Neconstituționalitate (comunicat CCR): art. 1 lit. e) teza întâi din Hotărârea Parlamentului României nr. 19/2018 pentru constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului privind analizarea și actualizarea cadrului normativ cu incidență în domeniul securității naționale

7 iun. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 588
Decizia Curții ConstituționaleActul normativSumar
D.C.C. pronunțată în ședința din 6 iunie 2018Art. 1 lit. e) din Hotărârea Parlamentului României nr. 19/2018 (M. Of. 341 din 19 aprilie 2018)Dispozițiile Hotărârii Parlamentului României nr. 19/2018 pentru constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului privind analizarea și actualizarea cadrului normativ cu incidență în domeniul securității naționale

 

Potrivit informațiilor publicate pe site-ului oficial (www.ccr.ro), în data de 6 iunie 2018, Curtea Constituțională s-a reunit pentru a soluționa sesizarea de neconstituționalitate a dispozițiilor Hotărârii Parlamentului României nr.19/2018 pentru constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului privind analizarea și actualizarea cadrului normativ cu incidență în domeniul securității naționale (M. Of. 341 din 19 aprilie 2018).

 

Obiectul sesizării de neconstituționalitate

 Art. 1 lit. e) din Hotărârea Parlamentului României nr. 19/2018 

„Comisia poate avea rol de inițiator al propunerilor legislative în domeniul securității naționale, organizează dezbaterile asupra acestora și întocmește rapoartele pe care le va înainta celor două Camere ale Parlamentului pentru dezbatere și adoptare”.
 

D.C.C. pronunțată în ședința din 6 iunie 2018

În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituțională a admis sesizarea de neconstituționalitate formulată de Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal și constată că dispozițiile art. 1 lit. e) teza întâi din Hotărârea Parlamentului nr. 19/2018 pentru constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului privind analizarea și actualizarea cadrului normativ cu incidență în domeniul securității naționale sunt neconstituționale.

Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a

 

De asemenea, prin aceeași decizie, Curtea, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, sesizarea de neconstituționalitate și a constatat că celelalte dispoziții ale Hotărârii Parlamentului nr. 19/2018 sunt constituționale în raport de criticile formulate.

Curtea a reținut că dispozițiile art. 1 lit. e) teza întâi din Hotărârea Parlamentului nr. 19/2018, potrivit căruia Comisia poate avea rol de inițiator al propunerilor legislative în domeniul (…)” contravin prevederilor art. 74 alin.(1) din Constituție, care prevăd expres și limitativ titularii dreptului de inițiativă legislativă, și anume Guvernul, deputații, senatorii și, cu îndeplinirea unor condiții speciale, un număr de cel puțin 100.000 de cetățeni cu drept de vot. Nefiind inclusă în această enumerare, o comisie parlamentară nu poate exercita în nume propriu  acest drept, deoarece reprezintă o entitate distinctă de cea a membrilor săi parlamentari, doar aceștia din urmă având dreptul de inițiativă legislativă,  în virtutea rolului lor constituțional.

Pentru a vedea respectivul comunicat de presă, vizitați site-ul oficial (www.ccr.ro).

Neconstituționalitate (comunicat CCR): art. 1 lit. e) teza întâi din Hotărârea Parlamentului României nr. 19/2018 pentru constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului privind analizarea și actualizarea cadrului normativ cu incidență în domeniul securității naționale was last modified: august 1st, 2018 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.