Neconstituționalitate (Comunicat): Art. 377 („Cercetarea judecătorească în cazul recunoaşterii învinuirii”) alin. (4) și art. 386 („Schimbarea încadrării juridice”) alin. (1) din Codul de procedură penală

17 apr. 2019
Vizualizari: 2839

 

Decizia Curții Constituționale

Actul normativArticol

Sumar

D.C.C pronunțată în ședința din 16 aprilie 2019Codul de procedură penalăart. 377 alin. (4) și art. 386 alin. (1)Respectivele dispoziții sunt constituționale în măsura în care instanța de judecată se pronunță cu privire la schimbarea încadrării juridice dată faptei prin actul de sesizare printr-o hotărâre judecătorească care nu soluționează fondul cauzei

Potrivit site-ului oficial (www.ccr.ro), în ședința din 16 aprilie 2019, Curtea Constituțională s-a reunit pentru a dezbate mai multe sesizări, între care și excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 377 alin. (4) și art. 386 alin. (1) din Codul de procedură penală.

 

Obiectul sesizării de neconstituționalitate

Art. 377 („Cercetarea judecătorească în cazul recunoașterii învinuirii”) alin. (4)  din Codul de procedură penală

„Dacă instanța constată, din oficiu, la cererea procurorului sau a părților, că încadrarea juridică dată faptei prin actul de sesizare trebuie schimbată, este obligată să pună în discuție noua încadrare și să atragă atenția inculpatului că are dreptul să ceară lăsarea cauzei mai la urmă.[…]”

Art. 386 („Schimbarea încadrării juridice”) alin. (1) din Codul de procedură penală

Dacă în cursul judecății se consideră că încadrarea juridică dată faptei prin actul de sesizare urmează a fi schimbată, instanța este obligată să pună în discuție noua încadrare și să atragă atenția inculpatului că are dreptul să ceară lăsarea cauzei mai la urmă sau amânarea judecății, pentru a-și pregăti apărarea.”

 

D.C.C. pronunțată în ședința din 16 aprilie 2019

 

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 377 alin. (4) teza întâi și art. 386 alin. (1) din Codul de procedură penală sunt constituționale în măsura în care instanța de judecată se pronunță cu privire la schimbarea încadrării juridice dată faptei prin actul de sesizare printr-o hotărâre judecătorească care nu soluționează fondul cauzei.
 

Sursa informației

Neconstituționalitate (Comunicat): Art. 377 („Cercetarea judecătorească în cazul recunoașterii învinuirii”) alin. (4) și art. 386 („Schimbarea încadrării juridice”) alin. (1) din Codul de procedură penală was last modified: aprilie 17th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.