Moldova juridica (1) – Privire subiectiva

24 sept. 2013
2.377 views
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Atât de departe și totuși mult mai aproape decât o serie întreagă de orașe din România prin raportare la accesibilitatea dinspre București – și asta datorându-se în mare parte infrastructurii net superioare pe care Moldova noastră o posedă în detrimentul celorlalte regiuni mai mult sau mai puțin istorice – activitatea juridică din Republica Moldova și, în special, cea academică, are un parcurs propriu extrem de interesant care merită cunoscut și în România.

Venind pe o structură a sistemului legislativ de origine rusească, față de care fiecare dintre țările componente ale fostei URSS aveau puține particularități locale, activitatea de cercetare cunoaște o necesară perioadă de tranziție, în care deschiderea către vest este indispensabilă și constituie probabil un demers obligatoriu nu numai în urma procesului de globalizare, dar și din punctul de vedere al unui viitor previzibil.

În acest context, întreaga activitate academică din Republică parcurge un proces obligatoriu de maturizare, de stabilire a standardelor, de implementare și, de ce nu, de adaptare la realitățile sociale, pe care, uneori, poate să le influențeze.

Cu 19 facultăți de drept la o populație care locuiește efectiv în Republică de 2,5 milioane cred că se situează peste nivelul de aproximativ 50 de facultăți de drept din România la 18 milioane de locuitori. Desigur că așa cum este și în România, puține sunt cele care contează cu adevărat și multe sunt cele care se vor pierde pe parcurs.

Am fost plăcut surprins să văd că Facultatea de Drept din Chișinău, cu o conducere nouă din 2013, se afirmă într-un cadru științific național și internațional coerent, cu inițiative curajoase și temeinice, esențiale unei organizații care constituie pilonul principal ce stă la baza sistemului judiciar al republicii.

Recenta manifestare prilejuită de sărbătorirea a 10 ani de la intrarea în vigoare a noului Cod civil al Republicii Moldova organizată de Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova, în parteneriat cu Ministerul Justiției, cu Institutul Național al Justiției și cu Fundația IRZ, m-a convins că întreprinderea colegilor universitari din Chișinău se înscrie pe un drum serios a cărui traiectorie, poate sinuoasă și nesigură în trecut, capătă perspectivele unui demers cu previzibile rezultate pozitive.

Găzduită în recent renovata sala de festivități a Ministerului Justiției și bucurându-se de susținerea personalităților academice și instituționale naționale și internaționale acest moment aniversar s-a bucurat de organizarea exemplară coordonată de domnul Sergiu Băieșu, decanul Facultății de Drept – inițiator și amfitrion deopotrivă.

În măsura în care acest demers va fi susținut, voi încerca în perioada următoare să redau aici o serie de idei ale gazdelor noastre, ale unora dintre parteneri, despre această manifestare și nu numai, pentru a contrabalansa o posibilă și probabilă privire subiectivă prin care aș putea să umbresc, să nesocotesc și să omit realitățile, intențiile și perspectivele din cauza granițelor fizice care vor mai dura probabil și a celor relaționare și de colaborare care au căzut, sper, deja.

Nicolae Cîrstea


Nicolae Cîrstea este, alături de Laura Cîrstea, fondatorul Grupului editorial UNIVERSUL JURIDIC – PRO UNIVERSITARIA – EDITURA NEVERLAND, acum și al ujmag.ro.

A absolvit Facultatea de Drept, Universitatea din București, în anul 2001.

Începând cu anul 1997 (anul I de studii) a fost agent de distribuție al mai multor edituri, după care, în anul 2001 (anul IV de studii), a pus bazele Editurii UNIVERSUL JURIDIC.

În prezent este director general al acestor companii.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Moldova juridica (1) – Privire subiectiva was last modified: septembrie 7th, 2020 by Nicolae Cîrstea

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Nicolae Cîrstea

Nicolae Cîrstea

Nicolae Cîrstea este fondatorul Grupului editorial UNIVERSUL JURIDIC (UNIVERSUL JURIDIC - PRO UNIVERSITARIA - EDITURA NEVERLAND - EVRIKA PUBLISING) şi al UJmag.ro.A absolvit Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, în anul 2001.Începând cu anul 1997 (anul I de studii) a fost reprezentant al mai multor edituri, după care, în anul 2001 (anul IV de studii), a pus bazele Editurii UNIVERSUL JURIDIC.În prezent este Preşedintele acestor companii, fiind implicat în proiecte pe termen mediu şi lung în domeniul editorial şi cel al distribuţiei de carte pe piaţa din România.
A mai scris: