Neconstituționalitate (comunicat CCR): art. 6 din Legea privind exercitarea profesiunilor de biochimist, biolog şi chimist, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Ordinului Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor în sistemul sanitar din România

18 mart. 2016
3 voturi, medie: 5,00 din 53 voturi, medie: 5,00 din 53 voturi, medie: 5,00 din 53 voturi, medie: 5,00 din 53 voturi, medie: 5,00 din 5 (3 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1179

Despre

  • Decizia CCR pronunțată în ședința din 17 martie 2016
  • Comunicat CCR

Decizia CCRActul normativArticol Sumar
D.C.C. pronunțată în ședința din 17 martie 2016Legea nr. 460/2003
(M. Of. nr. 836 din 25 noiembrie 2003)
Art. 6Sintagmele „care au titlul de doctor în științe” și „până la vârsta de 65 de ani, femeile, și de 70 de ani, bărbații”, cuprinse în art. 6 din Legea nr. 460/2003, sunt constituționale în măsura în care se aplică doar biochimiștilor, biologilor și chimiștilor din sistemul sanitar care solicită continuarea activității profesionale în unitățile sanitare publice.

Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro), în ședința din 17 martie 2016, Curtea Constituțională s-a reunit pentru a soluționa excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 6 din Legea nr. 460/2003 privind exercitarea profesiunilor de biochimist, biolog și chimist, înființarea, organizarea și funcționarea Ordinului Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor în sistemul sanitar din România.

Obiectul excepției de neconstituționalitate
 
Art. 6 din Legea nr. 460/2003 privind exercitarea profesiunilor de biochimist, biolog și chimist, înființarea, organizarea și funcționarea Ordinului Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor în sistemul sanitar din România

„ Biochimiștii, biologii și chimiștii din sistemul sanitar, care au titlul de doctor în științe și care îndeplinesc condițiile privind vârsta standard de pensionare, pot continua activitatea profesională, la cerere, până la vârsta de 65 de ani, femeile, și de 70 de ani, bărbații, prin prelungiri anuale, în condițiile prevăzute la art. 3 alin. (1), numai cu acordul angajatorului”.

D.C.C. pronunțată în ședința din 17 martie 2016
 
Prin Decizia pronunțată în ședința din 17 martie 2016, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagmele „care au titlul de doctor în științe” și „până la vârsta de 65 de ani, femeile, și de 70 de ani, bărbații”, cuprinse în art. 6 din Legea nr. 460/2003, sunt constituționale în măsura în care se aplică doar biochimiștilor, biologilor și chimiștilor din sistemul sanitar care solicită continuarea activității profesionale în unitățile sanitare publice. Curtea a reținut că impunerea prin lege pentru biochimiștii, biologii sau chimiștii din sistemul medical a condiției de deținere a titlului de doctor în științe pentru continuarea, după împlinirea vârstei standard de pensionare, a activității profesionale în unități sanitare private, precum și stabilirea unor limite de vârstă până la care aceștia pot continua activitatea reprezintă limitări ale libertății de exercitare a profesiei, fără a avea o justificare obiectivă și rezonabilă, ceea ce conduce la încălcarea dispozițiilor art. 41 alin. (1) din Constituție.

 
Pentru a vedea respectivul comunicat de presă, vizitați site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro).

Neconstituționalitate (comunicat CCR): art. 6 din Legea privind exercitarea profesiunilor de biochimist, biolog și chimist, înființarea, organizarea și funcționarea Ordinului Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor în sistemul sanitar din România was last modified: martie 18th, 2016 by Redacția ProLege
Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.