Neconstituționalitate (Comunicat): Art. 377 („Cercetarea judecătorească în cazul recunoaşterii învinuirii”) alin. (4) și art. 386 („Schimbarea încadrării juridice”) alin. (1) din Codul de procedură penală

17 apr. 2019
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1.540

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

 

Decizia Curții Constituționale

Biblioteca Universul Juridic Sintact
Actul normativArticol

Sumar

D.C.C pronunțată în ședința din 16 aprilie 2019Codul de procedură penalăart. 377 alin. (4) și art. 386 alin. (1)Respectivele dispoziții sunt constituționale în măsura în care instanța de judecată se pronunță cu privire la schimbarea încadrării juridice dată faptei prin actul de sesizare printr-o hotărâre judecătorească care nu soluționează fondul cauzei

Potrivit site-ului oficial (www.ccr.ro), în ședința din 16 aprilie 2019, Curtea Constituțională s-a reunit pentru a dezbate mai multe sesizări, între care și excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 377 alin. (4) și art. 386 alin. (1) din Codul de procedură penală.

 

Obiectul sesizării de neconstituționalitate

Art. 377 („Cercetarea judecătorească în cazul recunoașterii învinuirii”) alin. (4)  din Codul de procedură penală

„Dacă instanța constată, din oficiu, la cererea procurorului sau a părților, că încadrarea juridică dată faptei prin actul de sesizare trebuie schimbată, este obligată să pună în discuție noua încadrare și să atragă atenția inculpatului că are dreptul să ceară lăsarea cauzei mai la urmă.[…]”

Art. 386 („Schimbarea încadrării juridice”) alin. (1) din Codul de procedură penală

Dacă în cursul judecății se consideră că încadrarea juridică dată faptei prin actul de sesizare urmează a fi schimbată, instanța este obligată să pună în discuție noua încadrare și să atragă atenția inculpatului că are dreptul să ceară lăsarea cauzei mai la urmă sau amânarea judecății, pentru a-și pregăti apărarea.”

 

D.C.C. pronunțată în ședința din 16 aprilie 2019

 

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 377 alin. (4) teza întâi și art. 386 alin. (1) din Codul de procedură penală sunt constituționale în măsura în care instanța de judecată se pronunță cu privire la schimbarea încadrării juridice dată faptei prin actul de sesizare printr-o hotărâre judecătorească care nu soluționează fondul cauzei.
 

Sursa informației

Neconstituționalitate (Comunicat): Art. 377 („Cercetarea judecătorească în cazul recunoașterii învinuirii”) alin. (4) și art. 386 („Schimbarea încadrării juridice”) alin. (1) din Codul de procedură penală was last modified: aprilie 17th, 2019 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter