Momentul Zero al UE

29 mart. 2017
Vizualizari: 1891

Azi este o zi decisivă pentru Marea Britanie care părăsește Uniunea Europeană. O veritabilă zi zero. De acum, istoria UE se va scrie fără britanici. Mediafax notează: Ambasadorul britanic la UE, Tim Barrow, i-a înmânat președintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea oficială pentru activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, relatează Reuters. Premierul Theresa May susține un discurs în Parlamentul de la Londra în care confirmă declanșarea procedurii formale de ieșire a Marii Britanii din UE”.

Moștenitorul coroanei britanice se află la București. Prințul Charles al Marii Britanii și-a început astăzi vizita oficială în țara noastră, prima dintr-un turneu pe care moștenitorul coroanei britanice îl face în Europa. Pentru Prințul Charles este a două vizită oficială în România în ultimii 19 ani. Îndrăgostit de Transilvania, unde deține și câteva proprietăți, prințul de Wales a venit de multe ori în vizite private în România.

TVR notează: „Administrația prezidențială a anunțat că, miercuri, președintele Klaus Iohannis îl va primi, la Palatul Cotroceni, pe Alteța Sa Regală Charles, Prinț de Wales, aflat în vizită oficială în România în perioada 29-31 martie. În semn de prețeuire pentru activitatea Printului de Wales în România și pentru promovarea imaginii acesteia în lume, președintele României va conferi Alteței Sale Regale Ordinul Național „Steaua României” în Grad de Mare Cruce”.

SRI și-a prezentat astăzi Bilanțul.

„Serviciul Român de Informații a avut, miercuri, ședința de bilanț, eveniment la care a participat președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Comisiei de Control asupra activității SRI, Adrian Țuțuianu. Directorul SRI a declarat că pe viitor trebuie acordată atenție pericolului ce vine dinspre „terorism, spionaj, trafic ilegal, atacuri cibernetice ori forme de agresiune hibridă și agresiuni informaționale”, scrie Mediafax.

Agerpres notează o declarație a directorului Helvig în legătură cu colaborările viitoare ale SRI cu instituțiile statului. „E momentul unui parteneriat onest între SRI și toate instituțiile statului pentru că eu, personal, cred că numai în echipă putem menține România în afara pericolelor din interiorul țării, dar și din exterior”, a declarat Hellvig la prezentarea bilanțului SRI”, scrie Agerpres.

Potrivit Agerpres, directorul SRI a mai spus: „Vom lucra pentru un model mai transparent de control și pentru relații mai deschise atât cu Parlamentul, dar mai ales cu societatea civilă. Vom fi un partener onest al tuturor instituțiilor pentru perfecționarea legislației și pentru a da un exemplu de eficiență și profesionalism”.

Agerpres scrie și despre soluția finală a ÎCCJ în dosarul torționarului Ion Ficior. „Ioan Ficior, fost comandant al Coloniei de muncă Periprava, a fost condamnat definitiv miercuri de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) la 20 de ani de închisoare pentru infracțiuni contra umanității”, notează Agerpres.

O altă soluție, de această dată una care nu este definitivă, a fost dată ieri de Înalta Curte de Casație și Justiție în Dosarul „Gala Bute”.

„Fostul ministru Elena Udrea a fost condamnată marți de Înalta Curte de Casație și Justiție la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”. Decizia Instanței supreme în acest dosar nu e definitivă”, scrie Agerpres.

Agerpres mai notează și celelalte condamnări din dosar: Rudel Obreja, fost președinte al Federației Române de Box, a fost condamnat la cinci ani închisoare cu executare (…), Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, a primit trei ani de închisoare cu executare (…), Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului – patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, cu un termen de încercare de șase ani, (…) Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naționale de Investiții-trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită cu un termen de supraveghere de cinci ani (…), Dragoș Marius Botoroagă, administratorul unei firme – doi ani și șase luni cu suspendare, (…), Ștefan Lungu, fost consilier al lui Udrea – un an și șase luni cu suspendare”.

Într-un alt proces de la ÎCCJ, al fostei soții a președintelui PSD, Liviu Dragnea, în care este și acesta parte, potrivit Agerpres, „Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au admis marți cererea invocată de fosta soție a lui Dragnea, Bombonica Prodana, privind sesizarea Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate a unui articol din Codul penal care reglementează infracțiunea de abuz în serviciu”.

Agerpres mai notează: „Excepția de neconstituționalitate se referă la dispozițiile art. 248 Cod penal anterior, corespondent în art. 297 alin. (1) noul Cod penal și art. 132 din Legea nr. 78/2000. La termenul de marți al procesului în care este judecat și Liviu Dragnea, avocatul Toni Neacșu, cel care o apără pe Bombonica Prodana, a explicat că dorește ca CCR să se pronunțe asupra stabilirii unui prag valoric, sub care abuzul în serviciu să nu mai fie infracțiune”.

Tot ieri, ministrul justiției, Tudorel Toader, s-a întâlnit la Bruxelles, cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans și a discutat, printre altele, și despre evoluția dosarul MCV, după cum anunță Ministerul Justiției într-un comunicat de presă, preluat de Agerpres.

„Prim-vicepreședintele Frans Timmermans a apreciat progresele majore realizate de România în domeniile reformei justiției și combaterii corupției, așteptările fiind ca aceste progrese să fie continuate. Comisia Europeană susține eforturile României, în calitate de partener”, se menționează în comunicatul Ministerului Justiției (MJ).

Azi, ministrul justiției va anunța la ora 18:00, rezultatele evaluării șefilor principalelor parchete: DNA și Parchetul General.

Mediafax scrie: „Premierul Sorin Grindeanu va avea, miercuri, o întâlnire cu ministrul justiției, înainte ca Tudorel Toader să anunțe public concluziile evaluării șefilor de parchete. Ministrul Justiției va susține declarații de presă la ora 18:00”.

„Tudorel Toader, ministrul justiției, a anunțat, luni dimineață, că miercuri va prezenta rezultatele evaluării șefilor principalelor parchete: DNA și Parchetul General. „Am făcut evaluările. Cele 14 zile s-au împlinit de aseară. Voi proroga termenul cu două zile dat fiind că am fost la Bruxelles. Miercuri, la prânz, voi organiza o conferință de presă și vă voi da toate detaliile”, a declarat Tudorel Toader. Întrebat ce va face dacă președintele României nu va fi de acord cu eventuale revocări, Toader a spus : „Președintele (n.r Klaus Iohannis) și-a exprimat în repetate rânduri opinia, eu îmi voi exprima opinia în scris”, mai notează Mediafax.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Dc News scrie despre un posibil nou protest: Oamenii pregătesc, pe rețelele sociale, cel mai mare protest după momentul O.U.G. nr. 13. Ei vor să iasă în stradă pentru Laura Codruța Kovesi și Augustin Lazăr”. 

Azi în Camera Deputaților, „Comisia juridică a adoptat, marți, proiectul de lege care oferă imunitate sporită judecătorilor CCR, aceștia neputând fi urmăriți penal, reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată penală, decât cu încuviințarea a două treimi din numărul judecătorilor Curții”, scrie Mediafax.

„Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale a fost votată cu largă majoritate, împotriva proiectului de lege fiind exprimat doar trei voturi. Senatul este for decisional”, mai notează Mediafax.

Și tot pe ordinea de zi a Parlamentului se află o lege importantă, Legea prevenției, care va intra de săptămâna viitoare în dezbatere publică.

„Ministrul pentru IMM-uri, Alexandru Petrescu, a anunțat, miercuri, că proiectul de lege privind prevenția va intra în dezbatere publică începând de săptămâna viitoare, amânarea fiind cauzată de solicitarea de a fi introduse în lege și componente privind administrația locală”, notează jurnaliștii de la Mediafax.

În final, vă recomand să urmăriți, pe Universul Juridic, în cadrul Maratonului „Legal Point”, emisiune care îl are ca invitat pe președintele UNBR, av. dr. Gheorghe Florea.

Seară frumoasă!

Momentul Zero al UE was last modified: martie 29th, 2017 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: