Mutaţiile noului coronavirus izolează Marea Britanie

21 dec. 2020
Vizualizari: 427

La București, zborurile spre și dinspre Marea Britanie au fost suspendate din cauza apariției, în Marea Britanie, a unei noi tulpini a coronavirusului, mult mai periculoasă.

„Într-un articol publicat în The Guardian, experții britanici au vorbit despre tulpina de coronavirus care a început să se răspândească în mai multe state europene. Dr. Muge Cevik, membru al Grupului consultativ pentru amenințările cu virusuri respiratorii noi și emergente (Nervtag) al guvernului britanic, a declarat că până acum au fost observate peste 4.000 de mutații ale Sars-Cov-2, dintre care doar câteva au părut să fie semnificative. Directorul medical al Angliei și consilierul guvernamental în probleme de sănătate Chris Whitty a afirmat că noua variantă de COVID-19 ar putea fi cu până la 70% mai transmisibilă”, relatează Libertatea.

„Cred că avem deja suficiente informații pentru a ști că această tulpină are potențialul de a provoca o nouă epidemie majoră, mai gravă decât am prezis anterior”, a declarat prof. Andrew Hayward, expert în boli infecțioase al University College of London, mai arată Libertatea.

Cum se va apăra Europa de această nouă tulpină? Sunt sau nu vaccinurile lansate pe piață eficiente în acest caz? La aceste întrebări răspunde astăzi Adevărul.

„Experții UE au ajuns la concluzia că actualele vaccinuri împotriva covid-19 rămân eficiente împotriva noii variante SARS-CoV-2 descoperită în Marea Britanie, a anunțat duminică seara Guvernul german”, scrie Adevărul.

„Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și agenția europeană a bolilor ECDC și-au îndemnat duminică statele membre să-și consolideze controalele în lupta împotriva răspândirii noii variante de COVID-19, mai ales prin îmbunătățirea capacității lor de a depista noua tulpină. Potrivit OMS, o serie de cazuri au fost înregistrate deja în afara teritoriului britanic – nouă cazuri în Danemarca, dar și câte un caz în Olanda și Australia. Noua tulpină prezintă mai multe mutații și ar antrena, potrivit primelor evaluări, o contagiune sporită. Italia a descoperit duminică un prim caz, potrivit Ministerului Sănătății”, mai notează Adevărul.

Cum sunt primite vaccinurile de români?

Un sondaj realizat de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, în perioada 16-21 decembrie 2020, scoate în evidență faptul că peste jumătate dintre angajații din învățământ nu doresc să se vaccineze împotriva COVID-19 și că 70% dintre ei doresc redeschiderea școlilor.

„De altfel, chestionarul vine în contextul în care Agenția Europeană pentru Medicamente ar urma să aprobe în 23 decembrie vaccinul Pfizer/BioNTech, primul vaccin anti-COVID pentru uz în Uniunea Europeană. Astfel, din ianuarie, autoritățile române ar urma să înceapă vaccinarea populației. Potrivit Strategiei de vaccinare, în România, în prima etapă vor intra cadrele medicale, urmând ca în etapa a doua să fie cuprinși și angajații din sistemul de învățământ. Potrivit FSE Spiru Haret, la întrebările puse au răspuns 13.356 de angajați din învățământ, iar cele mai multe dintre acestea (92,6%) fiind cadre didactice. Totodată, în ceea ce privește categoria de vârstă, cei mai mulți dintre respondenți sunt în categoria de vârstă 40-49 ani (38,3%), urmează cei din categoria de vârstă 50 – 59 ani (23,3%) și cei din categoria 30-39 de ani (21,8%). (…) Organizația transmite că, cu toate că cei mai mulți dintre angajații din învățământ, care au răspuns la chestionar, doresc reîntoarcerea la școală, au observat că majoritatea nu sunt de acord să se vaccineze – 56,3% dintre respondenți nu doresc să se vaccineze, chiar dacă vaccinul va fi gratuit”, relatează Adevărul.

Premierul interimar Nicolae Ciucă a declarat, luni, că autoritățile au făcut pregătirile necesare pentru a putea demara campania de vaccinare anti-COVID începând cu data de 27 decembrie.

„Avem tot ce ne trebuie astfel încât să putem să demarăm campania de vaccinare începând cu ziua de 27 decembrie. Și folosesc acest prilej pentru a-i îndemna pe toți cetățenii țării să aibă încredere în această campanie, să aibă încredere în instituțiile statului și în toate demersurile care au fost întreprinse, astfel încât să putem să avem o campanie coerentă și eficientă”, a afirmat premierul interimar, scrie Agerpres.

Presa străină scrie azi despre situația din Danemarca, acolo unde peste 15 milioane de nurci au fost sacrificate începând din noiembrie, după ce s-a descoperit că o mutație a coronavirusului a fost transmisă între aceste animale și oameni.

„Guvernul danez și-a asigurat o majoritate politică pentru un plan de exhumare și incinerare a milioane de carcase de nurci care au fost sacrificate și îngropate de urgență luna trecută pentru a combate o mutație a coronavirusului, a anunțat duminică un membru al cabinetului”, relatează DPA și AFP, citate de Agerpres.

„Aproximativ 4 milioane de cadavre ale animalelor sacrificate au fost înhumate în gropi comune pe un teren deținut de armată, ceea ce a provocat temeri că procesul de descompunere a carcaselor ar putea contamina apa potabilă sau zonele în care oamenii înoată. Conform acordului anunțat duminică, carcasele vor fi dezgropate și incinerate după o perioadă de șase luni, când nu mai prezintă un risc de infecție. Aceasta a fost una dintre cele trei soluții propuse de Administrația Veterinară și Alimentară din Danemarca”, mai scrie Agerpres.

Seară frumoasă!

Mutațiile noului coronavirus izolează Marea Britanie was last modified: decembrie 21st, 2020 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: