Ne pregătim pentru intrarea în vigoare a Protocolului nr. 15 la CEDO. Ce se modifică?

4 mai 2021
Articol UJ Premium
Vizualizari: 497
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Miercuri, 21 aprilie 2021, Italia a depus instrumentul de ratificare a Protocolului nr. 15 de modificare a Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Această ratificare declanșează intrarea în vigoare a protocolului în ceea ce privește toate statele membre ale Consiliului Europei, cu efect de la 1 august 2021.

Protocolul nr. 15 adaugă la preambulul convenției și modifică mai multe dintre dispozițiile acesteia.

Probabil cea mai importantă modificare constă în reducerea termenului în care o plângere adresată Curții poate fi formulată. Dacă până acum termenul era unul de 6 luni, ulterior intrării în vigoare a Protocolului nr. 15, termenul se va reduce la 4 luni.

Cu toate acestea, modificarea nu intră în vigoare la data de 1 august 2021, odată cu celelalte modificări, ci doar după expirarea unei perioade de șase luni de la data intrării în vigoare a protocolului, adică la 1 februarie 2022. În plus, termenul de admisibilitate de 4 luni nu se va aplica plângerilor pentru care decizia finală în sensul articolului 35 alineatul (1) din convenție a fost pronunțată înainte de data intrării în vigoare a acestor modificări. În aceste din urmă situații, plângerea va putea fi formulată în termenul de 6 luni cuprins în reglementarea anterioară.

Printre alte modificări, s-ar impune a fi menționat că la finalul preambulului se adaugă următorul paragraf: „Afirmând că Înaltele Părți Contractante, în conformitate cu principiul subsidiarității, au responsabilitatea principală de a garanta drepturile și libertățile definite în prezenta convenție și în protocoalele la aceasta și că, în acest sens, se bucură de o marjă de apreciere, sub rezerva jurisdicției de supraveghere a Curții Europene a Drepturilor Omului instituită prin prezenta convenție”.

De asemenea, la articolul 30 din Convenție va opera o modificare în sensul înlăturării sintagmei „în afara cazului în care una dintre părți se opune la aceasta”. Astfel, procedura de desesizare a camerei devine una ce rămâne la latitudinea judecătorilor. Această procedură prin care o cauză poate să ajungă în fața Marii Camere a Curții intervine în situația în care plângerea prezentată unei Camere ridică o problemă gravă privind interpretarea Convenției sau a Protocoalelor sale, sau dacă soluționarea unei cauze poate conduce la o contradicție cu o hotărâre pronunțată anterior de Curte. Cu toate acestea, Camera poate uza de această procedură atât timp cât nu a pronunțat o hotărâre proprie.


* Articol preluat de pe site-ul www.chirita-law.com.
Ne pregătim pentru intrarea în vigoare a Protocolului nr. 15 la CEDO. Ce se modifică? was last modified: aprilie 29th, 2021 by Mihnea Novac

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice