Neconstituționalitate (comunicat CCR): Dispozițiile art. 82 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor

9 mai 2016
Vizualizari: 1676
Decizia CCRActul normativArticolSumar
D.C.C. pronunțată în ședința din 5 mai 2016Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor
(M. Of. nr. 826 din 13 septembrie 2005; cu modif. ult.)
Art. 82 alin. (2)
 
 Dispozițiile art. 82 alin. (2) din Legea nr.  303/2004 sunt constituționale în măsura în care noțiunea de judecător din cuprinsul acestora include și judecătorul Curții Constituționale.
Având în vedere atribuțiile și statutul constituțional al judecătorului de Curte Constituțională și statutul judecătorului din sistemul instanțelor judecătorești, Curtea a constatat că nu este în spiritul Legii nr. 303/2004 excluderea de la beneficiul dreptului la pensie de serviciu a judecătorilor Curții Constituționale, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, în condițiile în care aceștia întrunesc toate condițiile prevăzute de lege. Astfel, interpretarea restrictivă a noțiunii de „judecător” ar conduce la înlăturarea judecătorului constituțional din sfera de incidență a dispozițiilor art. 82 alin. (2) din Legea nr. 303/2004, împrejurare ce este de natură a genera un tratament juridic diferit aplicabil unor persoane aflate în situații similare sau analoage, ceea ce contravine principiului egalității în drepturi a cetățenilor, consacrat de art. 16 din Constituție

 

Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro), în ședința din 5 mai 2016, Curtea Constituțională s-a reunit pentru a soluționa excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 82 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Obiectul excepției de neconstituționalitate

 

Art. 82 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor

(2) Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și foștii judecători și procurori financiari și consilierii de conturi de la secția jurisdicțională care au exercitat aceste funcții la Curtea de Conturi se pot pensiona la cerere înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani și beneficiază de pensia prevăzută la alin. (1), dacă au o vechime de cel puțin 25 de ani numai în funcția de judecător, procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor, precum și în funcția de judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secția jurisdicțională a Curții de Conturi. La calcularea acestei vechimi se iau în considerare și perioadele în care judecătorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și judecătorul, procurorul financiar și consilierul de conturi la secția jurisdicțională a Curții de Conturi a exercitat profesia de avocat, personal de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat, consilier juridic sau jurisconsult”.

D.C.C. pronunțată în ședința din 5 mai 2016

 

Prin Decizia pronunțată în ședința din 5 mai 2016, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 82 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 sunt constituționale în măsura în care noțiunea de judecător din cuprinsul acestora include și judecătorul Curții Constituționale.

Având în vedere atribuțiile și statutul constituțional al judecătorului de Curte Constituțională și statutul judecătorului din sistemul instanțelor judecătorești, Curtea a constatat că nu este în spiritul Legii nr. 303/2004 excluderea de la beneficiul dreptului la pensie de serviciu a judecătorilor Curții Constituționale, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, în condițiile în care aceștia întrunesc toate condițiile prevăzute de lege. Astfel, interpretarea restrictivă a noțiunii de „judecător” ar conduce la înlăturarea judecătorului constituțional din sfera de incidență a dispozițiilor art. 82 alin. (2) din Legea nr. 303/2004, împrejurare ce este de natură a genera un tratament juridic diferit aplicabil unor persoane aflate în situații similare sau analoage, ceea ce contravine principiului egalității în drepturi a cetățenilor, consacrat de art. 16 din Constituție.

 

Pentru a vedea respectivul comunicat, vizitați site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro).

Neconstituționalitate (comunicat CCR): Dispozițiile art. 82 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor was last modified: mai 20th, 2016 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.