Modificări legislative în materia insolvenţei aplicabile în perioada stării de alertă

29 mai 2020
Articol UJ Premium
Vizualizari: 702
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

În contextul dificultăților economice și financiare cauzate de răspândirea virusului SARS-Cov-2, a fost adoptată Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, care, în cadrul secțiunii a 8-a, cuprinde o serie de reglementări aplicabile în materia insolvenței.

Reglementările respective constau în modificări aduse Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență care se vor aplica pe perioada stării de alertă și care au ca finalitate protejarea debitorilor aflați în stare de dificultate financiară sau de insolvență și limitarea numărului de insolvențe.

1. Modificări privind condițiile de deschidere a procedurii insolvenței

Debitorii aflați în stare de insolvență începând cu data de 18 mai 2020 sau care se vor regăsi în această situație pe durata stării de alertă au posibilitatea, fără a mai subzista obligația, de a depune cerere de deschidere a procedurii insolvenței în termenul de 30 de zile de la apariția stării de insolvență. Așadar, pe perioada stării de alertă deschiderea procedurii insolvenței se transformă din obligație legală într-o opțiune a debitorului.

În plus, ponderea datoriilor fiscale nu mai reprezintă o condiție pentru deschiderea voluntară a procedurii insolvenței. Obligația ca acest tip de datorii să nu depășească 50% din totalul datoriilor a fost, de asemenea, înlăturată cu titlu temporar.

Strict pentru debitorii a căror activitate a încetat total sau parțial ca efect al măsurilor impuse pentru limitarea răspândirii virusului SARS-Cov-2, pragul minim al creanțelor care justifică deschiderea procedurii insolvenței atât la cererea debitorului, cât și a creditorilor a fost majorat de la 40.000 lei la 50.000 lei.

Tot cu privire la categoria debitorilor a căror activitate a încetat parțial sau total în contextul măsurilor adoptate pentru limitarea răspândirii virusului SARS-Cov-2, cererile de deschidere a procedurii insolvenței promovate de creditori sunt condiționate de dovedirea prealabilă a încercării de încheiere a unei convenții de plată.

2. Prelungirea unor termene reglementate pentru procedura concordatului preventiv

Se prelungește cu 60 de zile durata maximă a negocierilor cu privire la oferta de concordat, precum și durata de elaborare a ofertei de concordat, pentru procedurile de concordat aflate în derulare pe durata stării de alertă.

Se prelungește cu 2 luni perioada de satisfacere a creanțelor stabilite printr-un concordat aflat în executare la data de 18 mai 2020.

3. Prelungirea unor termene reglementate pentru procedura insolvenței

Se prelungește cu 3 luni perioada de observație, precum și termenul în care persoanele îndreptățite de lege pot propune un plan, inclusiv în situațiile în care termenul respectiv începuse să curgă, pentru procedurile aflate în perioadă de observație și cele în care fusese depus un plan.

Pentru situația în care un plan de reorganizare fusese depus, iar, în urma efectelor pandemiei de COVID-19, s-au modificat perspectivele de redresare, persoanele îndreptățite să depună un plan de reorganizare pot, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să depună un plan de reorganizare modificat, notificând creditorii, prin grija administratorului judiciar, asupra acestei intenții, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

Se prelungește cu 2 luni durata executării planului de reorganizare judiciară pentru debitorii aflați în reorganizare judiciară la data de 18 mai 2020.

Executarea planului de reorganizare poate fi suspendată pe o perioadă de 2 luni în cazul debitorilor a căror activitate a fost întreruptă total ca efect al măsurilor adoptate pentru prevenirea răspândirii pandemiei de COVID-19. Această măsură se poate dispune pe baza unei cereri formulate în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Legii nr. 55/2020 de către debitorul aflat în situația menționată. Asupra cererii respective se pronunță judecătorul sindic într-o procedură urgentă, fără citarea părților.

Pentru debitorii aflați în reorganizare judiciară la data intrării în vigoare a Legii nr. 55/2020 care       și-au întrerupt activitatea total sau parțial ca efect al măsurilor adoptate pentru prevenirea răspândirii pandemiei de COVID-19, perioada de executare a planului de reorganizare se poate prelungi, fără a depăși o durată totală a derulării sale de 5 ani, și se poate modifica, în mod corespunzător, dacă este cazul, cu respectarea procedurii reglementate de Legea nr. 85/2014.

Pentru debitorii care și-au întrerupt activitatea total sau parțial ca efect al măsurilor adoptate pentru prevenirea răspândirii pandemiei de COVID-19, pe durata stării de urgență și/sau de alertă, durata inițială de executare a planului de reorganizare, prevăzută de Legea nr. 85/2014 (3 ani cu posibilitate de extindere la 4 ani) poate fi de 4 ani, cu posibilitatea prelungirii, fără a depăși o durată totală a derulării planului de 5 ani, și posibilitatea modificării, în mod corespunzător, dacă este cazul, în condițiile Legii nr. 85/2014.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

4. Suspendarea pe perioada stării de alertă a reglementărilor care permiteau executările silite pentru recuperarea creanțelor curente

Pe perioada de alertă, prevederile Legii nr. 85/2014 care permiteau inițierea și derularea unor proceduri de executare silită în scopul recuperării creanțelor curente își suspendă aplicabilitatea. Ca efect al acestei măsuri, în mod temporar, debitorii insolvenți nu sunt supuși riscului unor executări silite în cazul în care întâmpină dificultăți în achitarea creanțelor născute după data deschiderii procedurii generale a insolvenței.

Modificări legislative în materia insolvenței aplicabile în perioada stării de alertă was last modified: iunie 10th, 2020 by Cătălina Mihăilescu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Cătălina Mihăilescu

Cătălina Mihăilescu

Este Managing Associate, Ţuca Zbârcea & Asociaţii.
A mai scris:
Dorin Petcu

Dorin Petcu

Este practician în insolvență, Ţuca Zbârcea & Asociaţii.
A mai scris: