Mugur Isărescu: „Monedele virtuale nu pot fi oprite, dar pot fi reglementate”

25 sept. 2018
Vizualizari: 664

Senatul a adoptat luni, în calitate de primă cameră sesizată, Legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră. Legea a fost trimisă la reexaminare de către președintele Klaus Iohannis.

„Legea privind unele măsuri necesare implementării operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore a fost adoptată cu 81 voturi «pentru», nouă «împotrivă» și 15 abțineri. Legea va merge la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz. Tot luni, comisiile pentru energie și cea economică au aprobat mai multe amendamente propuse de senatorii PSD și ALDE. Unul dintre amendamente prevede menținerea redevențelor actuale pentru producția petrolieră din Marea Neagră. De asemenea, pe întreaga perioadă a acordurilor petroliere, regimul de redevențe și regimul fiscal nu se vor modifica”, notează News.ro. 

În baza Legii offshore, 50% din producția de gaze va fi tranzacționată pe piața din România, pe lângă redevențe, statul urmând să primească și impozitul pe venitul suplimentar.

„La Camera Deputaților s-au introdus amendamente astă vară, prin care, în plus față de Senat, s-au prevăzut unele lucruri, și anume: s-a prevăzut în plus un impozit pe venitul suplimentar, care poate merge până la 13,2 miliarde de dolari. De asemenea, 50% din producția de gaze să fie tranzacționată pe bursa din România. Aceste două lucruri au rămas neschimbate. […] Nu se modifică absolut nimic față de ceea ce am spus astă vară. Statul român va avea aceleași beneficii majore, și anume 50% din producția de gaze, care se va tranzacționa pe piața din România, și impozitul pe venitul suplimentar, care vine în plus față de redevențe. A treia chestiune care a fost eliminată, de fapt, la Camera Deputaților: nu se îngheață fiscalitatea generală, ci doar regimul fiscal specific pentru offshore, respectiv redevența respectivă și impozitul pe venitul suplimentar”, a arătat președintele PSD, Liviu Dragnea, într-o declarație de presă, după cum notează Adevărul.

Tot Adevărul scrie astăzi despre consumul de droguri sintetice, care reprezintă un pericol real pentru tinerii din România. Guvernul trebuie să intervină rapid pentru modificarea unor dispoziții neclare din Legea privind produsele cu efecte psihoactive, înainte ca etnobotanicele să revină pe piața liberă.

„Consumul de droguri sintetice va exploda, iar mii de tineri sunt în pericol de moarte. Este avertismentul magistraților, dar și al medicilor, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a dat, practic, liber la consumul de etnobotanice. Experții spun că instanța a fost obligată să facă acest lucru pentru că trebuiau clarificate unele prevederi ale Legii privind combaterea operațiunilor cu substanțe psihoactive. Însă, în același timp, publicarea deciziei curții supreme în Monitorul Oficial va avea efecte dezastruoase, atrag atenția specialiștii. Soluția ar fi promovarea de către Guvern a unei hotărâri, care să modifice textul de lege, în sensul incriminării consumului de etnobotanice”, notează Adevărul.

Presa scrie azi și despre noua Secție specială, care ar urma să ancheteze magistrații.

„Noi ne-am spus punctele de vedere la momentul la care proiectul era în discuție publică, iar, pe mine personal, nu cred că m-ați auzit vreodată opunându-mă creării unei asemenea secții. Singura problemă pe care mi-o puneam eu era de organizare, dar probabil că lucrurile se vor organiza. S-a aprobat deja în cadrul CSM un regulament de organizare și funcționare a acestei secții”, a afirmat ieri președintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, arată News.ro.

„Președintele instanței supreme, Cristina Tarcea, a precizat marți că nu s-a opus niciodată înființării secției speciale care să ancheteze magistrați, aceasta apreciind că procurorii care vor lucra în cadrul acestei structuri trebuie să fie independenți, bine pregătiți profesional și puternici”, mai notează News.ro.

Primarul Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, revine în atenția presei după un anunț al DNA.

„Primarul Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost trimis în judecată luni, de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție, pentru luare de mită, acte de comerț, fals în declarații și coruperea alegătorilor. Cherecheș este acuzat, printre altele, că a pretins bani pentru eliberarea unor autorizații de acces a autovehiculelor de mare tonaj în oraș. În același dosar sunt trimiși în judecată și reprezentanții unor societăți comerciale”, scrie azi News.ro.

În finalul Revistei, scriem despre criptomonede, despre care, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spune că ar trebui reglementate.

„Monedele virtuale nu pot fi oprite, dar pot fi reglementate, altfel ne putem trezi cu un fel de Caritas sau FNI, a afirmat luni guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, la dezbaterea cu tema «10 ani de la izbucnirea Crizei Financiare», prilejuită de lansarea volumului academicianului Daniel Dăianu, «Emerging Europe and the Great Recession»”, notează Adevărul.

Seară frumoasă!

Mugur Isărescu: „Monedele virtuale nu pot fi oprite, dar pot fi reglementate” was last modified: septembrie 25th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: