Neconstituționalitate (comunicat CCR): Art. 94 alin. (1) lit. n) Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici – suspendarea de drept a raportului de serviciu pe durata cercetării administrative

28 mart. 2018
Vizualizari: 1651

 

Decizia CCR

Actul normativSumar
D.C.C. pronunțată în ședința din 27 martie 2018Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici 

(rep. M. Of. nr. 365 din 29 mai 2007; cu modif. ult.)

Dispozițiile art. 94 alin. (1) lit. n), referitoare la suspendarea de drept a raportului de serviciu pe durata cercetării administrative, la propunerea motivată a comisiei disciplinare, în situația în care funcționarul public care a săvârșit o abatere disciplinară poate influența cercetarea administrativă.

Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro), în ședința din 27 martie 2018, Curtea Constituțională s-a reunit pentru a soluționa excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 94 alin. (1) lit. n) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici (rep. M. Of. nr. 365 din 29 mai 2007; cu modif. ult.).

 

Obiectul excepției de neconstituționalitate

 

Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici

 

„Art. 94

(1) Raportul de serviciu se suspendă de drept atunci când funcționarul public se află în una dintre următoarele situații:

(…)

n) pe perioada cercetării administrative, în situația în care funcționarul public care a săvârșit o abatere disciplinară poate influența cercetarea administrativă, la propunerea motivată a comisiei de disciplină;”.

 

D.C.C. pronunțată în ședința din 27 martie 2018 

 

Prin Decizia pronunțată în ședința din  27 martie 2018, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 94 alin. (1) lit. n) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, referitoare la modificarea art. 66 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, referitoare la suspendarea de drept a raportului de serviciu pe durata cercetării administrative, la propunerea motivată a comisiei disciplinare, în situația în care funcționarul public care a săvârșit o abatere disciplinară poate influența cercetarea administrativă  sunt neconstituționale.

 

„În motivarea soluției, Curtea a reținut că, pe de o parte, măsura suspendării raportului de serviciu nu poate opera decât în cazul îndeplinirii condiției influențării cercetării administrative, de către funcționarul public implicat, însă, pe de altă parte, potrivit dispozițiilor imperative cuprinse în art. 77 alin. (7) din Legea nr. 188/1999, conducătorul autorității sau instituției publice are obligația de a interzice accesul acestuia la documentele care pot influența cercetarea sau, după caz, de a dispune mutarea temporară a funcționarului public în cadrul altui compartiment sau altei structuri a autorității ori instituției publice. Din acest punct de vedere, prevederile legale criticate sunt în contradicție cu dispozițiile art. 1 alin. (5) din Constituție, care consacră principiul legalității și care impun obligația ca normele adoptate să fie precise, clare și previzibile. De asemenea, în aceste condiții, măsura suspendării de drept a raportului de muncă al funcționarului public, în situația în care funcționarul public care a săvârșit o abatere disciplinară poate influența cercetarea administrativă, este o măsură excesivă, lipsită de obiectivitate și temeinicie, ducând la ruperea justului echilibru care trebuie să existe între drepturile și interesele în concurs, și anume dreptul la muncă al funcționarului public și dreptul autorității/instituției publice de a lua măsurile necesare unei bune desfășurări a cercetării disciplinare”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

Pentru a vedea respectivul comunicat, vizitați site-ul CCR (www.ccr.ro).

 

Neconstituționalitate (comunicat CCR): Art. 94 alin. (1) lit. n) Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici – suspendarea de drept a raportului de serviciu pe durata cercetării administrative was last modified: mai 24th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.