și a principiului constituțional a libertății economice, aspecte ce sunt de natură să contravină prevederilor art. 44 alin. (1) și (2) privind dreptul de proprietate privată, art. 45 privind libertatea economică și art. 136 alin.(5) privind proprietatea, raportate la art. 53 privind restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți.
Curtea a mai reținut că introducerea unei noțiuni nedefinite și neclare, respectiv „schimbul de utilizare între arendași”, în condițiile în care nu sunt reglementate niciun fel de garanții pentru proprietarii terenurilor, este o soluție legislativă de natură să conducă la eludarea interdicției absolute a subarendării, cuprinsă în prezent în art.1847 alin.(2) teza întâi din Codul civil, în situațiile în care schimbul de utilizare a terenului ar fi făcut între bunuri neaflate în raport de egalitate a valorii lor. Astfel, Curtea a reținut că este încălcat dreptul de proprietate al arendatorilor, prin eludarea voinței inițiale a părților – arendator și arendaș – în privința modului în care vor fi exploatate bunurile agricole, precum și dispozițiile art. 1 alin. (3) și (5) din Constituție, prin prisma încălcării cerințelor de claritate și previzibilitate a legii, astfel cum au fost consacrate în jurisprudența Curții Constituționale.
Curtea a mai reținut că introducerea unei reguli derogatorii, respectiv a obligației moștenitorilor proprietarului de a menține contractul de arendare, spre deosebire de norma generală din materie de locațiune, reprezentată de art. 1820 alin. (2) din Codul civil, instituie un tratament diferențiat în cadrul aceleiași categorii juridice, respectiv a moștenitorilor părților unui contract de arendare, ceea ce contravine principiului constituțional al egalității în drepturi, reglementat în art. 16 din Legea fundamentală.
De asemenea, Curtea Constituțională a amânat pentru 11 martie 2025, obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, obiecție formulată Avocatul Poporului.