Legea nr. 122/2011 privind regimul armelor, dispozitivelor militare şi muniţiilor deţinute de MApN şi de forţele armate străine pe teritoriul României – modificări (Legea nr. 283/2021)

8 dec. 2021
Vizualizari: 1370

Actul modificat

Actul modificatorSumar
 

Legea nr. 122/2011 privind regimul armelor, dispozitivelor militare și munițiilor deținute de Ministerul Apărării Naționale și de forțele armate străine pe teritoriul României

(M. Of. nr. 426 din 17 iunie 2011)

 

Legea nr. 283/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 122/2011 privind regimul armelor, dispozitivelor militare și munițiilor deținute de Ministerul Apărării Naționale și de forțele armate străine pe teritoriul României

(M. Of. nr. 1161 din 7 decembrie 2021)

– modifică: art. 2 alin. (1), art. 4, art. 14, art. 32;

– introduce: art. 16 alin. (6) și (7), art. 18 alin. (5), art. 21^1.

 

În M. Of. nr. 1161 din 7 decembrie 2021 s-a publicat Legea nr. 283/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 122/2011 privind regimul armelor, dispozitivelor militare și munițiilor deținute de Ministerul Apărării Naționale și de forțele armate străine pe teritoriul României.

Redăm, în cele ce urmează, cele mai importante modificări, dar și completări aduse respectivei Legi.

 

Art. 2 alin. (1)

Vechea reglementare

„(1) Ministerul Apărării Naționale este autorizat să dețină arme, dispozitive militare și muniții pentru dotarea proprie, potrivit statelor de organizare, programelor majore de înzestrare și responsabilităților pe care le are potrivit legii.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 2 alin. (1) se modifică și va avea următorul conținut:

(1) Ministerul Apărării Naționale este autorizat să dețină arme, dispozitive militare și muniții pentru dotarea proprie, în scopul desfășurării activităților de apărare a țării, potrivit legii.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

Art. 4

Vechea reglementare

„Art. 4 – Personalul Ministerului Apărării Naționale este autorizat să dețină și să poarte armele, dispozitivele militare și munițiile cu care este dotat de către unitățile din care face parte, în vederea instruirii, îndeplinirii misiunilor de luptă, precum și a altor misiuni specifice, potrivit legii, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 4 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 4

Personalul Ministerului Apărării Naționale este autorizat să dețină, să poarte și să folosească armele, dispozitivele militare și munițiile cu care este dotat de către unitățile din care face parte, în vederea instruirii, îndeplinirii misiunilor de luptă, precum și a altor misiuni specifice, potrivit legii, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale, precum și în legitimă apărare.

(Copyright foto: freepik)

Art. 14

Vechea reglementare

„(1) Personalul Ministerului Apărării Naționale poate face uz de armamentul din dotare în cazurile prevăzute la art. 15, utilizând forța minimă, cu respectarea principiilor legalității, proporționalității, gradualității, limitării utilizării și nonsurprinderii, așa cum acestea sunt implementate prin consemn sau ordin de misiune.

(2) Personalul Ministerului Apărării Naționale poate face uz de armă numai după ce evaluează circumstanțele din care să rezulte absoluta sa necesitate, atunci când folosirea altor mijloace de împiedicare sau constrângere nu este posibilă.

(3) Personalul din cadrul instituțiilor și societăților specializate pentru pază și protecție, care prestează servicii în beneficiul Ministerului Apărării Naționale, poate face uz de armă în condițiile specifice stabilite de lege.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 14 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 14

(1) Personalul Ministerului Apărării Naționale poate face uz de armă și poate folosi dispozitivele militare din dotare în cazurile prevăzute la art. 15, utilizând forța minimă, cu respectarea principiilor legalității, proporționalității, gradualității, limitării utilizării și nonsurprinderii, așa cum acestea sunt implementate prin consemn sau ordin de misiune.

(2) Personalul Ministerului Apărării Naționale poate face uz de armă numai după ce evaluează circumstanțele din care să rezulte absoluta sa necesitate, atunci când folosirea dispozitivelor militare neletale ori a altor mijloace de împiedicare sau constrângere din dotare nu este posibilă.

(3) Personalul din cadrul instituțiilor și societăților specializate pentru pază și protecție, care prestează servicii în beneficiul Ministerului Apărării Naționale, poate face uz de armă și poate folosi dispozitivele militare din dotare în condițiile specifice stabilite de lege.

(4) Personalul Ministerului Apărării Naționale poate folosi dispozitivele militare care emit semnale electronice de bruiaj sau de dezinformare ori care emit energie dirijată, microunde de mare putere sau laseri, cu care este dotat de către unitățile din care face parte, în vederea îndeplinirii misiunilor de luptă, precum și a altor misiuni specifice, potrivit legii, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale.

 

Art. 32

Vechea reglementare

„Art. 32 – Aspectele procedurale referitoare la aplicarea prevederilor art. 25-27, 30 și 31 se stabilesc prin ordin al ministrului apărării naționale.”

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 32 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 32 – Aspectele procedurale referitoare la aplicarea prevederilor art. 211, art. 25-27, art. 30 și 31 se stabilesc prin ordin al ministrului apărării naționale.

 

Art. 16 alin. (6) și (7)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 16, după alin. (5) se introduc două noi alineate, alin. (6) și (7), cu următorul cuprins:

(6) În cazul folosirii armelor sau a dispozitivelor militare împotriva dronelor, focul se execută până la oprirea sau imobilizarea acestora.

(7) În cazul folosirii dispozitivelor militare împotriva echipamentelor radioelectrice care sunt utilizate pentru comanda la distanță a dronelor, acțiunea se execută până la îngreunarea utilizării sau neutralizarea acestora.

 

Art. 18 alin. (5)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 18, după alin. (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul cuprins:

(5) Personalul Ministerului Apărării Naționale este autorizat ca, în cazurile prevăzute la art. 15 alin. (1) lit. h), să rețină dronele imobilizate, echipamentele radioelectrice neutralizate și să le predea organelor în drept.

 

Art. 21^1

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după art. 21 se introduce un nou articol, art. 21^1, cu următorul cuprins:

Art. 21^1

Personalul din cadrul Forțelor Aeriene ale Ministerului Apărării Naționale poate face uz de armamentul de bord în scopul asigurării pazei și apărării obiectivelor militare ori securității zonelor militare restricționate, în conformitate cu regulile de angajare autorizate.

Legea nr. 122/2011 privind regimul armelor, dispozitivelor militare și munițiilor deținute de MApN și de forțele armate străine pe teritoriul României – modificări (Legea nr. 283/2021) was last modified: decembrie 8th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.