Neconstituționalitate – (comunicat CCR): Art. 21 alin. (6) și art. 75 alin. (2) din Codul silvic

19 feb. 2025
Vizualizari: 171
Decizia CCR Actul normativ Sumar
D.C.C. pronunțată în ședința din 18 februarie 2025

Art. 21 alin. (6), art. 75 alin. (2) din și pct. 3 din anexa nr. 1 din Legea nr. 46/2008 – Codul silvic

Neconstituționalitate 

 

În ședința din 18 februarie 2025, Curtea Constituțională s-a reunit, în cadrul controlului de constituționalitate a posteriori, pentru a dezbate excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 21 alin. (6) și ale art. 75 alin. (2) din Legea nr. 46/2008 – Codul silvic și ale pct. 3 din anexa nr. 1.

Obiectul excepției de neconstituționalitate

Art. 21 alin. (6), art. 75 alin. (2) din și pct. 3 din anexa nr. 1 din Legea nr. 46/2008 – Codul silvic

„Articolul 21

(6) Amenajamentele silvice pentru fondul forestier proprietate publică a statului se elaborează de institute de specialitate atestate și se suportă de administratorul fondului forestier proprietate publică a statului.

Articolul 75

(2) Activitatea de dezvoltare tehnologică pentru fondul forestier proprietate publică a statului se realizează prin Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice, care se reorganizează în Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură «Marin Drăcea». Regia Națională a Pădurilor – Romsilva acordă direct realizarea de servicii pentru activitatea de dezvoltare tehnologică Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice.

Anexa nr. 1

3. Amenajarea pădurilor – ansamblul de preocupări și măsuri menite să asigure aducerea și păstrarea pădurilor în stare corespunzătoare din punctul de vedere al funcțiilor ecologice, economice și sociale pe care acestea le îndeplinesc și este activitate de dezvoltare tehnologică”.

D.C.C. pronunțată în ședința din 18 februarie 2025

În ședința din data de 18 februarie 2025, Curtea a admis, cu unanimitate de voturi, excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 21 alin. (6) și ale art. 75 alin. (2) din Legea nr. 46/2008 – Codul silvic și ale pct. 3 din anexa nr. 1 la acesta sunt constituționale numai în măsura în care se interpretează în sensul că amenajamentele silvice pentru terenurile proprietate publică a statului se elaborează pe bază de proceduri de achiziție publică.

În esență, pentru pronunțarea acestei soluții, Curtea a constatat că noțiunea de amenajare a pădurilor a fost definită de o manieră insuficientă, iar redactarea neclară a dispozițiilor legale criticate a generalizat în practica instituțională o interpretare și aplicare eronată, opusă voinței legiuitorului. Astfel, regimul juridic al atribuirii directe a serviciilor de amenajare a pădurilor a fost extins și la serviciile de amenajamente silvice, acestora din urmă aplicându-li-se în mod artificial același criteriu al calificării ca activitate de dezvoltare tehnologică, concept ce nu beneficiază însă de o definiție legală în vigoare. Printr-o eronată înțelegere a textelor aplicabile în materie, cauzată de caracterul lor confuz, rezultatul concret al aplicării textelor criticate a generat un tratament preferențial pentru Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, fiind afectate drepturile de natură economică ale celorlalte persoane juridice care activează în domeniul silviculturii, respectiv a celorlalte institute de specialitate atestate.

Sursa informației

 

Neconstituționalitate – (comunicat CCR): Art. 21 alin. (6) și art. 75 alin. (2) din Codul silvic was last modified: februarie 19th, 2025 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.