Modificarea unor prevederi din legislaţia muncii: telemuncă, zilieri, Codul muncii







You need to be a registered member to rate this post.
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
I. Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă (*intrare în vigoare: 5 aprilie 2018; M. Of. nr. 296/2 apr. 2018)
II. Legea nr. 86/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri (*intrare în vigoare: 13 aprilie 2018, cu excepțiile menționate; M. Of. nr. 313/10 apr. 2018)
III. Legea nr. 88/2018 privind aprobarea O.U.G. nr. 53/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii (*intrare în vigoare: 13 aprilie 2018; M. Of. nr. 315/10 apr. 2018)
I. Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă
1.1. Prin această lege, se definesc noțiunile de:
– telemuncă – forma de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat și voluntar, își îndeplinește atribuțiile specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o deține, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, cel puțin o zi pe lună, folosind tehnologia informației și comunicațiilor; și
– telesalariat – orice salariat care desfășoară activitatea de telemuncă.
1.2. Activitatea de telemuncă se prevede expres în contractul individual de muncă – CIM – (pentru salariații noi) sau într-un act adițional la acesta (pentru angajații existenți) și se bazează pe acordul de voință al părților. Refuzul salariatului de a lucra în sistemul de telemuncă nu permite modificarea unilaterală a CIM sau sancționarea disciplinară a acestuia. Activitatea de telemuncă permite:
– organizarea programului de lucru de către telesalariat de comun acord cu angajatorul;
– efectuarea de muncă suplimentară;
– verificarea activității telesalariatului de către angajator, conform prevederilor CIM.
1.3. Telesalariații beneficiază de toate drepturile recunoscute salariaților care au locul de muncă la sediul angajatorlui, dar se pot stabili și condiții specifice privind telemunca.
1.4. Verificarea condițiilor de muncă ale telesalariatului se poate face la locurile de telemuncă de către reprezentanții organizațiilor sindicale/reprezentanții salariaților conform prevederilor contractului colectiv de muncă, CIM sau regulamentului intern. De asemenea, verificarea și aplicarea cerințelor legale din domeniul securității și sănătății în muncă se poate face de către reprezentanții autorităților competente. Dacă locul de telemuncă este domiciliul telesalariatului, accesul la acest loc se face prin notificarea prealabilă a acestuia și sub rezerva consimțământului telesalariatului.
1.5. Legea stabilește, de asemenea, elementele suplimentare ce trebuie conținute de CIM, obligațiile angajatorului și ale telesalariatului în ce privește activitatea de telemuncă, contravențiile aplicate.
II. Legea nr. 86/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri
Modificările aduse Legii nr. 52/2011 au în vedere următoarele aspecte.
2.1. Zilierii care prestează activitate în domeniul viticol pot desfășura această activitate pentru mai mult de 90 zile pentru același beneficiar, dar nu mai mult de 180 zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
2.2. Munca necalificată cu caracter ocazional se poate presta și în domeniile:
– „hoteluri și alte alte facilități de cazare similare” (cod CAEN 5510);
– „restaurante” (cod CAEN 5610);
– „alte activități de alimentație n.c.a.” (cod CAEN 5629);
– „baruri și alte activități de servire a băuturilor” (cod CAEN 5630).
2.3. Se introduc prevederi referitoare la intermedierea între cererea și oferta de muncă zilieră. Se stabilesc furnizorii de servicii de intermediere a muncii și condițiile de acreditare. Zilierii care ocupă un loc de muncă în urma intermedierii de o agenție acreditată pot presta activitate pentru acelați beneficiar pe o perioadă de maxim 180 zile cumulate pe durata unui an calendaristic, indiferent de domeniu. Acreditarea se face de către ANOFM, în baza unei hotărâri de guvern.
2.4. Constituie contravenții și:
(i) furnizarea, fără acreditare sau notificare, de servicii de intermediere între cererea și oferta de muncă zilieră (amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei);
(ii) necomunicarea datelor, informațiilor, precum și neprezentarea tuturor înscrisurilor și oricăror altor date sau documente solicitate de agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, necesare în vederea îndeplinirii atribuțiilor care le revin și care au legătură cu controlul efectuat (amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei).
Aceste prevederi intră în vigoare în 30 zile de la publicarea Legii nr. 86/2018 (10 mai 2018).
III. Legea nr. 88/2018 privind aprobarea O.U.G. nr. 53/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii
Codul muncii se modifică prin Legea nr. 88/2018 cu referire la următoarele aspecte:
3.1. Înregistrarea în REVISAL. Contractul individual de muncă (CIM) se încheie cel târziu în ziua anterioară începerii activității de către salariat și se înregistrează în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității.
3.2. Definirea muncii nedeclarate. Nerespectarea prevederilor de la pct. a) constituie muncă nedeclarată.
3.3. Definiția locului de muncă. La locul de muncă se păstrează copia CIM, în format hârtie sau format electronic.
3.4. Evidența muncii. Evidența orelor de muncă prestate zilnic de salariații mobili și cei care desfășoară muncă la domiciliu, se ține pe fiecare salariat de către angajator, conform condițiilor stabilite cu salariații prin acord scris, în funcție de activitatea specifică desfășurată de către aceștia.
3.5. Zilele libere pentru alte culte. Zilele libere pentru persoanele care aparțin cultelor religioase legale, altele decât cele creștine, se acordă de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală sau cele de concediu de odihnă anual.
3.6. Contravenții. Primirea la muncă a mai multor persoane fără încheierea unui CIM/cu CIM suspendat/fără transmiterea elementelor CIM în registrul de evidență a salariaților se sancționează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 lei.
Primirea la muncă a mai multor persoane în afara programului de lucru stabilit pentru CIM cu timp parțial se sancționează cu amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 lei.
În cazul constatării uneia dintre contravențiile de mai sus (pentru o persoană sau mai multe persoane), se dispune măsura sistării activității locului de muncă. Reluarea activității se poate face după achitarea amenzii contravenționale și remedierea deficiențelor care au condus la sistare.
Reluarea activității cu încălcarea acestor prevederi constituie infracțiune și se sancționează cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
Jurisprudență
- Nerespectarea, cu rea-credinţă, a măsurilor de supraveghere sau neexecutarea obligaţiilor impuse ori stabilite de lege. Revocarea suspendării şi dispunerea executării pedepsei (NCP, NCPP)
- Despăgubiri pentru încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală (NCC)
- Încălcarea autorităţii de lucru judecat a sentinţei penale anterior menţionate. Respingerea contestației (NCP, NCPP)
- Recunoaşterea unei căi de atac în alte situaţii decât cele prevăzute de legea procesuală. Încălcarea principiului legalităţii şi al principiului egalităţii în faţa legii (NCPC)
- Invocarea aspectelor referitoare la neadaptarea sentinţei, ce a avut ca efect agravarea situaţiei juridice. Respingerea contestației ca nefondată (NCPP)
- Legalitatea căilor de atac. Imposibilitatea de a folosi alte mijloace procedurale în scopul de a se obţine reformarea sau retractarea unei hotărâri judecătoreşti (NCPC, Constituția României)
Revista de seară
- Cele mai importante știri ale zilei văzute de Claudiu Pamuc
- Bulgaria introduce certificatul electronic de vaccinare
- SUA, un nou început
- Dispute în PNL
- Anchetele sociale ale primăriilor vor fi verificate
- Sporurile bugetarilor, la control
Opinii

Exonerarea de răspundere a asigurătorului RCA şi a celui pentru malpraxi… (citește)
Actualitate legislativă
- Rubrică realizată de Redacția ProLege
- Codul de conduită etică al personalului din sistemul administraţiei penitenciare a fost aprobat (Decizia ANP nr. 321/2021)
- Decizia ÎCCJ (Complet DCD) nr. 54/2020 (M. Of. nr. 63/20.01.2021): Art. XVIII alin. (2) teza a doua din Legea nr. 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti
- Decizia ÎCCJ (Complet RIL) nr. 17/2020 (M. Of. nr. 61/20.01.2021): Codul de procedură civilă, Legea insolvenței nr. 85/2014, Codul de procedură fiscală
- Decizia ÎCCJ (Complet DCD) nr. 3/2021 (comunicat): Art. 275 alin. (1) din Codul penal – infracțiunea de sustragere sau distrugere de probe ori înscrisuri are ca premisă existenţa unei proceduri judiciare începute
- Formular (100) și (710)
Jurisprudență CEDO
- CEDO: Statutul de subiect de drept al embrionului (Hotărârea din 27 august 2015, cauza Parillo c. Italiei, nr. 46470/2011)
- Hotărârea CEDO din 6 octombrie 2020 în Cauza G. împotriva României (Cererea nr. 40.124/13)
- Hotărârea CEDO din 29 septembrie 2020 în Cauza D.D.P. şi alţii împotriva României (Cererea nr. 39.480/03 și alte 24 de cereri)
- Hotărârea CEDO din 7 iulie 2020 în Cauza M. împotriva României (Cererea nr. 10.395/19)
- Hotărârea CEDO din 26 mai 2020 în Cauza A. împotriva României (Cererea nr. 999/19)
Conferințe
- Universul Juridic
- UNBR. Conferința „Aspecte practice generate de aplicarea codurilor fundamentale”
- [UPDATE: Cum a fost] Invitație la Conferința anuală de Achiziții publice a Facultății de Drept din cadrul Universității din București
- [UPDATE: Cum a fost] Conferința anuală a Profesiilor Juridice – avocați-notari
- [UPDATE: Cum a fost] Cea de-a treia ediție a Conferinței Naționale de Contencios Administrativ
Noutati editoriale
- Noutati editoriale ujmag
- Revista Romana de dreptul muncii nr 5/2020
- Revista Dreptul nr 12/2020
- Indreptar legislativ de drept administrativ
- Curierul Judiciar nr. 8/2020
- Jurisprudenta obligatorie pentru aplicarea Codului civil. Actualizata 4 ianuarie 2021
- GDPR pentru afaceri. Un ghid eficient pentru companii
- Achiziții publice
- Arbitraj şi Mediere
- Drept Administrativ şi Constituţional
- Drept Civil şi Procesual Civil
- Executare silită
- Dreptul Familiei
- Drept Financiar, Fiscal şi Bancar
- Drept Internaţional
- Drept Penal şi Procesual Penal
- Proprietate Intelectuală
- Dreptul Muncii şi Dialogului Social
- Societăţi, Afaceri şi Insolvenţă
Despre autori:

Emilian Duca
Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.- Formular (100) și (710)
- Impozit pe venit. Declarația unică
- Info fiscal – Decembrie 2020
- Formular 101
- Info fiscal – Noiembrie 2020
- Modificare Cod fiscal
- Eșalonare la plată
- Modificare Cod fiscal
- Modificare Cod fiscal
- Info fiscal – Octombrie 2020
- Facilități fiscale
- Modificare Norme metodologice de aplicare a Codului fiscal
- Verificare documentară
- Info fiscal – Septembrie 2020
- Decontarea sumelor pentru plata indemnizației pentru zilele libere acordate conform O.U.G. nr. 147/2020
- Facilități fiscale. Proceduri fiscale
- Info fiscal – August 2020
- Formular (394)
- Măsuri de sprijin pentru angajați și angajatori
- Info fiscal – Iulie 2020
- Raportare contabilă la 30 iunie 2020
- Modificare Cod fiscal
- Modificare Cod fiscal
- Procedura de anulare a obligațiilor de plată accesorii
- Instrucțiuni de aplicare a scutirii de TVA, conform OMFP nr. 103/2016
- Modificare Cod fiscal. Modificare Legea societăților nr. 31/1990
- Facilități fiscale
- RAPORTĂRI DAC-6
- Info fiscal – Iunie 2020
- Facilități fiscale
- Declarația unică
- Info fiscal – Mai 2020
- Protecție socială
- Facilități fiscale. Prorogare termene
- Obligații la Fondul de mediu
- Formular (112)
- Facilități fiscale
- Legislația muncii. Protecție socială
- Facilități fiscale
- Măsuri economice, fiscale și sociale pe durata stării de alertă
- Modificare Cod fiscal. Anulare accesorii
- Certificat pentru situații de urgență
- Norme metodologice Cod fiscal
- Indemnizații de sprijin COVID-19
- Info fiscal – Aprilie 2020
- Formulare fiscale. Măsuri de protecție socială
- Indemnizații de protecție socială
- Măsuri financiar-fiscale
- Amânare la plată pentru servicii de utilități
- Modificare Cod fiscal

Alina Duca
Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.Despre concurență sine ira et studio
- Seria Profesioniștii Legal Point
- Emisiunea „DESPRE CONCURENȚĂ SINE IRA ET STUDIO” – Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu – FRENEMIES
Ora Arbitrajului
- Seria Profesioniștii Legal Point
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 20 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 19 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point – Alexandru Stănescu, Partener SLV Legal
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 18 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point – dr. Bazil Oglindă: Arbitrajul în timpul stării de urgență
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 17 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point – Markus Burgstaller: The future of investment arbitration in post Achmea era
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 16 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point – Loukas Mistelis: Building a career in international arbitration
Legal Point
- Un proiect marca „Universul Juridic”
- [IN MEMORIAM] Mihail Neagoe (1946-2020) – „Loialitate”, interviu acordat revistei LEGAL POINT nr. 1/2016
- Omul care stă de vorbă cu veșnicia: Mihai Șora
- Seniorii Dreptului: prof. univ. dr. Brândușa Ștefănescu (Academia de Studii Economice din București)
- Seniorii Dreptului: prof. univ. dr. Nicolae Volonciu, reputat specialist în drept procesual penal
- Oamenii României: prof. univ. dr. Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice din București
Agenda Juridică
- „10 ani de excelență în Dreptul penal al Afacerilor”
- [CUM A FOST] Conferința națională „Data Protection – Soluții și responsabilități”, Ediția a IX-a
- [CUM A FOST] Conferința națională de drept civil. Familia. Ediția a III-a
- Conferințele RRDJ, ediția a IV-a: Jurisprudența Curții de Apel Suceava
- [CUM A FOST] Gala Premiilor Științifice a Uniunii Juriștilor din România pe anul 2020
Gânduri (ne)juridice DIN LUMEA JURIDICA
- Eroism(e)
- Corespondențe de pe frontul de Est (II). Jurnal anticriză
- Corespondențe de pe frontul de Est (I). Jurnal anticriză
- Despre SOARE, GENIAL(itate), DRAG(oste) și alte acareturi pentru (aproape) 365 de zile
- Bărbați-de-stat
Gânduri nejuridice
- Cine sunt (azi)? (II)
- Lipsiți de substanță
- Ce aveți, domnilor, cu „Școala de la Frankfurt”?
- Sexul prin perete
- Homo Cliens și Homo Iratus
Content parteneri
- Omul care stă de vorbă cu veșnicia: Mihai Șora
- Seniorii Dreptului: prof. univ. dr. Brândușa Ștefănescu (Academia de Studii Economice din București)
- Seniorii Dreptului: prof. univ. dr. Nicolae Volonciu, reputat specialist în drept procesual penal
- Oamenii României: prof. univ. dr. Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice din București
- Seniorii Dreptului – Pasionații (II): Prof. univ. dr. Ioan Leș
Coduri principale
Vezi totUltimele comentarii
- Andreea la ACCES VIDEO Conferința națională de drept civil. Familia. Ediția a III-a, ONLINE
- Andreea la ACCES VIDEO Conferința națională de drept civil. Familia. Ediția a III-a, ONLINE
- Andreea la ACCES VIDEO Conferința națională de drept civil. Familia. Ediția a III-a, ONLINE
- Andreea la ACCES VIDEO Conferința națională de drept civil. Familia. Ediția a III-a, ONLINE
- Andreea la ACCES VIDEO Conferința națională de drept civil. Familia. Ediția a III-a, ONLINE