Moţiunea de cenzură, la un pas de votul în plen

2 oct. 2019
Vizualizari: 492

După cum știm, luni, într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis i-a reproșat procurorului șef DIICOT, Felix Bănilă, modul în care a fost instrumentată ancheta în cazul de la Caracal, cerându-I demisia. Azi, presa notează care a fost reacția șefului DIICOT.

„Demisia este un act unilateral de voință, dar sunt împrejurări în care aceasta ar putea reprezenta expresia unui om laș și poate chiar lipsit de responsabilitate. Vă asigur că în cazul meu nu se va întâmpla așa. Fiind solicitată de președintele în funcție al României, desigur că ea trebuie tratată cu maximă seriozitate, ceea ce voi și face, în mod neîntârziat. Așa că, voi culege opiniile colegilor mei, ale șefului ierarhic și al celor implicați în actul numirii procurorului-șef al DIICOT, după care voi aduce la cunoștință publică rezultatul deciziei luate”, declară procurorul șef DIICOT, Felix Bănilă, într-un comunicat transmis marți de Agerpres.

Procurorul șef DIICOT, Felix Bănilă, mai arată că instituțiile sunt formate din oameni, iar demisia sa, mai ales în astfel de împrejurări, poate avea consecințe deosebite, ducând chiar la instabilitate.

„Eu nu pot concepe că așa ceva ar fi de dorit, într-o țară membră a UE și a NATO, aflată la frontiera acestora. Activitatea DIICOT nu se rezumă numai la cazul Caracal și de aceea vreau să vă asigur despre faptul că demisia șefului DIICOT, dacă aceasta se va produce, va fi rezultatul unui amplu proces cognitiv și nu doar expresia unei simple porniri instinctuale, golită de importanța funcției, de care, de altfel, sunt pe deplin conștient”, mai spune șeful DIICOT, notează Agerpres.

Odată cu respingerea candidaturii Rovanei Plumb pentru postul de comisar european, PSD a fost obligat să facă alte propuneri. Despre acest subiect scrie azi Mediafax.

„Europarlamentarul PSD, Dan Nica, a fost votat în CEx al PSD, marți, să fie noua propunere de comisar European”, au declarat surse din partid. „Decizia a fost votată în Comitetul Executiv al PSD, nefiind niciun vot împotrivă. Totodată, Comitetul Executiv al PSD a stabilit propunerea secretarului de stat la MAE, Gabriela Ciot, pentru poziția de comisar european, ca variantă de rezervă” au declarat surse din partid pentru Mediafax. Anterior, CEx a votat și ca Dan Nica să fie nominalizat pentru aceeași funcție”, mai arată Mediafax.

„Agenția Națională de Integritate verifică averea Rovanei Plumb, care a fost respinsă pentru postul de comisar european din partea României, au declarat, luni, pentru Agerpres, surse din ANI. „Conform surselor citate, Agenția Națională de Integritate a declanșat procedura înainte de respingerea candidaturii Rovanei Plumb de către Comisia JURI a PE”, mai scrie azi Agerpres.

Moțiunea de cenzură a Opoziției este un alt subiect tratat pe larg în paginile ziarelor de azi. Presa comentează listele semnatarilor moțiunii, trădările din PSD, precum și șansele moțiunii de a fi votată în plen.

„Liberalii au depus, marți seara, 1 octombrie, la Parlament, moțiunea de cenzură împotriva cabinetului Dăncilă. Documentul a fost semnat de 237 de senatori și deputați, printre care 4 social-democrați, a anunțat prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan. Pentru ca moțiunea să aibă succes este nevoie de cel puțin 233 de voturi pentru”, notează România Actualități.

Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a declarat că moțiunea de cenzură ar urma să fie votată, sâmbătă, într-un plen reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

„Parlamentarii PSD care votează la moțiune pleacă din partid. (…) Sâmbătă e un efort pentru dumneavoastră să vă aduceți oamenii…Eu încă aștept să văd formula de guvern cu care vreți să veniți”, a spus, marți seară, într-o emisiune la Antena 3, Mihai Fifor, adresându-i-se unui reprezentant liberal, notează Mediafax.

„Liderii Opoziției au criticat, marți, convocarea Birourilor permanente,  imediat după depunerea moțiunii de cenzură, dar și intenția ca plenul Parlamentului să se reunească la ora 19:00; liderul deputaților liberali, Raluca Turcan, afirmând că este «un abuz și o infracționalitate cu premeditare», mai scrie azi Agerpres.

Toți cei 30 de parlamentari ai UDMR vor fi prezenți și vor vota moțiunea de cenzură, a declarat marți senatorul UDMR, Cseke Attila.

„Cei 30 de parlamentari ai grupurilor parlamentare UDMR au semnat această moțiune de cenzură. Așa cum am afirmat încă de la sfârșitul lunii august, este nevoie de un control al existenței majorității parlamentare al acestui guvern, care este un guvern investit prin votul Parlamentului. În asemenea moment este absolut democratic ca această majoritate să fie controlată. Din punct de vedere scriptic, există numărul de semnături necesare pentru o altă majoritate, pentru o altă formulă politică. Rămâne ca acest lucru să fie dovedit și faptic. Parlamentarii UDMR au semnat și toți cei 30 vor fi prezenți și vor vota această moțiune de cenzură”, a afimat senatorul UDMR, notează Agerpres.

 

Seară frumoasă!

 

Moțiunea de cenzură, la un pas de votul în plen was last modified: octombrie 2nd, 2019 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: