Modificări și completări privind dreptul de autor şi drepturile conexe

20 apr. 2022
Vizualizari: 920

1. Legea nr. 69/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe

Legea nr. 69/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe („Legea nr. 69/2022”) a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 321 din 1 aprilie 2022. Actul normativ a intrat în vigoare la data de 4 aprilie 2022, cu excepția unui număr redus de prevederi care vor intra în vigoare la 30 de zile, respectiv la 6 luni de la publicare.

Prin Legea nr. 69/2022 sunt transpuse:

− Directiva (UE) 2019/789 a Parlamentului European și a Consiliului din 17 aprilie 2019 de stabilire a normelor privind exercitarea dreptului de autor și a drepturilor conexe, aplicabile anumitor transmisii online ale organismelor de radiodifuziune și anumitor retransmisii ale programelor de televiziune și radio și de modificare a Directivei 93/83/CEE a Consiliului, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria L, nr. 130 din 17 mai 2019 („Directiva UE 2019/789”); și

− Directiva (UE) 2019/790 a Parlamentului European și a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind dreptul de autor și drepturile conexe pe piața unică digitală și de modificare a Directivelor 96/9/CE și 2001/29/CE, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria L, nr. 130 din 17 mai 2019 („Directiva UE 2019/790”); Directiva UE 2019/790 a stârnit nemulțumirea unor mari platforme online, ca YouTube sau Facebook, care se văd responsabilizate mai mult pentru conținutul pe care îl publică utilizatorii lor, din punctul de vedere al drepturilor de autor.

Această lege are ca obiect modificarea și completarea Legii nr. 8/1996 dreptul de autor și drepturile conexe.

Prin Legea nr. 69/2022 s-au adoptat, printre altele, măsuri pentru îmbunătățirea practicilor de acordare a licențelor și asigurarea unui acces mai larg la conținut, constând în reguli armonizate care facilitează exploatarea operelor care nu sunt comercializate, extinderea acordurilor colective de licență de către organismele de gestiune colectivă („OGC”) la deținătorii care nu și-au autorizat și nici nu și-au exclus operele din acest mecanism, negocierea acordurilor pentru furnizarea de lucrări pe platforme video la cerere (platforme VoD) și intrarea în domeniul public a reproducerii operelor de artă vizuală la expirarea termenului inițial de protecție.

În plus, s-au introdus măsuri de adaptare a excepțiilor și limitărilor la mediul digital și transfrontalier, care includ excepții pentru extragerea de text și date, utilizarea lucrărilor în activitățile digitale și de predare transfrontalieră și conservarea patrimoniului cultural.

Legea nr. 69/2002 introduce și o serie de măsuri menite să asigure realizarea unei piețe care funcționează bine din perspectiva drepturilor de autor, cum sunt măsurile referitoare la răspunderea pentru utilizarea publicațiilor de presă și a conținutului protejat de către furnizorii de servicii de partajare a conținutului online, precum și furnizarea unui mecanism de ajustare a contractelor pentru remunerarea autorilor și a interpreților.

Modificările aduse Legii nr. 8/1996 urmăresc modernizarea dreptului de autor, ținând cont de creșterea utilizărilor digitale și transfrontaliere ale conținutului protejat.

Principalele modificări și completări aduse Legii nr. 8/1996:

a) Modificări de ordin terminologic, introduse noțiuni noi sau detaliate noțiuni existente:

Printre noile definiții introduse de Legea nr. 69/2022 menționăm:

− Serviciu online auxiliar – un serviciu online care constă în furnizarea către public, de către sau sub controlul și responsabilitatea unui organism de radiodifuziune sau televiziune, de programe de televiziune sau radio, simultan cu difuzarea lor de către organismul de radiodifuziune sau televiziune ori în cursul unei perioade definite de timp după această difuzare, precum și a oricărui material care are caracter auxiliar în raport cu această difuzare;

− Retransmisie – orice retransmitere simultană, nealterată și integrală, alta decât retransmisia prin cablu, pentru recepționarea de către public a unei transmisii inițiale pornind din oricare stat membru de programe de televiziune sau de radio destinate recepționării de către public, în cazul în care o astfel de transmisie inițială este efectuată prin mijloace cu fir sau fără fir, inclusiv prin satelit, dar nu online. Pentru încadrarea în această noțiune, trebuie îndeplinite două condiții:

− retransmisia să fie efectuată de o altă parte decât organismul de radiodifuziune sau televiziune care a efectuat transmisia inițială sau sub controlul și responsabilitatea căruia a fost efectuată transmisia inițială, indiferent de modul în care partea care realizează retransmisia obține semnalele purtătoare de program de la organismul de radiodifuziune sau televiziune în scopul retransmisiei; și

− atunci când retransmisia se face printr-un serviciu de acces la internet, aceasta să aibă loc într-un mediu gestionat.

− Mediu gestionat – un mediu în care un operator al unui serviciu de retransmisie furnizează o retransmisie securizată unor utilizatori autorizați;

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

− Introducere directă – un proces tehnic prin care un organism de radiodifuziune sau televiziune își transmite semnalele purtătoare de programe unui organism care nu este un organism de radiodifuziune sau televiziune, astfel încât semnalele purtătoare de programe nu sunt accesibile publicului în timpul transmisiei respective;

− Extragere a textului și a datelor – orice tehnică analitică automatizată care vizează analizarea textului și a datelor în formă digitală pentru a genera informații precum modele, tendințe și corelații, fără însă a se limita la acestea;

− Publicație de presă – o colecție alcătuită în principal din opere literare cu caracter jurnalistic, dar care poate include și alte opere sau alte obiecte protejate, următoarele criterii trebuind să fie îndeplinite:

− constituie un element individual în cadrul unei publicații periodice sau publicații actualizate regulat sub un singur titlu, cum ar fi un ziar sau o revistă de interes general ori de specialitate;

− are scopul de a oferi publicului larg informații referitoare la știri sau alte subiecte;

− este publicată în orice formă de mass-media, scrisă sau online, la inițiativa, pe răspunderea editorială și sub supravegherea unui furnizor de servicii organizat potrivit legii.

− Nu reprezintă publicații de presă, în sensul celor de mai sus, publicațiile periodice care sunt publicate în scop științific sau academic, cum ar fi revistele științifice.

− Editor de publicații de presă – furnizor de servicii la inițiativa, pe răspunderea editorială și sub supravegherea căruia este publicată, în orice formă de mass-media, scrisă sau online, o publicație de presă în sensul dispozițiilor prezentei legi;

− Furnizor al unui serviciu online de partajare de conținut – un furnizor al unui serviciu al societății informaționale, al cărui scop principal sau unul dintre scopurile principale este acela de a stoca și de a oferi publicului acces la un volum semnificativ de opere protejate prin drept de autor sau de alte obiecte protejate încărcate de către utilizatorii săi, pe care le organizează și le promovează direct sau indirect, spre exemplu, prin utilizarea unor mijloace de promovare țintită, în scop lucrativ.

Nu sunt prestatori de servicii online de partajare de conținut în sensul celor de mai sus:

− enciclopediile online fără scop lucrativ;

− arhivele educaționale sau științifice fără scop lucrativ;

− platformele de elaborare și de partajare de softuri cu sursă deschisă;

− prestatorii de servicii de comunicații electronice;

− piețele online;

− serviciile cloud destinate întreprinderilor ori serviciile cloud care le permit utilizatorilor să încarce conținuturi pentru propriul uz.

− Serviciu al societății informaționale – un serviciu furnizat în mod normal contra cost, la distanță (adică fără ca părțile să fie simultan prezente), prin mijloace electronice (adică transmis inițial și primit la destinație prin intermediul echipamentului electronic pentru procesarea, inclusiv arhivarea digitală și depozitarea datelor, și care este integral transmis, transferat și recepționat prin cablu, prin unde radio, prin mijloace optice sau prin alte mijloace electromagnetice) și la solicitarea individuală a destinatarului serviciului (adică furnizat prin transmiterea datelor ca urmare a unei cereri individuale) (…).

Materialul integral este disponibil aici.

Modificări și completări privind dreptul de autor și drepturile conexe was last modified: aprilie 20th, 2022 by Ciprian Dragomir

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice