Modificările legilor justiţiei şi bugetul pe 2018, pe agenda Parlamentului

4 dec. 2017
Vizualizari: 2184

După minivacanța prilejuită de Ziua Națională a României, parlamentarii au revenit la serviciu.

„Comisia parlamentară specială pentru legile justiției a respins, luni, un amendament care prevedea desființarea instanțelor militare, în cadrul dezbaterilor la Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară”, scrie azi Agerpres.

Amendamentul fusese propus de Consiliul Superior al Magistraturii și era susținut de UNJR.

„Inițiatorul amendamentului propunea ca din textul legii în vigoare – «Justiția se realizează prin următoarele instanțe judecătorești: a) Înalta Curte de Casație și Justiție; b) curți de apel; c) tribunale; d) tribunale specializate; e) instanțe militare; f) judecătorii», să fie eliminate instanțele militare. Reprezentantul UNJR a precizat că susține desființarea instanțelor militare pentru că, în cadrul acestora, numărul personalului și al cauzelor este redus”, mai arată Agerpres.

„Comisia parlamentară specială privind legile justiției a început, luni, dezbaterea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. Reprezentanții principalelor instituții din sistemul judiciar – Parchetul General, CSM, DIICOT – au cerut parlamentarilor să nu înființeze o direcție specială pentru investigarea magistraților, explicând că acest lucru ar lăsa loc ingerințelor în activitatea procurorilor. În schimb, Uniunea Judecătorilor susține înființarea direcției speciale, susținând că aceasta ar reprezenta o garanție a independenței sistemului judiciar”, notează News.ro.

„Președintele comisiei parlamentare speciale privind legile justiției, Florin Iordache, a declarat luni că PSD va susține, în plenul Camerei Deputaților, propunerea respinsă săptămâna trecută ca, în cazul săvârșirii unei erori de către un judecător, statul să aibă obligația de a se îndrepta cu acțiune în regres împotriva respectivului magistrat pentru recuperarea prejudiciului”, scrie azi News.ro.

„«La acel alin. (7) de la răspunderea magistraților sunt trei discuții în acest moment: în legea în vigoare se spune că (statul – n. red.) se poate îndrepta, în propunerea noastră (se spune că – n. red.) statul se îndreaptă și în amendamentul UNJR că statul are dreptul. Propunerea PSD, pe care o vom susține, este să ne susținem amendamentul nostru cu statul se îndreaptă», a declarat Florin Iordache”, menționează News.ro.

„Comisia parlamentară specială privind legile justiției a modificat miercuri prevederile din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor referitoare la răspunderea magistraților, adoptând amendamentele propuse de Uniunea Națională a Judecătorilor și Asociația Magistraților, potrivit cărora statul «are dreptul» de a se îndrepta împotriva judecătorului sau procurorului care a săvârșit o eroare judiciară din neglijență sau cu rea-credință”, mai notează News.ro.

„Președintele Klaus Iohannis a transmis, luni, Curții Constituționale a României o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 188/1999 privind statutul funcționarilor publici”, anunță azi TVR.

„«În jurisprudența sa, Curtea Constituțională a reținut că sancțiunea prevăzută de art. 94 alin. (1) lit. m) din Legea nr. 188/1999, cea a suspendării de drept a raportului de serviciu al funcționarului public trimis în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni de natura celor prevăzute la art. 54 lit. h), are ca finalitate protejarea autorității sau a instituției publice față de pericolul continuării activității ilicite și al extinderii consecințelor periculoase ale faptei penale săvârșite de către funcționarul public», arată șeful statului. El susține că, ținând cont de natura administrativă a acestei măsuri, «nu se pune problema nerespectării prezumției de nevinovăție, care va trebui însă respectată pe tot parcursul desfășurării întregului proces penal pornit împotriva respectivului funcționar public, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare»”, menționează TVR.

Și pentru că vorbim despre funcționari publici – la Constanța – DNA cercetează mai mulți funcționari publici: pe fostul primar, Radu Mazăre și actualul edil, Decebal Făgădău.

„Procurorii DNA au dispus urmărirea penală față de primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, la data faptei viceprimar, și față de fostul edil, Radu Mazăre, în legătură cu autorizarea privind construirea unui imobil în zona centrală a stațiunii Mamaia, cu destinație cazare și alimentație publică”, notează Agerpres.

În finalul Revistei, scriem despre buget.

Premierul Mihai Tudose a discutat azi cu vicepremierul Marcel Ciolacu și cu ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, despre bugetul României pe 2018.

„«Pe data de 6, intră în ședința de Guvern. Mai departe, Parlamentul să facă un calendar», a declarat vicepremierul Ciolacu, într-un interviu pentru Europa FM”, mai notează Cotidianul.

Seară frumoasă!

Modificările legilor justiției și bugetul pe 2018, pe agenda Parlamentului was last modified: decembrie 4th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: