Monitorul Oficial revine în subordinea Camerei Deputaţilor

29 mart. 2018
Vizualizari: 1230

Legile justiției rămân și astăzi în atenția presei.

Ziariștii l-au intervievat, la Salonul Auto București, pe președintele Iohannis în legătură cu solicitările Forumului judecătorilor din România de a retrimite, în Parlament, legile justiției și de a solicita opinia Comisiei de la Veneția.

„Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri seară, întrebat despre solicitările asociațiilor magistraților de a retrimite Parlamentului legile justiției, că este conștient de pârghiile constituționale pe care le are și că se va exprima în momentul în care legile vor ajunge la el pentru promulgare. Șeful statului a spus că preferă, totuși, să fie căutate metode pentru ca, în final, cu tot parcursul care a fost foarte discutabil și cu scandalul creat de Parlament, «să avem totuși niște legi cu care să mergem înainte»”, notează News.ro.

Tot despre legile justiției se vorbește și în noul Raport GRECO.

Platforma România 100 și PNL i-au cerut ministrului Tudorel Toader să publice imediat Raportul GRECO cu privire la modificările legilor justiției.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, spune că autoritățile române au primit, miercuri, raportul ad-hoc adoptat recent de Grupul de State Împotriva Corupției (GRECO), care va fi tradus în limba română și înaintat Guvernului pentru a autoriza publicarea. Ministrul Toader afirmă că Guvernul, și nu ministrul justiției, autorizează publicarea Raportului GRECO și că a semnat Memorandumul adresat Executivului, prin care cere autorizarea publicării documentului”, notează News.ro. 

„În cadrul reuniunii plenare din perioada 19-23 martie 2018, GRECO a adoptat Raportul ad-hoc privind România, în temeiul procedurii prevăzute de Regula 34 din Regulile de procedură ale GRECO. Acesta a avut ca temă modificările aduse legilor justiției. Autoritățile române au primit raportul în data de 28 martie 2018, acesta urmând a fi tradus în limba română și înaintat Guvernului pentru a autoriza publicarea. Potrivit Regulilor 34 par. 3 și 35 din Regulile de Procedură ale GRECO, informațiile conținute în rapoarte sunt confidențiale, până la data publicării”, a arătat ministrul Tudorel Toader, scrie News.ro.

Demersul Secției pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a transmite Comisiei Europene o scrisoare, în care să ceară clarificări referitoare la solicitările de informații cu privire la anumite cazuri de corupție, este susținut și de Asociația Magistraților din România (AMR).

„«În deplin acord cu Secția pentru judecători, AMR își exprimă convingerea cu privire la rolul Comisiei Europene în evaluarea progreselor României în domeniul justiției, dar, în același timp, astfel cum Secția pentru judecători a punctat, nu poate fi ignorată dezbaterea publică angajată de apariția în spațiul public a documentului purtând data de 10 octombrie 2012 și transmis Ministerului Justiției de către Comisia Europeană», se arată într-un comunicat al AMR remis, miercuri”, Agerpres.

Monitorul Oficial revine în subordinea Camerei Deputaților.

„Plenul Senatului a votat miercuri, cu 70 de voturi «pentru» și 15 «împotrivă», proiectul pentru modificarea Legii nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României, care prevede ca acesta să revină sub autoritatea Camerei Deputaților. (…) Camera Deputaților este for decizional în cazul acestui proiect legislativ”, notează News.ro.

Documentele suplimentare legate de extrădarea fostului deputat Sebastian Ghiță, care nu au ajuns la autoritățile sârbe, sunt subiectul unei cercetari administrative la Ploiești.

„La Curtea de Apel Ploiești este în desfășurare o cercetare administrativă, în legătură cu transmiterea către Ministerul Justiției a documentelor suplimentare solicitate de autoritățile din Serbia pentru extrădarea lui Sebastian Ghiță”, arată Agerpres.

Senatorul Daniel Zamfir, cunoscut publicului din România pentru inițiativele sale legislative din domeniul bancar, este la un pas de a fi exclus din PNL. Biroul Executiv al PNL a decis excluderea din partid a senatorului Daniel Zamfir și demiterea conducerii filialei Sector 3.

„«Am luat decizia în Biroul Executiv de a-l exclude pe senatorul Daniel Zamfir din PNL. Va fi supusă validării Consiliului Național, la prima reuniune. Am luat decizia de a demite conducerea filialei Sector 3, a președintelui și a Biroului permanent al Sectorului 3. (…) Daniel Zamfir nu este depășit, în materie de atacuri la adresa PNL, de niciun reprezentant al PSD. Nu cred că în PNL are loc o persoană care este susținută de PSD, inițiază proiecte de lege alături de consilieri ai primului ministru PSD și care este aplaudat la scenă deschisă de PSD pentru diferite proiecte pe care le pune în dezbatere», a declarat președintele PNL, Ludovic Orban”, scrie Cotidianul.

În finalul Revistei, scriem despre TVR.

„Parlamentul a votat-o, miercuri, pe Doina Gradea în funcția de președinte – director general al Consiliului de Administrației al Societății Române de Televiziune. Doina Gradea a primit 209 voturi favorabile, o abținere și 40 de voturi «împotrivă». Nominalizarea Doinei Gradea a fost validată și de comisiile de cultură din Senat și Camera Deputaților cu 14 voturi «pentru» și patru «împotrivă». Plenul reunit al Parlamentului a validat, anterior, componența noului Consiliu de Administrație al SRTV. Noii membrii ai Consiliului de Administrație al SRTV au desemnat-o pe Doina Gradea pentru funcția de președinte – director general, în defavoarea lui Liviu Brătescu, nominalizat de PNL”, relatează Cotidianul.

Seară frumoasă!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Monitorul Oficial revine în subordinea Camerei Deputaților was last modified: martie 29th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: