Mulți studenți, când termină Facultatea de Drept, nu știu unde să apuce

24 iun. 2016
Vizualizari: 8287
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Bună ziua. Suntem împreună cu Loredana Andreea Panduru, coordonator al unei secțiuni ELSA Iași. Te rugăm pe tine, Loredana, să ne dai mai multe amănunte despre zona pe care o coordonezi în organizația ELSA Iași.

Loredana Andreea Panduru: În această zi a avut loc desfășurarea evenimentului Admitere INM și Barou. Am fost unul dintre coordonatori. Acest proiect a fost organizat de Facultatea de Drept în colaborare cu ELSA, sub egida ELSA, mai bine zis, a Asociației Europene a Studenților de la Drept. Și am avut mai mulți invitați din domeniul juridic, mai exact pe INM.

Nicolae Cîrstea: Știu că evenimentul e organizat și structurat pe două zile. Prima zi – aprofundarea chestiunilor legate de admiterea la INM – și a doua zi – chestiuni legate de admiterea la Barou. Poți să ne spui câteva lucruri despre invitații prestigioși care au fost astăzi alături de voi?

Loredana Andreea Panduru: Astăzi, fiind destinată o zi Institutului Național al Magistraturii, am avut invitați pe dna Octavia Spineanu Matei – director al INM, pe dna Crenguța Beatrice Rămășcanu – formator al departamentului de formare a formatorilor, pe dl prof. univ. Durac, care este, de asemenea, și membru în comisia de examinare a interviului, pe dna Melentina Toma, care ne-a vorbit despre raționamentul logic.

Nicolae Cîrstea: Și să nu uităm pe dna judecător Camelia Toader, invitatul-surpriză a acestei prime zile a manifestării pe care ați desfășurat-o voi. Cum v-a venit această idee, o idee foarte interesantă – noi am promovat pe universuljuridic.ro și pe celelalte canale ale noastre această inițiativă, care s-a bucurat de o audiență destul de largă?

Loredana Andreea Panduru:În primul rând, mulți studenți, când termină Facultatea de Drept, nu știu unde să apuce. Noi am vrut să le oferim o posibilitate să înțeleagă mai bine domeniul juridic. Mulți dintre ei vor la Magistratură, dar nu știu exact despre ce este vorba. Și ne-am gândit să unim toate probele sau măcar cât avem posibilitatea, pentru a le fi lor mai ușor, pe viitor, când termină să intre în acest domeniu și o să profeseze; să urmeze o carieră, mai bine zis, în acest domeniu. Iar mâine, la fel, deoarece fiind destinată o zi Baroului, tot o admitere importantă pentru Facultatea de Drept, ei trebuie să știe și să fie informați cu privire la probe și la aspecte teoretice. Și uneori, când discuți cu anumiți specialiști în domeniu, este mult mai ușor să înțelegi ce se întâmplă.

Nicolae Cîrstea: Din cunoștințele tale, cam câți dintre colegii tăi își doresc să acceseze examenul la INM, câți la Barou? Merg toți la INM și apoi se reorientează către Barou, știut fiind că examenul la Barou este după cel la INM?

Loredana Andreea Panduru: Sincer, știu că părerile sunt împărțite. Mulți vor la INM, dar sunt și mulți care vor la Barou. Depinde. Dintre colegii mei de an știu că sunt și la Barou, și la INM. Cred că este o jumătate între ambele profesii. Pentru că sunt profesii de viitor – bineînțeles, nu sunt singurele profesii pe care le poți avea când termini Dreptul –, dar sunt singurele profesii din care, efectiv, nu știu, ai un câștig foarte mare. Și din celelalte ai. Dar, fiecare, când intră la Drept dorește să fie judecător, procuror, avocat – astea-s criteriile de bază.

Nicolae Cîrstea: Aș vrea să ne mai povestești despre evenimentele pe care le-ați organizat de-a lungul acestui an universitar 2015-2016 aici, la Iași, organizate de către ELSA Iași.

Loredana Andreea Panduru: În principal am avut vizită de studiu, au fost cei de la Brașov și de la Suceava…

Nicolae Cîrstea: Colegii voștri din ELSA.

Loredana Andreea Panduru: Am avut un program social și academic cu ei, i-am dus anumite instituții și la anumite evenimente organizate de asociația noastră. La ei, la fel, am fost primiți și am fost duși la anumite instituții și la anumite evenimente. Am avut „Cafeneaua juridică” – la fel, a fost pe orientare în carieră, profesii juridice, deoarece dorim ca tinerii, studenții, să fie informați. Și prin prisma acestor evenimente ei reușesc să se documenteze mai bine. De asemenea, tot în cadrul asociației ELSA, am făcut și două vizite instituționale – din octombrie vorbesc. Una a fost în decembrie, pe 19 decembrie, dacă nu mă înșel, și una a fost acum, în semestrul al II-lea, la Bruxelles. Am reușit să obținem sponsorizarea unor domni europarlamentari și am avut asigurată mare parte din vizita la Bruxelles – cazarea și transportul. Și am putut să vizităm instituții acolo. Și, bineînțeles, alte proiecte tot de interes juridic, pentru ca studenții să dobândească mai multe cunoștințe.

Nicolae Cîrstea: Cât de important este pentru un student să fie afiliat unei organizații studențești în timpul facultății? Ce valoare adăugată primește el „înregimentându-se” într-o organizație studențească?

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Loredana Andreea Panduru: Din punctul meu de vedere și din propria mea experiență, a fi membru al unei asociații – pentru că inițial am fost membru, din anul I, și abia de anul acesta am fost vicepreședinte, acum un an, pentru că acum se termină mandatul – este foarte important. Deoarece reușești să cunoști mai mulți oameni, reușești să iei legătura cu anumiți avocați, procurori, judecători, experți, notari; vezi altfel lucrurile. Eu, cel puțin, am înțeles ce înseamnă exact Facultatea de Drept. Eu n-am înțeles acest lucru în anul I. Am mai făcut o facultate, dar tot n-am înțeles ce înseamnă facultatea până n-am intrat într-o asociație. Pentru că s-au legat și prietenii, am cunoscut și anumite persoane foarte importante din domeniul juridic. Și pentru mine a avut o importanță foarte mare. M-am format în urma acestei experiențe – atât formare personală, cât și profesională.

Nicolae Cîrstea: Practic, avem evenimente, avem o anumită comunitate care se creează în jurul unei organizații studențești, avem diverse discuții, care sunt nu numai în interiorul organizației, ci și cu cadrele didactice, cu diverși parteneri, care te ajută ca student să-ți dezvolți un pic aria, să înțelegi mai bine lucrurile, poate chiar să te implici alături de diverși parteneri în anumite acțiuni ale lor, care nu au neapărat legătură cu ELSA.

Loredana Andreea Panduru: Da, așa este. Pentru că avem și sprijinul dlor avocați, procurori, judecători, și sprijinul facultății – mulți profesori de la noi ne ajută, și conducerea facultății. Iar acest lucru ne face să fim mai vizibili în ceea ce privește asociațiile și mulți oameni reușesc să înțeleagă exact ceea ce înseamnă și mulți studenți se înscriu în urma acestor detalii pe care le află pe parcurs.
De exemplu, despre această conferință am făcut și noi promovare, dar mulți profesori au promovat conferința la cursuri. Și mulți au aflat așa, înainte să afle de la promovarea noastră. Deci ei ne ajută și noi încercăm, la rândul nostru, să ajutăm și noi studenții pe cât posibil.

Nicolae Cîrstea: Am văzut foarte mulți parteneri și foarte mulți sponsori pe care i-ați avut aici. De ce crezi că se raliază unor asemenea conferințe și dacă îi aveți alături de voi și la alte manifestări, într-un număr atât de mare?

Loredana Andreea Panduru: ELSA Iași are un număr de sponsori, dar pentru fiecare proiect pot să apară și alți sponsori, de exemplu pentru proiectul acesta noi am avut alți sponsori. Da, este normal să apară în număr așa de mare, pentru că noi suntem asociație fără profit, voluntară, și nu avem de unde să avem banii noștri, și avem uneori nevoie de un sprijin sau măcar de un impuls de la cei din jurul nostru, care vor să ne ajute și care au tot interesul, pentru ca noi să putem să ne facem evenimentele. Bineînțeles, prin ele îi promovăm și pe dumnealor, dar consider că este important acest lucru.

Nicolae Cîrstea: Cât de greu vă este să-i aduceți alături de voi? Sunt discuții, inițierea unor discuții, aprofundarea lor până la momentul în care se concretizează ceva. E greu să convingi, în ziua de astăzi, mai ales după criza care a fost în viața economică a României, un sponsor, un partener, să fie alături de voi?

Loredana Andreea Panduru: Da, este greu. Pentru că trebuie să înțeleagă ce înseamnă. Pentru că unii sponsori înțeleg că noi vrem, pur și simplu, să ne ajute și, cum ar veni, ei nu se aleg cu nimic. Dar, dimpotrivă, noi, făcând aceste evenimente, ei apar pe siglele noastre, pe mapele noastre, pe afișele noastre – toți sponsorii sunt trecuți. Ei chiar beneficiază de acest lucru. Ei ne ajută pe noi și noi încercăm ca ei să fie cunoscuți și ne ajutăm unii pe alții cum putem.

Nicolae Cîrstea: În încheiere, aș vrea să ne dezvălui și spre ce tip de examen te îndrepți tu la INM și apoi Barou? Sau INM direct?

Loredana Andreea Panduru: Sincer, aș vrea să termin Facultatea de Drept, bineînțeles, o s-o termin. Și ceea ce voi face pe viitor încă nu știu, pentru că oscilez între mai multe oportunități, am mai multe aspirații, dar sper să mă decid până la o admitere. Sper să mă decid. În principal încerc să mă dedic foarte mult asociației ELSA, dar și facultății, și o să mă decid și la o carieră în domeniul juridic.

Nicolae Cîrstea: Mulțumesc mult pentru această discuție, îți doresc succes, ție și colegilor tăi de la ELSA Iași, în evenimentele, în conferințele pe care le promovați și organizați și sper să aducă acea valoare adăugată pentru colegii voștri pe care v-o doriți.

Loredana Andreea Panduru: Și noi vă mulțumim și sperăm așa să fie. Noi vrem să ajutăm la informarea studenților. Acesta este obiectivul nostru principal.

Mulți studenți, când termină Facultatea de Drept, nu știu unde să apuce was last modified: iunie 25th, 2016 by Loredana Andreea Panduru

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Loredana Andreea Panduru

Loredana Andreea Panduru

Este vicepreședintele departamentului Seminare și Conferințe, ELSA Iași.
A mai scris: