Modificările Codului penal – adoptate de Senat

4 iul. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 910

Modificările la Codul penal au fost adoptate marți, în Senat, cu 74 de voturi „pentru”, 28 de voturi „împotrivă” și 9 abțineri.

„Proiectul a fost adoptat după o ședință tensionată, în care opoziția a încercat să lase puterea fără cvorum, însă acest lucru nu a fost posibil deoarece senatorii UDMR au venit în sală pentru ca ședința să poată continua. […] Înainte de votul final, PNL și USR și-au susținut cele peste 160 de amendamente respinse. PNL, USR și PMP au părăsit inițial sala de ședință a plenului Senatului pentru a nu fi asigurat cvorumul necesar. Ulterior, senatorii UDMR s-au alăturat ședinței de plen, astfel că a fost asigurat cvorumul, opoziția revenins și ea în bănci”, arată News.ro.

Ministerul Public anunța marți că a finalizat o analiză privind impactul modificărilor legislative ale Codului penal care vizează infracțiunile de abuz în serviciu și de neglijență în serviciu, din perspectiva încălcării obligației statului de a asigura, prin politica sa penală, o protecție efectivă a cetățeanului în fața faptelor de natură ilicită care aduc atingere drepturilor sau intereselor sale legitime.

„Textul final al articolului privind abuzul în serviciu restrânge nepermis de mult domeniul de aplicabilitate a infracțiunii și o categorie largă de funcționari va fi exceptată de la răspunderea penală, în condițiile în care aceștia și-ar încălca atribuțiile reglementate de lege, consecința imediată fiind adoptarea unor soluții de clasare în dosarele aflate în cursul urmăririi penale și de achitare în cauzele în care s-a dispus trimiterea în judecată. De asemenea, reducerea limitelor pedepselor va însemna reducerea termenului privind prescripția răspunderii penale, ceea ce va duce la încetarea procesului penal în multe dosare, mai spune Parchetul General”, scrie azi News.ro.

Potrivit analizei procurorilor, doar în perioada 2014-2017, prejudiciul total în dosarele ce vizează abuzul în serviciu a depășit suma de 4 miliarde de lei.

„În ceea ce privește redefinirea infracțiunii de abuz în serviciu, Parchetul general notează că textul final restrânge nepermis de mult domeniul aplicabilității acesteia, mult dincolo de aspectele reținute de Curtea Constituțională. «În ceea ce privește incriminarea propusă pentru abuzul în serviciu, analiza a evidențiat că textul final restrânge nepermis de mult domeniul de aplicabilitate al infracțiunii, fiind încălcate dispozițiile Convenției Națiunilor Unite împotriva corupției, adoptată la New York la data de 31 octombrie 2003. Totodată, forma propusă pentru modificarea articolului 297 din Codul penal (abuzul în serviciu) excede aspectelor analizate de Curtea Constituțională, care nu a pus în discuție limitarea sferei de aplicabilitate a infracțiunii», se arată într-un comunicat de presă al Parchetului General, citat de Adevărul.

Esti avocat, magistrat, notar, executor judecatoresc, practician in insolventa sau consilier juridic? Atunci ai nevoie de pachetul Alpha Bank dedicat profesionistilor

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică, marți, un proiect pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea protecției victimelor infracțiunilor.

„Printre schimbările vizate de proiectul de act normativ se numără înființarea serviciilor pentru sprijinirea victimelor infracțiunilor în cadrul direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului, crearea unui registru special privind victimele infracțiunilor și realizarea unei baze de date cu informații despre victimele care beneficiază de servicii de sprijin și tipul de servicii de care acestea au beneficiat. Proiectul reglementează, totodată, dreptul de acces al victimelor infracțiunilor, precum și al membrilor familiei acestora, la serviciile de sprijin acordate de către direcțiile generale de asistență socială, precum și modalitățile în care aceste servicii sunt acordate”, scrie Agerpres.

Soțul ministrului de interne, Carmen Dan, a fost găsit mort, marți, în locuința sa din Videle, din județul Teleorman, anchetatorii deschizând un dosar penal pentru moarte suspectă.

„«Este o moarte suspectă la Videle. Este vorba despre un bărbat de 57 de ani, care a fost transportat la morga spitalului, în vederea efectuării necropsiei. Nu prezenta urme de violență la nivelul corpului. Este vorba despre o sesizare directă, făcută marți de vecinii din blocul respectiv, care au anunțat faptul că nu l-au mai văzut de o vreme pe bărbatul de 57 de ani. S-a întocmit dosar penal pentru moarte suspectă», a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Teleorman, Teodora Dragole”, notează Cotidianul.

În finalul Revistei scriem despre creditele românilor. Și, cum ani de zile, bancherii au încurajat creditele în lei, multe dintre credite luate azi de la bănci sunt în lei. Creșterea ROBOR nu înseamnă decât o creștere a ratelor celor care au accesat credite în lei.

„Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 3,27%, cel mai mare nivel din martie 2014, potrivit datelor publicate marți de Banca Națională a României (BNR)”, scrie azi News.ro.

Seară frumoasă!

Modificările Codului penal – adoptate de Senat was last modified: iulie 4th, 2018 by Claudiu Pamuc

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter