Neconstituționalitate (comunicat CCR): Dispozițiile art. 52 alin. (1) lit. a) din Codul muncii

6 mai 2016
Vizualizari: 4835

Despre

  • Neconstituționalitate (comunicat CCR)
  • Dispozițiile art. 52 alin. (1) lit. a) din Codul muncii

Decizia CCRActul normativArticolSumar
D.C.C. pronunțată în ședința din 5 mai 2016Codul munciiArt. 52 alin. (1) lit. a)
 
Dispozițiile art. 52 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii sunt neconstituționale

Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro), în ședința din 5 mai 2016, Curtea Constituțională s-a reunit pentru a soluționa excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 52 alin. (1) lit. a) din Codul muncii.

Obiectul excepției de neconstituționalitate

 

Art. 52 alin. (1) lit. a) din Codul muncii

(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din inițiativa angajatorului în următoarele situații: a) pe durata cercetării disciplinare prealabile, în condițiile legii;

D.C.C. pronunțată în ședința din 5 mai 2016

 

Prin Decizia pronunțată în ședința din 5 mai 2016, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 52 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii sunt neconstituționale.

Curtea a constatat că măsura suspendării contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului, pe durata cercetării disciplinare prealabile, constituie o restrângere disproporționată a dreptului la muncă, ocrotit de art. 41 alin. (1) din Constituție.

 

Pentru a vedea respectivul comunicat, vizitați site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro).

Neconstituționalitate (comunicat CCR): Dispozițiile art. 52 alin. (1) lit. a) din Codul muncii was last modified: mai 5th, 2016 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.