Neconstituționalitate – (comunicat CCR): Art. 494 alin. (9) din Codul administrativ

9 apr. 2025
Vizualizari: 519
Decizia CCR Actul normativ Sumar
D.C.C. pronunțată în ședința din 8 aprilie 2025

Art. 494 alin. (9) din Codul administrativ

Neconstituționalitate 

 

În ședința din 8 aprilie 2025, Curtea Constituțională s-a reunit, în cadrul controlului de constituționalitate a posteriori, pentru a dezbate excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 494 alin. (9) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

Obiectul excepției de neconstituționalitate

Art. 494 alin. (9) din Codul administrativ

„Art. 494: Comisia de disciplină

(9) Modul de constituire, organizare și funcționare a comisiilor de disciplină, precum și componența, atribuțiile, modul de sesizare și procedura de lucru ale acestora se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici”.

D.C.C. pronunțată în ședința din 8 aprilie 2025

În ședința din data de 8 aprilie 2025, Curtea Constituțională a admis, cu unanimitate de voturi, excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 494 alin. (9) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ sunt neconstituționale.

În esență, Curtea a reținut că prevederile art. 494 alin. (9) din Codul admnistrativ preiau identic soluția legislativă stabilită prin dispozițiile art. 79 alin. (5) din Legea nr. 188/1999 privind statutul funcționarilor publici [în prezent abrogată], cu privire la care, prin Decizia nr. 737 din 8 octombrie 2020, Curtea Constituțională a decis că sunt neconstituționale.

Curtea a constatat că prevederile art. 494 alin. (9) din Codul administrativ aduc atingere dispozițiilor art. 73 alin. (3) lit. j) din Constituție, deoarece permit reglementarea prin hotărâre a Guvernului în domeniul răspunderii disciplinare a funcționarului public, în condițiile în care aspectele esențiale în materia efectuării cercetării administrative a funcționarului public ar fi trebuit să fie reglementate prin lege organică.

Pentru considerente similare, Curtea a constatat și încălcarea dispozițiilor art. 1 alin. (4) din Constituție referitor la principiul separației și echilibrului puterilor în stat, prin delegarea reglementării prin act infralegal a unui domeniu referitor la statutul funcționarului public, ce ține de domeniul de reglementare a legislației primare, precum și a art. 1 alin. (5) din Constituție în componenta sa referitoare la previzibilitatea și accesibilitatea legii, deoarece funcționarul public vizat se va putea raporta numai la prevederile lacunare, incomplete, ale acesteia.

Sursa informației

 

Neconstituționalitate – (comunicat CCR): Art. 494 alin. (9) din Codul administrativ was last modified: aprilie 9th, 2025 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.