Modificările aduse Codului penal – în atenţia Comisiei Europene

5 iul. 2018
Vizualizari: 849

Proiectul de modificare a Codului penal, a fost adoptat, miercuri, de plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, fapt ce a determinat atât o serie de mitinguri în marile orașe ale țării și în capitală, dar și reacții din partea președintelui, politicienilor și a Comisiei Europene.

„Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că adoptarea modificărilor la Codul Penal este un eveniment «revoltător» și a anunțat că va contesta la CCR Codul penal și Codul de procedură penală. Președintele a mai spus că ce se întâmplă în aceste zile este dictatura majorității și e profund dăunătoare democrației”, notează News.ro.

„Comisia Europeană (CE) a anunțat joi că nu va ezita să ia măsurile care se impun pentru a se asigura că modificările aduse Codului penal respectă legile Uniunii Europene (UE) în domeniul justiției” – informează tot News.ro.

„Vom examina textele legislative finale din punct de vedere al compatibilității cu legile UE din domeniul justiției, al cooperării cu poliția și al standardelor internaționale. În calitate de gardian al tratatelor, nu vom ezita să luăm măsurile necesare pentru a asigura acestă compatibilitate”, a anunțat CE, mai scrie News.ro.

PNL, USR și PMP au anunțat că au depus joi o sesizare la Curtea Constituțională cu privire la modificările făcute la Codul penal, spunând că au fost atacate peste 30 de articole modificate.

„Sesizarea pe care o adresăm Curții Constituționale va fi înregistrată astăzi (joi, 5 aprilie 2018 – n.r.). Sperăm că acest «cod al protejării infractorilor» nu va deveni lege niciodată. Solicităm CCR să trimită întrebările preliminare care privesc statul de drept, care privesc această valoare fundamentală a UE, să pună aceste întrebări preliminare Curții de Justiție a UE și apoi să se aplece asupra sesizării noastre de neconstituționalitate a demersului PSD-ALDE. Această sesizare este rodul muncii PNL, USR și PMP”, a anunțat deputatul PNL, Ioan Cupșa, membru în Comisia specială de modificare a legilor justiției, citat de News.ro.

Călin Popescu Tăriceanu a avut o întâlnire cu ambasadorii statelor UE, unde s-a discutat inclusiv despre modificările aduse Codului Penal. Președintele Senatului a dorit să le expună reprezentanților statelor membre UE agenda publică din România. Printre altele s-a ajuns și la discuția despre raportul MCV.

„Președintele Senatului a subliniat că România este o țară ai cărei cetățeni au o orientare puternic pro-europeană și cu o poziționare favorabilă unei integrări mai profunde, bazate pe principiile și valorile fundamentale ale Uniunii Europene: unitate, solidaritate, convergență și tratament egal al statelor membre. În context, a reiterat faptul că țara noastră, alături de celelalte state membre, participă la dezbaterile curente cu privire la viitorul UE și urmărește să aducă contribuții corespunzătoare experienței, localizării ei geografice și propriilor ambiții, sperând că UE, în diferitele sale formate instituționale, le va integra în spiritul coeziunii și solidarității”, se arată în comunicatul de presă al Senatului, citat de Cotidianul.

Curtea Consituțională s-a întrunit miercuri pentru a discuta o serie de sesizări aflate pe ordinea de zi.

„Curtea Consituțională a respins miercuri ca inadmisibilă sesizarea formulată de PNL și USR asupra actului normativ de modificare a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. Legea a fost atacată de mai multe ori la CCR atât de către cele două partide, cât și de președintele Klaus Iohannis care, de asemenea, a cerut Parlamentului reexaminarea legii – solicitare respinsă”, scrie News.ro.

„Consiliul Superior al Magistraturii a respins, miercuri, în plen, o solicitare a procurorului general, Augustin Lazăr, de a se stabili anumite limite pentru Inspecția Judiciară, în cadrul controlului pe care îl face la Ministerul Public cu privire la aplicarea protocolului încheiat în 2009 cu SRI și la situația mandatelor pe siguranță națională”, arată News.ro.

„În 30 mai, Inspecția Judiciară a anunțat că verifică modul în care a fost aplicat protocolul cu SRI la toate parchetele. Potrivit IJ, controlul are următoarele obiective generale: stabilirea, după caz, a modalității de primire, înregistrare și aplicare a protocolului la nivelul parchetelor vizate de control; identificarea dosarelor constituite ca urmare a unor sesizări din oficiu, întocmite de procurori pe baza informațiilor transmise, în temeiul protocolului, de Serviciul Român de Informați și identificarea măsurilor dispuse de către procurorii cu funcții de conducere și execuție de la parchetele vizate de control, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, privind aplicarea protocolului”, mai amintește News.ro.

Seară frumoasă!

Modificările aduse Codului penal – în atenția Comisiei Europene was last modified: iulie 5th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: