Neconstituționalitate (comunicat CCR): Art. 524 alin. (3) din Codul de procedură civilă

16 iul. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
1.047 views

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 
Decizia CCRActul normativArticolSumar
D.C.C. pronunțată în ședința din 16 iulie 2020

 

Codul de procedură civilăArt. 524 alin. (3)Neconstituționalitate

 

Conferința națională de Drept Penal al Afacerilor, ediția a VIII-a, ON-LINE

Potrivit site-ului oficial (www.ccr.ro), în ziua de 16 iulie 2020, Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 524 alin. (3) din Codul de procedură civilă.

 

Obiectul excepției de neconstituționalitate

– Art. 524 alin. (3) din Codul de procedură civilă

(3) Contestația se soluționează de către completul învestit cu judecarea cauzei de îndată sau în termen de cel mult 5 zile, fără citarea părților”.

 

D.C.C. pronunțată în ședința din 16 iulie 2020

 

Prin Decizia pronunțată în ședința din 16 iulie 2020, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 524 alin. (3) din Codul de procedură civilă sunt neconstituționale.

Curtea a constatat că textul legal criticat încalcă dispozițiile art. 21 alin. (3) și art. 124 alin. (2) din Constituție, precum și ale art. 6 par. 1 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale. În acest sens, Curtea a stabilit că judecarea contestației privind tergiversarea procesului de către același complet care soluționează fondul cauzei contravine dreptului la un proces echitabil, în componenta imparțialității obiective, astfel că evaluarea cererii privind tergiversarea procesului se va realiza, în primă și ultimă instanță, de către instanța ierarhic superioară.

Sursa informației

Neconstituționalitate (comunicat CCR): Art. 524 alin. (3) din Codul de procedură civilă was last modified: iulie 16th, 2020 by Redacția ProLege

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter