Neconstituționalitate (comunicat CCR): Art. 1391 alin. (1) din Codul civil

10 iul. 2024
370 views
Decizia CCRActul normativSumar
D.C.C. pronunțată în ședința din 9 iulie 2024

Art. 1391 alin. (1) din Codul civil

Neconstituționalitate

 

În ședința din 9 iulie 2024, Curtea Constituțională s-a reunit, în cadrul controlului de constituționalitate a posteriori, pentru a dezbate excepția de neconstituționalitate a art. 1391 alin. (1) din Codul civil.

Obiectul excepției de neconstituționalitate

Art. 1391 alin. (1) din Codul civil

„(1) În caz de vătămare aintegrității corporale sau asănătății, poate fi acordată și odespăgubire pentru restrângerea posibilităților de viață familială și socială.”

D.C.C. pronunțată în ședința din 9 iulie 2024

În ședința din data de 9 iulie 2024, Curtea, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 1391 alin. (1) din Codul civil sunt neconstituționale în măsura în care limitează posibilitatea victimelor indirecte de a fi despăgubite pentru restrângerea posibilităților lor de viață familială și socială ca urmare a vătămării integrității corporale ori a sănătății victimei directe.

Sursa informației

Neconstituționalitate (comunicat CCR): Art. 1391 alin. (1) din Codul civil was last modified: iulie 10th, 2024 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.