Neconstituționalitate (comunicat CCR): Art. unic pct. 1 din Legea pentru modificarea și completarea art. 12 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție

26 sept. 2018
Vizualizari: 1137
Decizia Curții ConstituționaleActul normativSumar
D.C.C. pronunțată în ședința din 25 septembrie 2018Art. unic pct. 1 din Legea pentru modificarea și completarea art. 12 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție

 

Neconstituționalitate

 

Potrivit site-ului oficial (www.ccr.ro), în ședința din 25 septembrie, CCR s-a reunit pentru e dezbate mai multe excepții și obiecții de neconstituționalitate, printre care și obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor articolului unic pct. 1 din Legea pentru modificarea și completarea art. 12 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, precum și a legii în ansamblul său, obiecție formulată Președintele României.

D.C.C. pronunțată în ședința din 25 septembrie 2018

Prin Decizia pronunțată în ședința din 25 septembrie, Curtea Constituțională, cu unanimitate, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. unic pct. 1 din Legea pentru modificarea și completarea art. 12 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție sunt neconstituționale.

 

În argumentarea soluției adoptate, Curtea a reținut că o exigență a statului de drept o reprezintă combaterea fenomenului corupției. De aceea, actul de corupție trebuie sancționat indiferent de beneficiarul folosului necuvenit, astfel încât legiuitorul nu poate condiționa reținerea acestuia de obținerea folosului numai pentru sine. Totodată, legiuitorul nu are competența de a limita sfera de cuprindere a infracțiunii analizate în funcție doar de natură materială a folosului obținut. Prin urmare, Curtea a constatat că textul criticat, modificând conținutul normativ al unei infracțiuni asimilate celor de corupție, reglementate la art. 12 din Legea nr. 78/2000, în sensul condiționării săvârșirii acesteia de obținerea  numai pentru sine și numai de foloase materiale necuvenite, încalcă art. 1 alin. (3) din Constituție privind statul de drept.

De asemenea, având în vedere obligațiile internaționale asumate de România, prin ratificarea Convenției Națiunilor Unite împotriva corupției și a Convenției penale cu privire la corupție, Curtea a reținut că modalitatea de incriminare a infracțiunilor de corupție trebuie să respecte cerințele expres stabilite prin aceste acte internaționale. Curtea a constatat că textul criticat nu respectă aceste standarde, încălcând, astfel, și art. 11 alin. (1) din Constituție, raportat la art. 15 lit.b) din Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției și art. 3 din Convenția penală cu privire la corupție.

Pentru a vedea respectivul comunicat de presă, vizitați site-ul oficial (www.ccr.ro).

Neconstituționalitate (comunicat CCR): Art. unic pct. 1 din Legea pentru modificarea și completarea art. 12 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție was last modified: septembrie 26th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.