Neconstituționalitate (comunicat CCR): Art. 505 („Persoanele chemate la organul de urmărire penală”) alin. (2) din NCPP referitor la suspectul sau inculpatul minor, care a împlinit 16 ani

7 mart. 2018
Vizualizari: 5559
Decizia CCRActul normativSumar
D.C.C. pronunțată în ședința din 6 martie 2018Art. 505 alin. (2) din NCPPDispozițiile art. 505 alin. (2) din Codul de procedură penală, precum și sintagma „care nu a împlinit 16 ani”, din cuprinsul art. 505 alin. (1) din Codul de procedură sunt neconstituționale.

Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro), în ședința din 6 martie 2018, Curtea Constituțională s-a reunit pentru a soluționa excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 505 alin. (2) din Codul de procedură penală.

 

Obiectul excepției de neconstituționalitate

 

Codul de procedură penală

„Art. 505 („Persoanele chemate la organul de urmărire penală”)

(1) Când suspectul ori inculpatul este un minor care nu a împlinit 16 ani, la orice ascultare sau confruntare a minorului, organul de urmărire penală citează părinții acestuia ori, după caz, pe tutore, curator sau persoana în îngrijirea ori supravegherea căreia se află temporar minorul, precum și direcția generală de asistență socială și protecție a copilului din localitatea unde se desfășoară audierea.

(2) Când suspectul sau inculpatul este un minor care a împlinit 16 ani, citarea persoanelor prevăzute la alin. (1) se dispune numai dacă organul de urmărire penală consideră necesar”.

 

D.C.C. pronunțată în ședința din 6 martie 2018

 

Prin Decizia pronunțată în ședința din 6 martie 2018, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi a admis excepția de neconstituționalitate formulată de către Judecătoria Iași – Secția penală și, în temeiul art. 31 alin. (2) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, potrivit căruia „în caz de admitere a excepției, Curtea se va pronunța și asupra constituționalității altor prevederi din actul atacat, de care, în mod necesar și evident, nu pot fi disociate prevederile menționate în sesizare”, extinzându-și controlul și asupra soluției legislative consacrate în art. 505 alin. (1) din Codul de procedură penală, a constatat că dispozițiile art. 505 alin. (2) din Codul de procedură penală, precum și sintagma „care nu a împlinit 16 ani”, din cuprinsul art. 505 alin. (1) din Codul de procedură sunt neconstituționale.

 

Astfel, în argumentarea soluției de admitere pronunțate, Curtea a constatat că în cazul minorilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani și care au calitatea de persoane suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale, trebuie să li se asigure garanțiile procedurale specifice, în considerarea situației de vădită vulnerabilitate în care aceștia se află, deoarece ascultarea și confruntarea făcându-se la sediul organului de urmărire penală, acestea capătă un grad de oficialitate cu care minorul nu este obișnuit, fapt ce ar putea influența negativ calitatea declarațiilor. De aceea, autoritatea competentă trebuie să asigure copiilor dreptul de a fi însoțiți de titularul răspunderii părintești sau de un alt adult corespunzător, condiționat de interesul superior al copilului și de împrejurarea că prezența persoanei respective nu va aduce atingere procedurilor penale.

Pentru a vedea respectivul comunicat, vizitați site-ul CCR (www.ccr.ro).

Neconstituționalitate (comunicat CCR): Art. 505 („Persoanele chemate la organul de urmărire penală”) alin. (2) din NCPP referitor la suspectul sau inculpatul minor, care a împlinit 16 ani was last modified: martie 7th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.