Neconstituționalitate (comunicat CCR): Art. 539 din Codul de procedură penală – „Dreptul la repararea pagubei în cazul privării nelegale de libertate”

3 mart. 2021
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
371 views

Decizia CCR

Actul normativArticolSumar
DCC pronunțată în ședința din 3 martie 2021Codul de procedură penalăArt. 539 

Neconstituționalitate

 

Potrivit site-ului oficial (www.ccr.ro), în ședința din 3 martie 2021, Curtea Constituțională s-a reunit pentru a dezbate excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 539 din Codul de procedură penală.

 

Obiectul sesizării de neconstituționalitate

 

Art. 539 din Codul de procedură penală („Dreptul la repararea pagubei în cazul privării nelegale de libertate”) 

„Art.

(1) Are dreptul la repararea pagubei și persoana care, în cursul procesului penal, a fost privată nelegal de libertate.

(2) Privarea nelegală de libertate trebuie să fie stabilită, după caz, prin ordonanță a procurorului, prin încheierea definitivă a judecătorului de drepturi și libertăți sau a judecătorului de cameră preliminară, precum și prin încheierea definitivă sau hotărârea definitivă a instanței de judecată învestită cu judecarea cauzei”.

 

DCC pronunțată în ședința din 3 martie 2021

 

În ședința din 3 martie 2021, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională soluția legislativă din cuprinsul art. 539 din Codul de procedură penală care exclude dreptul la repararea pagubei în cazul privării de libertate dispuse în cursul procesului penal soluționat prin clasare, conform art. 16 alin. (1) lit. a)-d) din Codul de procedură penală, sau achitare.

 

De asemenea, Curtea Constituțională  a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de 51 de deputați aparținând Grupului Parlamentar al Uniunii Salvați România, Grupului Parlamentar al Uniunii Democrate Maghiare din România, precum și neafiliați și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea Legii camerelor de comerț din România nr. 335/2007 este constituțională în raport cu criticile formulate.

 

Sursa informației

Neconstituționalitate (comunicat CCR): Art. 539 din Codul de procedură penală – „Dreptul la repararea pagubei în cazul privării nelegale de libertate” was last modified: martie 3rd, 2021 by Redacția ProLege
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter