Modificarea unor prevederi din legislaţia mediului – utilizarea ambalajelor de plastic

17 apr. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1029

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Legea nr. 87/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje (*intrare în vigoare: 13 aprilie 2018, M. Of. nr. 311/10 apr. 2018)

Modificările aduse Legii nr. 249/2015 prin Legea nr. 87/2018 se referă, în principal, la producția și utilizarea pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire. Astfel, începând cu data de 1 iulie 2018, se interzice introducerea pe piața națională a pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire, cu mâner, iar comercializarea lor se interzice de la 1 ianuarie 2019. În plus:

Conferința națională de Drept Penal al Afacerilor, ediția a VIII-a, ON-LINE

a) Operatorii economici care introduc pe piața națională pungi de transport din plastic biodegradabile și compostabile au resposabilitatea de a eticheta aceste ambalaje de desfacere. Aceștia au obligația de a comercializa pungi de transport din plastic care respectă cerințele reutilizării multiple, cu excepția pungilor de transport din plastic foarte subțire.

b) Din 27 mai 2018, rapoartele privind gestionarea ambalajelor și deșeurilor de ambalaje transmise de Ministerul Mediului Comisiei Europene vor conține și informații privind consumul anual de pungi de transport din plastic subțire. Autoritatea publică centrală pentru protecția mediului va asigura preluarea actului de punere în aplicare adoptat de Comisia Europeană care stabilește specificațiile etichetelor sau ale marcajelor care să asigure recunoașterea la nivelul UE a pungilor de transport din plastic biodegradabile și compostabile, în termen de 120 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE.

c) Se definesc noțiunile:

pungi de transport din plastic – pungi de transport, cu sau fără mâner, fabricate din plastic, furnizate consumatorilor la punctele de vânzare de bunuri sau produse;

pungi de transport din plastic subțire – pungi de transport din plastic cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni;

pungi de transport din plastic foarte subțire – pungi de transport din plastic cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni, care sunt necesare din motive de igienă sau care sunt utilizate ca ambalaje primare pentru produsele alimentare în vrac, atunci când acest lucru contribuie la prevenirea risipei de alimente;

pungi de transport din plastic oxodegradabile – pungi de transport fabricate din materiale plastice care includ aditivi care catalizează fragmentarea materialelor plastice în microfragmente;

plastic – un polimer (definit prin Regulamentul (CE) nr. 1.907/2006) la care este posibil să fi fost adăugați aditivi sau alte substanțe și care este capabil să funcționeze drept principal component structural al pungilor de transport.

Această lege transpune Directiva (UE) 2015/720 a Parlamentului European și a Consiliului din 29 aprilie 2015 de modificare a Directivei 94/62/CE în ceea ce privește reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 115/11 din 6 mai 2015.

Modificarea unor prevederi din legislația mediului – utilizarea ambalajelor de plastic was last modified: aprilie 17th, 2018 by Emilian Duca
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter