Modificări pensii, asigurări și alte acte normative – Legea nr. 158/2020

31 iul. 2020
Vizualizari: 1058
Art. 49 alin. (6) din Legea nr. 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare (modificat prin Legea nr. 158/2020)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 49, alin. (6) prevedea:

„(6) Dacă valoarea elementelor de fonduri proprii eligibile aferente uneia dintre activități este insuficientă pentru a acoperi MCR noțională respectivă, A.S.F. impune măsuri pentru remedierea situației activității deficiente, în conformitate cu prevederile legale, indiferent de rezultatele celeilalte activități, ca și cum activitatea respectivă ar fi desfășurată de o entitate separată”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 49, alin. (6) se modifică și va avea următorul conținut:

(6) Dacă valoarea elementelor de fonduri proprii de bază eligibile aferente uneia dintre activități este insuficientă pentru a acoperi MCR națională respectivă, A.S.F. impune măsuri pentru remedierea situației activității deficiente, în conformitate cu prevederile legale, indiferent de rezultatele celeilalte activități, ca și cum activitatea respectivă ar fi desfășurată de o entitate separată; prin excepție de la interdicția de a nu utiliza elemente de fonduri proprii de bază aferente unei activități pentru a acoperi MCR a celeilalte activități, prevăzută la alin. (3), aceste măsuri pot include aprobarea de către A.S.F. a unui transfer explicit de elemente de fonduri proprii de bază eligibile de la o activitate la cealaltă”.

 

Art. 55 alin. (13) din Legea nr. 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare (modificat prin Legea nr. 158/2020)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 55, alin. (13) prevedea:

„(13) Pentru fiecare jurisdicție relevantă, în cazul în care prima de volatilitate este pozitivă și marja de jurisdicție corectată în funcție de risc depășește 100 de puncte procentuale, aceasta este majorată cu diferența dintre următoarele elemente:

a) marja de jurisdicție corectată în funcție de risc;

b) dublul marjei de monedă corectate în funcție de risc”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 55, alin. (13) se modifică și va avea următorul conținut:

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

(13) Pentru fiecare jurisdicție relevantă, prima de volatilitate este majorată cu diferența dintre marja de jurisdicție corectată în funcție de risc și dublul marjei de monedă corectate în funcție de risc, în cazul în care diferența respectivă este pozitivă și marja de jurisdicție corectată în funcție de risc depășește 85 de puncte de bază”.

 

Art. 55 alin. (17) lit. c) din Legea nr. 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare (modificat prin Legea nr. 158/2020)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 55 alin. (17), lit. c) prevedea:

„(17) Societățile utilizează următoarele informații tehnice publicate trimestrial de EIOPA și solicitate de Comisia Europeană, pentru fiecare monedă relevantă:

(…)

c) prima de volatilitate pentru fiecare piață de asigurări națională relevantă”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 55 alin. (17), lit. c) se modifică și va avea următorul conținut:

„(17) Societățile utilizează următoarele informații tehnice publicate trimestrial de EIOPA și solicitate de Comisia Europeană, pentru fiecare monedă relevantă:

(…)

c) prima de volatilitate pentru fiecare piață de asigurări națională relevantă; societățile pot aplica prima de volatilitate numai în ceea ce privește monedele și piețele naționale pentru care actele normative de directă aplicabilitate emise de Comisia Europeană dispun cu privire la aceasta”.

 

Art. 126 din Legea nr. 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare (modificat prin Legea nr. 158/2020)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 126 prevedea:

„Art. 126

Activitățile similare asistenței turistice

Activitățile de asistență acordate persoanelor în dificultate în alte circumstanțe decât cele prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. g) și alin. (5) se supun dispozițiilor prezentei părți și sunt tratate ca activități încadrate în clasa 18 din anexa nr. 1 secțiunea A”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 126 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 126: Activitățile similare asistenței turistice

Activitățile de asistență acordate persoanelor în dificultate în alte circumstanțe decât cele prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. f) și alin. (5) se supun dispozițiilor prezentei părți și sunt tratate ca activități încadrate în clasa 18 din anexa nr. 1 secțiunea A”.

 

Art. 163 alin. (1) lit. a) lit. h) din Legea nr. 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare (modificat prin Legea nr. 158/2020)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 163 alin. (1), lit. a) și lit. h) prevedeau:

„(1) Constituie contravenții următoarele fapte:

a) nerespectarea de către societăți și de către persoanele care fac parte din conducerea acestora sau de către cele care dețin funcții-cheie ori alte funcții critice a actelor delegate, standardelor tehnice de reglementare și a celor de aplicare emise de Comisia Europeană, precum și a reglementărilor emise de A.S.F. în aplicarea prezentei legi;

(…)

h) încălcarea de către societăți a prevederilor art. 20 alin. (15), precum și nemenținerea de către societăți a condițiilor care au stat la baza autorizației de funcționare prevăzute la art. 21;”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 163 alin. (1), lit. a) și lit. h) se modifică și vor avea următorul conținut:

„(1) Constituie contravenții următoarele fapte:

a) nerespectarea de către societăți și de către persoanele care fac parte din conducerea acestora sau de către cele care dețin funcții-cheie ori alte funcții critice a prevederilor prezentei legi, actelor sau regulamentelor delegate, standardelor tehnice de reglementare și a celor de aplicare, actelor de punere în aplicare și a altor acte emise de Comisia Europeană sau de Consiliul și Parlamentul European, cu aplicabilitate directă în statele membre, precum și a reglementărilor emise de A.S.F. în aplicarea prezentei legi;

(…)

h) nerespectarea de către societăți a prevederilor art. 20 alin. (15) și nemenținerea de către societăți a condițiilor prevăzute la art. 21 alin. (1) lit. a), b), h) și i);”.

 

Art. 163 alin. (16^1) din Legea nr. 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare (introdus prin Legea nr. 158/2020)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 163, după alin. (16) se introduce un nou alineat, alin. (16^1), cu următorul conținut:

„(16^1) În cazul sancțiunilor aplicate pentru săvârșirea contravențiilor prevăzute la alin. (1), persoanele sancționate achită amenda contravențională în termen de cel mult 15 zile de la data comunicării de către A.S.F. a deciziei de sancționare, prin derogare de la prevederile art. 16 alin. (1) și ale art. 28 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare”.

 

Art. 163 alin. (17)-(18) din Legea nr. 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare (modificat prin Legea nr. 158/2020)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 163, alin. (17)-(18) prevedeau:

„(17) Aplicarea sancțiunilor contravenționale prevăzute de prezenta lege se prescrie în termen de 6 luni de la data constatării faptei, dar nu mai târziu de 3 ani de la data săvârșirii acesteia.

(18) Constatarea contravențiilor prevăzute la alin. (1) se face de către persoanele cu atribuții privind supravegherea și controlul din cadrul A.S.F., iar aplicarea sancțiunilor contravenționale prevăzute la alin. (2)-(8) se realizează de către Consiliul A.S.F.”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 163, alin. (17)-(18) se modifică și vor avea următorul conținut:

(17) Prin derogare de la prevederile art. 13 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare, aplicarea sancțiunilor contravenționale prevăzute de prezenta lege se prescrie în termen de 3 ani de la data săvârșirii faptei.

(18) Constatarea contravențiilor prevăzute la alin. (1) se face de către structurile de specialitate din cadrul A.S.F., iar aplicarea sancțiunilor contravenționale prevăzute la alin. (2) -(8) se realizează de către Consiliul A.S.F., în condițiile art. 212 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 93/2012, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările și completările ulterioare”.

 

Art. 163 alin. (18^1)-(18^3) din Legea nr. 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare (introdus prin Legea nr. 158/2020)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 163, după alin. (18) se introduc trei noi alineate, alin. (18^1)-(18^3), cu următorul conținut:

„(18^1) A.S.F. notifică societățile și/sau persoanele în cauză asupra nerespectării prevederilor legale, acestea având dreptul ca în termen de 7 zile de la primirea notificării să explice motivul nerespectării sau să formuleze obiecțiuni.

(18^2) După expirarea termenului prevăzut la alin. (181), A.S.F. poate adopta măsuri adecvate pentru prevenirea sau remedierea oricăror situații de nerespectare a dispozițiilor legale constatate sau poate aplica sancțiuni contravenționale.

(18^3) Structurile de specialitate din cadrul A.S.F. cu atribuții de control întocmesc un proces-verbal, în urma desfășurării controlului periodic sau inopinat la sediul societăților; societățile pot formula obiecțiuni la procesul-verbal în termenele stabilite prin prevederile legale”.

 

Art. 167 alin. (9) din Legea nr. 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare (abrogat prin Legea nr. 158/2020)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 167, alin. (9) prevedea:

„(9) Societățile care investesc în titluri de valoare tranzacționabile sau în alte instrumente financiare bazate pe împrumuturi restructurate emise înainte de data de 1 ianuarie 2011 respectă dispozițiile actului delegat specific numai în situația în care după data de 31 decembrie 2014 au fost adăugate noi expuneri-suport sau unele expuneri-suport au fost înlocuite”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 167, alin. (9) se abrogă.

 

Art. 167 alin. (10) lit. c)-d) din Legea nr. 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare (modificat prin Legea nr. 158/2020)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 167 alin. (10), lit. c)-d) prevedeau:

„(10) Fără a aduce atingere prevederilor art. 72 alin. (1) și (2) și art. 74, se aplică următoarele:

(…)

c) în 2019, parametrii standard utilizați în calculele submodulului risc de concentrare a riscurilor de piață și ale submodulului risc de marjă de credit din formula standard sunt reduși cu 50%, în cazul expunerilor față de administrațiile centrale sau băncile centrale ale statelor membre, denominate și finanțate în moneda națională a statului membru respectiv;

d) începând cu data de 1 ianuarie 2020, parametrii standard utilizați în calculele submodulului risc de concentrare a riscurilor de piață și ale submodulului risc de marjă de credit din formula standard nu sunt reduși în cazul expunerilor față de administrațiile centrale sau băncile centrale ale statelor membre, denominate și finanțate în moneda națională a statului membru respectiv”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 167 alin. (10), lit. c)-d) se modifică și vor avea următorul conținut:

„(10) Fără a aduce atingere prevederilor art. 72 alin. (1) și (2) și art. 74, se aplică următoarele:

(…)

c) în 2019, parametrii standard utilizați în calculele submodulului risc de concentrare a riscurilor de piață și ale submodulului risc de marjă de credit din formula standard sunt reduși cu 50%, în cazul expunerilor față de administrațiile centrale sau băncile centrale ale statelor membre, denominate și finanțate în moneda națională a oricărui alt stat membru;

d) începând cu data de 1 ianuarie 2020, parametrii standard utilizați în calculele submodulului risc de concentrare a riscurilor de piață și ale submodulului risc de marjă de credit din formula standard nu sunt reduși în cazul expunerilor față de administrațiile centrale sau băncile centrale ale statelor membre, denominate și finanțate în moneda națională a oricărui alt stat membru”.

 

Mențiunea de transpunere a normelor UE pct. 4-6 din Legea nr. 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare (introdus prin Legea nr. 158/2020)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la mențiunea de transpunere a normelor UE, după pct. 3 se introduc trei noi puncte, pct. 4-6, cu următorul conținut:

„4. dispozițiile art. 63 pct. 1 din Directiva (UE) 2016/2.341 a Parlamentului European și a Consiliului din 14 decembrie 2016 privind activitățile și supravegherea instituțiilor pentru furnizarea de pensii ocupaționale (IORP);

5. dispozițiile art. 2 din Directiva (UE) 2018/843 a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei (UE) 2015/849 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului, precum și de modificare a Directivelor 2009/138/CE și 2013/36/UE;

6. dispozițiile art. 2 pct. 1 din Directiva (UE) 2019/2177 a Parlamentului European și a Consiliului din 18 decembrie 2019 de modificare a Directivei 2009/138/CE privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare (Solvabilitate II), a Directivei 2014/65/UE privind piețele instrumentelor financiare și a Directivei (UE) 2015/849 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului”.

 

Legea nr. 236/2018 privind distribuția de asigurări

 

Art. 3 alin. (1) pct. 4^1 din Legea nr. 236/2018 privind distribuția de asigurări (introdus prin Legea nr. 158/2020)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 3 alin. (1), după pct. 4 se introduce un nou punct, pct. 4^1, cu următorul conținut:

„(1) În sensul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos semnifică după cum urmează:

(…)

4^1. consultant financiar – consultant, astfel cum este prevăzut la art. 2 pct. 11 lit. a) și lit. b) din Regulamentul (UE) nr. 2019/2.088 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 noiembrie 2019 privind informațiile privind durabilitatea în sectorul serviciilor financiare, denumit în continuare Regulamentul (UE) nr. 2019/2.088”.

 

Art. 27 alin. (2^1) din Legea nr. 236/2018 privind distribuția de asigurări (introdus prin Legea nr. 158/2020)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 27, după alin. (2) se introduce un nou alineat, alin. (2^1), cu următorul conținut:

„(2^1) Intermediarii de asigurări și asigurătorii, în calitate de consultanți financiari, respectă prevederile Regulamentului (UE) nr. 2019/2.088”.

 

Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat

 

Art. 141 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat (introdus prin Legea nr. 158/2020)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 141 alin. (1), după lit. h) se introduce o nouă literă, lit. i), cu următorul conținut:

„(1) Constituie contravenții următoarele fapte:

(…)

i) nerespectarea dispozițiilor prevăzute la art. 3-13 din Regulamentul (UE) 2019/2.088 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 noiembrie 2019 privind informațiile privind durabilitatea în sectorul serviciilor financiare și ale reglementărilor adoptate în aplicarea acestuia”.

 

Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative

 

Art. 121 alin. (1) lit. l) din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative (introdus prin Legea nr. 158/2020)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 121 alin. (1), după lit. k) se introduce o nouă literă, lit. l), cu următorul conținut:

(1) Constituie contravenții următoarele fapte:

(…)

l) nerespectarea dispozițiilor prevăzute la art. 3-13 din Regulamentul (UE) 2019/2.088 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 noiembrie 2019 privind informațiile privind durabilitatea în sectorul serviciilor financiare și ale reglementărilor adoptate în aplicarea acestuia”.

 

Legea nr. 1/2020 privind pensiile ocupaționale

 

Art. 147 alin. (1) lit. p) din Legea nr. 1/2020 privind pensiile ocupaționale (introdus prin Legea nr. 158/2020)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 147 alin. (1), după lit. o) se introduce o nouă literă, lit. p), cu următorul conținut:

(1) Constituie contravenții, în măsura în care nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate, potrivit legii, infracțiuni, următoarele fapte:

(…)

p) nerespectarea dispozițiilor prevăzute la art. 3-13 și art. 15 din Regulamentul (UE) 2019/2.088 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 noiembrie 2019 privind informațiile privind durabilitatea în sectorul serviciilor financiare și ale reglementărilor adoptate în aplicarea acestuia”.

Modificări pensii, asigurări și alte acte normative – Legea nr. 158/2020 was last modified: iulie 31st, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.