Neconstituționalitate (comunicat CCR): Dispozițiile Legii privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate

31 mai 2018
Vizualizari: 785

Decizia CCR 

Actul normativ 

Sumar 

 

D.C.C. pronunțată în ședința din 30 mai 2018 

Legea privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate  

Dispozițiile Legii privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate sunt neconstituționale, în ansamblul lor.

 

 

Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro), în ședința din 30 mai 2018, Curtea Constituțională s-a reunit pentru a soluționa două obiecții de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate. 

Constatând identitatea de obiect a celor două sesizări, Curtea a dispus conexarea acestora.

 

Obiectul obiecției de neconstituționalitate 

 

Legea privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate 

 

D.C.C. pronunțată în ședința din 30 mai 2018 

 

Prin Decizia pronunțată în ședința din 30 mai 2018, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată și a constatat că Legea privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate este neconstituțională, în ansamblul său. 

 

În argumentarea soluției, Curtea a analizat criticile de neconstituționalitate intrinsecă referitoare la dispozițiile art. 2, 3, 4, 5, 6 și 8 din Legea privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate și a reținut că acestea sunt neconstituționale din perspectiva clarității, a preciziei și a previzibilității, prin raportare la art.1 alin. (5) din Constituție. Dispozițiile legii supuse controlului, pe de o parte, reglementează soluții legislative contradictorii și, pe de altă parte, omit să reglementeze condiții esențiale privind aplicarea instituțiilor juridice nou create, împrejurări ce sunt de natură a genera confuzie și incertitudine cu privire la modul lor de interpretare și aplicare. Având în vedere că soluțiile legislative a căror neconstituționalitate punctuală a fost reținută constituie elemente esențiale ale reglementării actului normativ, Curtea a apreciat că viciile de neconstituționalitate afectează actul normativ, în întregul său, astfel încât a admis obiecțiile de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate este neconstituțională, în ansamblul său.

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Pentru a vedea respectivul comunicat, vizitați site-ul CCR (www.ccr.ro).

Neconstituționalitate (comunicat CCR): Dispozițiile Legii privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate was last modified: mai 31st, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.