Neconstituționalitate (comunicat CCR): Dispozițiile Legii pentru înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic II. Rákóczi Ferenc

21 mart. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 429
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

 

Decizia CCRActul normativSumar
D.C.C. pronunțată în ședința din 19 martie 2018Legea pentru înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic II. Rákóczi FerencDispozițiile Legii pentru înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic II. Rákóczi Ferenc

Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro), în ședința din 19 martie 2018, Curtea Constituțională s-a reunit pentru a soluționa obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii pentru înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic II. Rákóczi Ferenc, în cadrul controlului anterior promulgării acestui act normativ.

 

Obiectul obiecției de neconstituționalitate

 

Obiectul excepției îl constituie Legea pentru înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic II. Rákóczi Ferenc.

 

D.C.C. pronunțată în ședința din 19 martie 2018 

 

Prin Decizia pronunțată în ședința din  19 martie 2018, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de un număr de 66 de deputați, aparținând grupurilor parlamentare al Partidului Național Liberal și al Partidului Mișcarea Populară și a constatat că Legea pentru înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic II. Rákóczi Ferenc este neconstituțională.

 

„În motivarea soluției pronunțate, Curtea a reținut că dreptul de a dispune cu privire la înființarea, desființarea, fuziunea sau divizarea unităților de învățământ de stat, confesional și particular, preuniversitare, aparține autorităților administrației publice locale, cu avizul conform al inspectoratelor școlare. Operațiunea juridică se circumscrie domeniului de reglementare al actelor cu caracter infralegal, administrative, și nu corespunde finalității constituționale a activității de legiferare, care presupune reglementarea unei sfere cât mai largi de relații sociale generale, în cadrul și în interesul societății.

În cadrul controlului, Curtea nu a analizat legea criticată prin raportare la dreptul cetățenilor aparținând minorităților naționale de a învăța în limba lor maternă și nici oportunitatea înființării unității de învățământ, ci, constatând că legea criticată dispune cu privire la înființarea unei persoane juridice, deci având caracter individual, Curtea a reținut încălcarea principiului separației puterilor în stat, prevăzut de art. 1 alin. (4) din Constituție, a principiului egalității în drepturi, prevăzut de art. 4 alin. (2) și art. 16 alin. (1) și alin. (2) din Constituție, și a rolului Parlamentului, prevăzut de art. 61 alin. (1) din Constituție. Mai mult, autoritatea legiuitoare a încălcat sfera de competență a autorității executive locale, care se bucură de protecția constituțională a principiului autonomiei locale, prevăzut de art. 120 alin. (1) și art. 121 alin. (1) și alin. (2) din Constituție.”

Pentru a vedea respectivul comunicat, vizitați site-ul CCR (www.ccr.ro).

Neconstituționalitate (comunicat CCR): Dispozițiile Legii pentru înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic II. Rákóczi Ferenc was last modified: martie 21st, 2018 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter