Neconstituționalitate – (comunicat CCR): Art. 25 alin. (3) lit. b) și c) din Codul de procedură fiscală

19 feb. 2025
Vizualizari: 434
Decizia CCR Actul normativ Sumar
D.C.C. pronunțată în ședința din 18 februarie 2025

Art. 25 alin. (3) lit. b) și c) din Codul de procedură fiscală

Neconstituționalitate 

 

În ședința din 18 februarie 2025, Curtea Constituțională s-a reunit, în cadrul controlului de constituționalitate a posteriori, pentru a dezbate excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 25 alin. (3) lit. b) și c) din Codul de procedură fiscală.

Obiectul excepției de neconstituționalitate

Art. 25 alin. (3) lit. b) și c) din Codul de procedură fiscală

„Art. 25 – Răspunderea solidară

(3) Persoana juridică răspunde solidar cu debitorul declarat insolvabil în condițiile prezentului cod sau declarat insolvent dacă, direct ori indirect, controlează, este controlată sau se află sub control comun cu debitorul și dacă este îndeplinită cel puțin una dintre următoarele condiții:

b) are sau a avut raporturi contractuale cu clienții și/sau cu furnizorii, alții decât cei de utilități, care au avut sau au raporturi contractuale cu debitorul în proporție de cel puțin jumătate din totalul valoric al tranzacțiilor;

c) are sau a avut raporturi de muncă sau civile de prestări de servicii cu cel puțin jumătate dintre angajații sau prestatorii de servicii ai debitorului”.

D.C.C. pronunțată în ședința din 18 februarie 2025

În ședința din data de 18 februarie 2025, Curtea a admis, cu majoritate de voturi, excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională soluția legislativă cuprinsă în art. 25 alin. (3) lit. b) și c) din Codul de procedură fiscală care nu precizează criteriile necesare constatării îndeplinirii condițiilor ce atrag răspunderea solidară a persoanei juridice, prin raportare la prevederile art. 1 alin. (5) din Constituție.

În esență, Curtea a constatat că dispozițiile criticate cuprind reglementări insuficient elaborate și lipsite de precizie și previzibilitate. Curtea a reținut că dispozițiile art. 25 alin.(3) lit. b) și c) din Codul de procedură fiscală creează posibilitatea aplicării abuzive a acestui text de către organul fiscal, permițând acestuia o extrapolare abuzivă a normelor de drept fiscal asupra unor situații despre care justițiabilul nu a știut că ar avea semnificații în sfera ilicitului fiscal.

Curtea a precizat că, atâta vreme cât dispozițiile criticate nu stabilesc cerințe minimale aplicabile în evaluarea îndeplinirii condițiilor prevăzute de dispozițiile art. 25 alin. (3) lit. b) și c) din Codul de procedură fiscală, legea relativizează în mod nepermis criteriile aplicabile, lăsând la latitudinea fiecărui organ fiscal evaluarea, în mod diferențiat, a unor situații similare.

Sursa informației

 

Neconstituționalitate – (comunicat CCR): Art. 25 alin. (3) lit. b) și c) din Codul de procedură fiscală was last modified: februarie 19th, 2025 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.