Modificările Legilor justiţiei, în dezbatere publică

25 aug. 2017
Vizualizari: 1093

Odată cu declarațiile ministrului Tudorel Toader, noile legi ale justiției au intrat practic în dezbaterea publică.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat vineri că va trimite la CSM proiectul de modificare a legilor justiției după ce va primi puncte de vedere de la „toată lumea” – organizațiile profesionale ale magistraților și societatea civilă”, scrie Agerpres.

Referitor la Inspecția Judiciară, ministrul Tudorel Toader a declarat vineri că a propus în urmă cu două zile ca Inspecția Judiciară „să nu fie sub nicio umbrelă”, nici la Consiliul Superior al Magistraturii, nici la MJ.

„Sistemul nostru juridic e pe sistem francez. Și în Franța, Inspecția Judiciară e la Ministerul Justiției și în Italia la fel și în alte țări la fel. Autonomia Inspecției Judiciare vă asigur că va fi consolidată, indiferent dacă trece la MJ sau rămâne la CSM. Indiferent unde este, consolidarea va urma aceleași trepte. Inspecția Judiciară a ridicat și în spațiul public problema subordonării față de cei pe care îi controlează. Că aici este problema. CSM îi face regulamentul și Inspecția Judiciară verifică judecătorii și procurorii. Miercuri, avansam și o altă propunere, o altă formulă, dar nu am văzut pe nimeni să spună că e bine sau nu, ca Inspecția Judiciară să nu fie sub nicio umbrelă, nici a CSM, nici a MJ, să fie o entitate autonomă, ca un corp de control în ghilimele, care verifică, să rămână autonomă, dar cu aceleași competențe, să aibă buget propriu, sediu, propriu, angajați proprii, competențe proprii și să răspundă pentru ceea ce face”, a spus ministrul Toader, scrie Agerpres.

Deocamdată, procurorii vor să formuleze propuneri de îmbunătățire a modificărilor legislative, anunțate de ministrul Toader.

„Procurorul general, Augustin Lazăr, a convocat, pentru săptămâna viitoare, Consiliul procurorilor generali pentru a discuta pe tema modificărilor legislative anunțate recent de ministrul justiției, Tudorel Toader”, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

„Întâlnirea urmează să aibă loc marți, la ora 11:00, la sediul Parchetului General. Până atunci, la Parchetele din țară vor avea loc adunări generale ale procurorilor pe aceeași temă. Parchetele nu au primit de la MJ proiectul de lege inițiat de Tudorel Toader. Ministrul justiției a anunțat, vineri, că proiectul de modificare a legilor justiției va fi trimis doar la CSM, nu și la DNA, DIICOT sau Parchetul General”, mai scrie Agerpres.

News.ro scrie azi despre reacția Camerei de Comerț Americane din România (AmCham România) la modificările legislative anunțate de ministrul justiției.

„AmCham România, care reprezintă interesele unor companii americane care au investit în România, a reacționat, vineri, la modificările aduse legilor justiției anunțate de ministrul Tudorel Toader, solicitând dezbaterea transparentă a pachetului de legi privind justiția, „pe baza unor politici moderne și a bunelor practici în domeniu”. Asociația consideră că, în România, corupția rămâne o amenințare gravă la securitatea națională și un obstacol major împotriva dezvoltării țării”, notează News.ro.

Lupta anticorupție continuă și un nou ministru al Cabinetului Tudose intră în atenția DNA.

„Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a cerut vineri sesizarea Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Viorel Ilie, ministrul pentru relația cu Parlamentul, pentru instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în perioada exercitării funcției ministeriale”, scrie Agerpres.

Aflat în instanță, dosarul medicului ortoped Gheorghe Burnei așteaptă o soluție de la Tribunalul București. Medicul Gheorghe Burnei, acuzat de mai multe fapte de luare de mită și aflat sub control judiciar, a adresat o nouă solicitare în instanță, de modificare a condițiilor controlului judiciar, pentru a putea opera în spitalele de stat.

„Vreau să vă spun cu toată sinceritatea că nu am făcut nimănui rău.  (…) Eu începeam serviciul la șase și jumătate seara –  deși trebuia să fiu acolo la opt – și terminăm la 11, 12 noaptea. Nu am fost de acord cu nimeni de pe lista pe care o aveți că mi s-a dat ceva. Nu pentru asta făceam actul medical, pentru că puteam să-l fac la privat și eram mult mai avantajat. Eu am rămas să desfășor actul medical în țara în care m-am născut, pentru că voiam să-i ajut pe ei. Vă rog să îmi dați dreptul să îi ajut în continuare”, a arătat medicul Burnei în ultimul cuvânt, susținând că are sute de pacienți care îl așteaptă, scrie azi News.ro.

Tribunalul București a rămas în pronunțare.

În finalul Revistei, deși afară este caniculă, ne vom referi la iarna care va veni și amintim o veste, ca un duș rece, pe care o dă bucureștenilor azi, Cotidianul: „Consiliul General al Capitalei va discuta în ședinta de pe 30 august majorarea tarifelor RADET cu aproape 33% pentru transportul și distribuția energiei termice furnizate prin puncte termice urbane și cu peste 30% pentru consumatorii alimentați din circuitul primar”.

Seară frumoasă!

Modificările Legilor justiției, în dezbatere publică was last modified: august 25th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: