Modul de organizare ierarhică a instanţelor judecătoreşti. Stabilirea competenţei de soluţionare a cauzei (NCPP)

9 apr. 2020
Vizualizari: 482
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 41/2019

NCPP: art. 38 alin. (2), art. 51 alin. (6), art. 68 alin. (8), art. 275 alin. (3)

Potrivit dispozițiilor art. 38 alin. (2) C. proc. pen. curtea de apel judecă apelurile declarate împotriva hotărârilor penale pronunțate în primă instanță de judecătorii și tribunale.

În prezenta cauză, revizuentul A. a declarat apel împotriva Sentinței penale nr. 777 din data de 7 mai 2018 pronunțată de Tribunalul Dâmbovița în dosarul nr. x/2018, tribunal care se află în circumscripția Curții de Apel Ploiești.

Din actele dosarului rezultă că obiectul cauzei îl constituie cererea de revizuire formulată de petentul A. împotriva Sentinței penale nr. 47/2015 pronunțată de Tribunalul Vâlcea în dosarul nr. x/2012, definitivă prin Decizia penală nr. 662/A din data de 3 iunie 2016 a Curții de Apel Pitești, cauza fiind înregistrată inițial pe rolul Tribunalului Vâlcea.

Însă, datorită constatării incompatibilității tuturor judecătorilor secției penale din cadrul Tribunalului Vâlcea, Curtea de Apel Pitești a desemnat ca instanță competentă să judece prezenta cerere Tribunalul Dâmbovița în conformitate cu dispozițiile art. 68 alin. (8) C. proc. pen.

Din modul de organizare ierarhică a instanțelor judecătorești, calea de atac nu poate fi soluționată decât de o instanță de control judiciar, care este instanța ierarhic superioară în a cărei circumscripție își desfășoară activitatea.

Față de aceste considerente, Înalta Curte constată că instanța competentă să soluționeze apelul declarat de revizuentul A. împotriva Sentinței penale nr. 777 din data de 7 mai 2018 pronunțată de Tribunalul Dâmbovița este Curtea de Apel Ploiești.

În baza art. 51 alin. (6) C. proc. pen. va stabili competența de soluționare a cauzei privind pe revizuentul A. în favoarea Curții de Apel Ploiești, instanță căreia i se va trimite dosarul.

În baza art. 275 alin. (3) C. proc. pen. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Modul de organizare ierarhică a instanțelor judecătorești. Stabilirea competenței de soluționare a cauzei (NCPP) was last modified: aprilie 8th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.