Modificări legate de indemnizațiile de șomaj tehnic și executări silite

23 apr. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 891
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

În data de 21 aprilie 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial  OUG 53/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative privind măsuri de protecție socială determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, care modifică, printre altele, OUG nr. 30/2020 și OUG nr. 32/2020.

Extinderea câmpului de aplicare a indemnizației de șomaj tehnic

Pe lângă mențiunea cuprinsă la art. XV alin. 1 din OUG nr. 30/2020 privind acordarea indemnizației de șomaj tehnic pentru alți profesioniști, se prevede că indemnizația se acordă și avocaților a căror activitate este redusă ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență.

Campanie Craciun UJmag 2020

Condiția primordială este ca, în luna pentru care se solicită indemnizația, aceste entități să fi realizat încasări cu minimum 25% mai mici decât media lunară pe anul 2019, dar care nu depășesc câștigul salarial mediu brut.

Pentru avocați termenul pentru depunerea documentelor în vederea solicitării indemnizației aferente primei luni în care a fost instituită starea de urgență este de 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a ordonanței, adică 21 aprilie 2020 în timp ce pentru categoria altor profesioniști, astfel cum sunt reglementați de art. 3 alin. (2) din Codul Civil, precum și persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005, termenul se prelungește cu 5 zile lucrătoare, de la data intrării în vigoare a ordonanței adică 21.04.2020.

Pentru acordarea indemnizațiilor aferente lunii aprilie și lunilor următoare din perioada stării de urgență termenul de depunere a solicitărilor este până pe data de 10 a lunii curente pentru plata indemnizației din luna anterioară.

Impozitarea indemnizației pentru șomaj tehnic

Ordonanța vine cu precizarea că pentru indemnizația acordată altor profesioniști, avocaților, sportivilor definiți conform art. 671 alin. (1) lit. a)-c) din Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000, și pentru persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, se datorează atât impozit pe venit, cât și contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate și nu se datorează contribuția asigurătorie pentru muncă reglementată de Legea nr. 227/2015.

Obligațiile fiscale se vor declara prin Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice și se plătesc de către persoanele fizice beneficiare la termenul stabilit conform Codului Fiscal, pentru veniturile realizate în anul 2020.

Cât privește calculul obligațiilor fiscale datorate, în cazul indemnizației lunare prevăzută pentru categoriile de mai sus (mai puțin persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005), acesta se efectuează de către persoanele fizice beneficiare prin aplicarea cotelor prevăzute de Codul Fiscal asupra indemnizației brute încasate de la agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București. Pentru calculul impozitului pe venit se aplică regulile generale prevăzute de Codul Fiscal.

În cazul indemnizației de care beneficiază persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005, calculul, reținerea și plata impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate se realizează de către cooperația cu care persoanele au încheiate convenții individuale, respectiv de structura sportivă, în calitate de plătitori, din indemnizația brută încasată de la agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București.

Exceptări de la indemnizația pentru șomaj tehnic

Ordonanța mai prevede că indemnizația pentru șomaj tehnic nu se aplică societăților comerciale reglementate de Legea societăților nr. 31/1990, deci SRL-urilor, S.A-urilor,  societăților în nume colectiv sau în comandită și nici grupurilor de interese economice reglementate de Legea nr. 161/2003.

De asemenea în ceea ce privește persoanele care beneficiază de un drept de pensie și persoanele încadrate în grad de handicap dar încadrate în muncă sau care se află într-una dintre categoriile prevăzute la art. XV din OUG nr. 30/2020, pot opta între încasarea indemnizației pentru salariați sau indemnizația prevăzută pentru alți profesioniști.

Suspendarea executărilor silite

O modificare importanță adusă de OUG nr. 53/2020 este cea referitoare la executarea silită prin care se prevede că pe perioada instituirii stării de urgență astfel cum a fost prelungită prin Decretul președintelui,  se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, fiscale, financiare și comerciale care se aplică asupra drepturilor lunare plătite prin casele teritoriale sau sectoriale de pensii.  Măsurile de suspendare a executării silite prin poprire asupra sumelor plătite de casele teritoriale sau sectoriale de pensii se aplică, automat, prin efectul legii, de către aceste instituții fără a fi necesară formularea unei solicitări din partea beneficiarilor acestor drepturi. Măsurile de suspendare încetează la 60 de zile de la data încetării stării de urgență.

Tot în ceea ce privește executările silite, se prevede că sumele reprezentând indemnizației pentru șomaj tehnic, nu sunt supuse executării silite prin poprire pe durata acordării lor, indiferent de bugetul din care se suportă.

Alte măsuri

O veste bună pentru șomeri este că Ordonanța mai prevede și faptul că indemnizația clasică de șomaj prevăzută de Legea 76/2002 se acordă pe durata stării de urgență indiferent dacă perioada stabilită conform legii pentru acordarea indemnizației a expirat.

Videoconferința regională de insolvență Buzău

* Articol preluat de pe site-ul http://www.chirita-law.com/stiri/.

Modificări legate de indemnizațiile de șomaj tehnic și executări silite was last modified: aprilie 23rd, 2020 by Raluca Colcieri

Vă recomandăm: