Neconstituționalitate (comunicat CCR): Art. 7 din Legea nr. 314/2001 pentru reglementarea situației unor societăți comerciale

10 iul. 2024
Vizualizari: 96
Decizia CCRActul normativSumar
D.C.C. pronunțată în ședința din 9 iulie 2024

Art. 7 din Legea nr. 314/2001 pentru reglementarea situației unor societăți comerciale

Neconstituționalitate

 

În ședința din 9 iulie 2024, Curtea Constituțională s-a reunit, în cadrul controlului de constituționalitate a posteriori, pentru a dezbate excepția de neconstituționalitate a art. 7 din Legea nr. 314/2001 pentru reglementarea situației unor societăți comerciale.

Obiectul excepției de neconstituționalitate

Art. 7 din Legea nr. 314/2001 pentru reglementarea situației unor societăți comerciale

„În cazul în care bunurile imobile și mobile din patrimoniul societăților comerciale prevăzute la art. 1 și 6 nu au intrat în proprietatea altor persoane până la data dizolvării de drept ori în cadrul procedurii lichidării, sunt aplicabile, după data radierii societăților comerciale, dispozițiile art. 477 din Codul civil.”

D.C.C. pronunțată în ședința din 9 iulie 2024

În ședința din data de 9 iulie 2024, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate formulată și a constatat că prevederile art. 7 din Legea nr. 314/2001 pentru reglementarea situației unor societăți comerciale sunt neconstituționale.

În esență, Curtea a reținut că art. 7 din Legea nr. 314/2001 instituie o procedură excepțională și derogatorie de la dreptul comun, reprezentat de Legea nr. 31/1990, care presupune trecerea cu celeritate din patrimoniul unei societăți comerciale, a bunurilor sale mobile și imobile, în patrimoniul statului, ceea ce echivalează cu o trecere silită a respectivelor bunuri în proprietatea statului contrară art. 44 alin. (3) din Constituție, care reglementează exproprierea pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă și prealabilă despăgubire. Totodată, Curtea a reținut că trecerea în proprietatea privată a statului a unor bunuri aparținând altor persoane juridice private, ca măsură sancționatorie inclusiv pentru asociații/acționarii societății radiate, pentru neîndeplinirea unei obligații legale ce revenea societății comerciale care a fost sancționată cu dizolvarea de drept și intrarea în lichidare, instituită prin art.7 criticat, echivalează cu o confiscare, contrară art. 44 alin. (8) din Constituție.

Sursa informației

Neconstituționalitate (comunicat CCR): Art. 7 din Legea nr. 314/2001 pentru reglementarea situației unor societăți comerciale was last modified: iulie 10th, 2024 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.