Neconstituționalitate: Art. 341 („Soluţionarea plângerii de către judecătorul de cameră preliminară”) alin. (6) lit. c) și alin. (7) pct. 2 lit. d) Cod procedură penală

30 oct. 2015
Vizualizari: 5720

Despre

  • Ședința din 29 octombrie 2015
  • Excepție de neconstituționalitate admisă
  • Art. 341 alin. (6) lit. c) şi alin. (7) pct. 2 lit. d)

D.C.C. din 29 octombrie 2015Actul normativArticolSumar
NeconstituționalitateCod procedură penalăArt. 341 alin. (6) lit. c) și alin. (7) pct. 2 lit. d)Dispozițiile respectivelor texte de lege sunt neconstituționale prin împiedicarea accesului la justiție în cazul soluțiilor de renunțare la urmărirea penală

 

Potrivit comunicatului de presă publicat pe site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro), în ședința din 29 octombrie 2015, Curtea s-a reunit pentru a dezbate cu privire la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 341 alin. (6) lit. c) și, prin extindere, ale art. 341 alin. (7) pct. 2 lit. d) din Codul de procedură penală.

 

Art. 341 alin. (6) lit. c) Cod procedură penală

„În cauzele în care nu s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale, judecătorul de cameră preliminară poate dispune una dintre următoarele soluții:

[…]

c) admite plângerea și schimbă temeiul de drept al soluției de clasare atacate, dacă prin aceasta nu se creează o situație mai grea pentru persoana care a făcut plângerea”.

 

Art. 341 alin. (7) pct. 2 lit. d)  Cod procedură penală

„În cauzele în care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale, judecătorul de cameră preliminară:

[…]

verifică legalitatea administrării probelor și a efectuării urmăririi penale, exclude probele nelegal administrate ori, după caz, sancționează potrivit art.280-282 actele de urmărire penală efectuate cu încălcarea legii și:

[…]

d) admite plângerea și schimbă temeiul de drept al soluției de clasare atacate, dacă prin aceasta nu se creează o situație mai grea pentru persoana care a făcut plângerea”.

 

D.C.C. pronunțată în ședința din 29 octombrie 2015

Prin Decizia pronunțată în ședința din 29 octombrie 2015, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 341 alin. (6) lit. c) și, prin extindere, ale art. 341 alin. (7) pct. 2 lit. d) din Codul de procedură penală sunt neconstituționale prin împiedicarea accesului la justiție în cazul soluțiilor de renunțare la urmărirea penală.

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Pentru a vedea respectivul comunicat de presă vizitați site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro).

 

Neconstituționalitate: Art. 341 („Soluționarea plângerii de către judecătorul de cameră preliminară”) alin. (6) lit. c) și alin. (7) pct. 2 lit. d) Cod procedură penală was last modified: octombrie 29th, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.