Neconstituționalitate (comunicat CCR): Art. 137 alin. (3), (4) şi (5) din Regulamentul Camerei Deputaților

28 ian. 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 779

Despre

  • 27 ianuarie 2016
  • Neconstituționalitate
  • Art. 137 alin. (3), (4) şi (5) din Regulamentul Camerei Deputaților

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Decizia Curții ConstituționaleActul normativArticolSumar
D.C.C. pronunțată în ședința din 27 ianuarie 2016Regulamentul Camerei Deputaților Art. 137 alin. (3), (4) și (5)Dispozițiile art. 137 alin. (3), (4) și (5) din Regulamentul Camerei Deputaților, modificat și completat prin Hotărârea Camerei Deputaților nr. 106/2015, sunt neconstituționale

 

Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a

Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro), în ședința din 27 ianuarie 2016, Curtea s-a reunit pentru a soluționa excepția de neconstituționalitate ridicată cu privire la art. 137 din Regulamentul Camerei Deputaților, modificat și completat prin Hotărârea Camerei Deputaților nr. 106/2015.

 

Obiectul excepției de neconstituționalitate

Art. 137 Regulamentul Camerei Deputaților

„(1) Reexaminarea legii de către Camera Deputaților, în urma cererii făcute de Președintele României în temeiul art. 77 alin. (2) din Constituția României, republicată, va avea loc în termenul prevăzut de Biroul permanent, care nu poate fi mai mare de 30 de zile de la primirea cererii. Reexaminarea legii se efectuează mai întâi de Camera Deputaților dacă aceasta a fost prima Cameră sesizată.

(2) Cererea Președintelui României privind reexaminarea unei legi este de competența comisiei permanente care a fost sesizată în fond cu proiectul de lege sau cu propunerea legislativă respectivă; deputații pot depune propuneri de texte care au legătură cu problemele sesizate de Președintele României în cererea de reexaminare, în termenul prevăzut de Biroul permanent pentru depunerea amendamentelor.

(3) Raportul comisiei se supune dezbaterii plenului Camerei Deputaților, după regulile procedurii legislative, și:

a) în cazul în care textele care au legătură cu cererea de reexaminare au fost modificate în totalitate sau parțial, legea, cuprinzând aceste texte reexaminate, se trimite Senatului;

b) în cazul în care textele reexaminate nu au fost adoptate, legea se trimite Senatului în forma adoptată inițial de către Parlament.

(4) În situația în care Camera Deputaților este Cameră decizională, comisia permanentă care a fost inițial sesizată în fond cu proiectul de lege sau cu propunerea legislativă respectivă va întocmi raportul asupra cererii de reexaminare, în conformitate cu alin. (2) și (3), având în vedere și varianta legii adoptată de Senat.

(5) În cazul în care textele care au legătură cu cererea de reexaminare au fost modificate în totalitate sau parțial, legea adoptată, cuprinzând aceste texte reexaminate, se trimite Președintelui, în vederea promulgării. Dacă textele reexaminate nu au fost adoptate, legea se trimite Președintelui în forma adoptată inițial de către Parlament”.

 

Conferința națională de executare silită, ediția a XI-a, Online

D.C.C. pronunțată în ședința din 27 ianuarie 2016

Prin Decizia pronunțată în ședința din 27 ianuarie 2016, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis sesizarea și a constatat că dispozițiile art. 137 alin. (3), (4) și (5) din Regulamentul Camerei Deputaților, modificat și completat prin Hotărârea Camerei Deputaților nr. 106/2015, sunt neconstituționale. Curtea a reținut că dispozițiile criticate contravin prevederilor constituționale cuprinse în art. 1 alin. (5) referitor la principiul legalității, sub aspectul lipsei de claritate și previzibilitate a normelor, în art. 77 alin. (2) și (3) privind procedura reexaminării legii, precum și în art. 147 alin. (4) referitor la caracterul general obligatoriu al deciziilor Curții Constituționale.

 

Pentru a vedea respectivul comunicat de presă vizitați site-ul CCR (www.ccr.ro).

Neconstituționalitate (comunicat CCR): Art. 137 alin. (3), (4) și (5) din Regulamentul Camerei Deputaților was last modified: ianuarie 27th, 2016 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter