Neconstituționalitate (comunicat CCR): Art. 434 („Hotărârile supuse recursului în casaţie”) alin. (2) lit. g) NCPP

20 sept. 2018
2 voturi, medie: 3,00 din 52 voturi, medie: 3,00 din 52 voturi, medie: 3,00 din 52 voturi, medie: 3,00 din 52 voturi, medie: 3,00 din 5 (2 votes, average: 3,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 968

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Decizia CCRActul normativArticolSumar
D.C.C. pronunțată în ședința din 20 septembrie 2018NCPPArt. 434 („Hotărârile supuse recursului în casație”) alin. (2) lit. g)Neconstituționalitate

 

Conferintele Video Universul Juridic

Potrivit site-ului oficial (www.ccr.ro), în ședința din 20 septembrie 2018, CCR s-a reunit pentru a dezbate cu privire la mai multe obiecții și excepții de neconstituționalitate, printre care și excepția privitoare la art. 434 alin. (2) lit. g) din Codul de procedură penală.

Obiectul excepției de neconstituționalitate

Art. 434 („Hotărârile supuse recursului în casație”) alin. (2) lit. g) NCPP

„Nu pot fi atacate cu recurs în casație:

(…)

g) hotărârile pronunțate ca urmare a admiterii acordului de recunoaștere a vinovăției”.

D.C.C. pronunțată în ședința din 20 septembrie 2018

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 434 alin. (2) lit. g) din Codul de procedură penală sunt neconstituționale.

 

În argumentarea soluției de admitere pronunțate, Curtea a constatat că dispozițiile art. 434 alin. (2) lit. g) din Codul de procedură penală – care exclud posibilitatea atacării cu recurs în casație a hotărârilor pronunțate ca urmare a admiterii acordului de recunoaștere a vinovăției – creează, cu privire la persoane aflate în situații similare, o vădită inegalitate de tratament sub aspectul recunoașterii liberului acces la justiție, această inegalitate nefiind justificată în mod obiectiv și rezonabil, astfel că dispozițiile de lege criticate aduc atingere prevederilor constituționale ale art. 16 referitor la egalitatea în drepturi și celor ale art. 21 privind accesul liber la justiție și dreptul la un proces echitabil. De asemenea, Curtea a reținut că exigențele art. 131 din Constituție cu privire la rolul Ministerului Public impun legiuitorului să asigure procurorului – care acționează ca apărător al intereselor generale ale societății, dar și ale părților din proces, în spiritul legalității – posibilitatea exercitării căii extraordinare de atac a recursului în casație, inclusiv în ceea ce privește hotărârile penale definitive pronunțate ca urmare a admiterii acordului de recunoaștere a vinovăției.

Pentru a vedea respectivul comunicat de presă vizitați site-ul oficial (www.ccr.ro).

Neconstituționalitate (comunicat CCR): Art. 434 („Hotărârile supuse recursului în casație”) alin. (2) lit. g) NCPP was last modified: septembrie 20th, 2018 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter