Neconstituționalitate (comunicat CCR): Dispozițiile Legii pentru înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic II. Rákóczi Ferenc
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
Decizia CCR | Actul normativ | Sumar |
D.C.C. pronunțată în ședința din 19 martie 2018 | Legea pentru înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic II. Rákóczi Ferenc | Dispozițiile Legii pentru înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic II. Rákóczi Ferenc |
Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro), în ședința din 19 martie 2018, Curtea Constituțională s-a reunit pentru a soluționa obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii pentru înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic II. Rákóczi Ferenc, în cadrul controlului anterior promulgării acestui act normativ.
Obiectul obiecției de neconstituționalitate
Obiectul excepției îl constituie Legea pentru înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic II. Rákóczi Ferenc.
Prin Decizia pronunțată în ședința din 19 martie 2018, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de un număr de 66 de deputați, aparținând grupurilor parlamentare al Partidului Național Liberal și al Partidului Mișcarea Populară și a constatat că Legea pentru înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic II. Rákóczi Ferenc este neconstituțională.
„În motivarea soluției pronunțate, Curtea a reținut că dreptul de a dispune cu privire la înființarea, desființarea, fuziunea sau divizarea unităților de învățământ de stat, confesional și particular, preuniversitare, aparține autorităților administrației publice locale, cu avizul conform al inspectoratelor școlare. Operațiunea juridică se circumscrie domeniului de reglementare al actelor cu caracter infralegal, administrative, și nu corespunde finalității constituționale a activității de legiferare, care presupune reglementarea unei sfere cât mai largi de relații sociale generale, în cadrul și în interesul societății.
În cadrul controlului, Curtea nu a analizat legea criticată prin raportare la dreptul cetățenilor aparținând minorităților naționale de a învăța în limba lor maternă și nici oportunitatea înființării unității de învățământ, ci, constatând că legea criticată dispune cu privire la înființarea unei persoane juridice, deci având caracter individual, Curtea a reținut încălcarea principiului separației puterilor în stat, prevăzut de art. 1 alin. (4) din Constituție, a principiului egalității în drepturi, prevăzut de art. 4 alin. (2) și art. 16 alin. (1) și alin. (2) din Constituție, și a rolului Parlamentului, prevăzut de art. 61 alin. (1) din Constituție. Mai mult, autoritatea legiuitoare a încălcat sfera de competență a autorității executive locale, care se bucură de protecția constituțională a principiului autonomiei locale, prevăzut de art. 120 alin. (1) și art. 121 alin. (1) și alin. (2) din Constituție.”
Pentru a vedea respectivul comunicat, vizitați site-ul CCR (www.ccr.ro).