Neconstituționalitate (comunicat CCR): art. 60 alin. (1) lit. g) din Codul muncii. Imposibilitatea concedierii salariatului pe durata exercitării unei funcţii eligibile într-un organism sindical

26 nov. 2015
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)

Despre

• Ședința din 24 noiembrie 2015
  • Excepţia de neconstituționalitate admisă
  • Art. 60 alin. (1) lit. g) Codul muncii

Decizia CCRActul normativArticolSumar
D.C.C. pronunțată în ședința din 24 noiembrie 2015Codul munciiArt. 60 alin. (1) lit. g)Dispozițiile art. 60 alin. (1) lit. g) din Codul muncii sunt neconstituționale

GALA LADY LAWYER, ediția a VI-a

Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro), în ședința din 24 noiembrie 2015, Curtea s-a reunit pentru a dezbate cu privire la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 60 alin. (1) lit. g) din Codul muncii.

Art. 60 alin. (1) lit. g) Codul muncii

„(1) Concedierea salariaților nu poate fi dispusă:

(…)

g) pe durata exercitării unei funcții eligibile într-un organism sindical, cu excepția situației în care concedierea este dispusă pentru o abatere disciplinară gravă sau pentru abateri disciplinare repetate, săvârșite de către acel salariat”.

D.C.C. pronunțată în ședința din 24 noiembrie 2015

Prin Decizia pronunțată în ședința din 24 noiembrie 2015, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 60 alin. (1) lit. g) din Codul muncii sunt neconstituționale.

Alte precizări cu privire la respectiva decizie

Curtea a reținut că scopul reglementării, acela de a proteja activitatea sindicală prin instituirea unei măsuri de protecție a mandatului exercitat de reprezentanții aleși în organele de conducere ale sindicatelor, nu poate veni în coliziune cu interesele angajatorului, care, respectând dispozițiile criticate, este pus în situația de a suporta o sarcină excesivă, de natură a-i afecta dreptul de proprietate, consacrat de art. 44 din Constituție. Evident că o protecție a persoanelor alese în organele de conducere ale sindicatului se impune, dar o astfel de protecție trebuie să funcționeze exclusiv în raport cu activitatea sindicală efectiv desfășurată [asigurată, de altfel, de prevederile art. 220 alin. (2) din Codul muncii], iar nu în ceea ce privește activitatea profesională, de bază, a angajatului, care este într-o situație juridică identică cu ceilalți angajați sub aspectul incidenței dispozițiilor art. 61 și art. 65 din Codul muncii.

Pentru a vedea respectivul comunicat de presă vizitați site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro).

Neconstituționalitate (comunicat CCR): art. 60 alin. (1) lit. g) din Codul muncii. Imposibilitatea concedierii salariatului pe durata exercitării unei funcții eligibile într-un organism sindical was last modified: noiembrie 25th, 2015 by Redacția ProLege